Uklonite mrtve glodavce i ptice s naših staza i parkova

Dok nema najveće ptice među pticama naše papirnato plišane rode, koja je ostala i bez svog znamenitog ccijetnog parka dobrodošlice. Park djeluje kao sletište za nepoznate leteče objekte( NLO). Vođeni onom Rimskom poslovicom “Vrana vrani oči ne kopa “, ali i dojavama o povećem broju lešina ove izuzetno pametne ptice odlučili smo istražiti, da li je moguće da grad dopušta da na očigled prolaznika trunu lešine vrana u parku na Trgu pobjede i raznih glodavaca ( štakora) u naselju Slavonija 1

Vrane su poznato je izuzetno inteligentne ptice.

Znanstvenici s njemačkog sveučilišta Osnabrueck i instituta za ornitologiju Max Planck usporedili su fizičke i društvene kognitivne sposobnosti vrana s onima čimpanza i orangutana, prema rezultatima objavljenima u četvrtak.

banner

Znanstvenici su utvrdili da se kod običnih vrana već u dobi od četiri mjeseca razviju u punoj mjeri kognitivne vještine kao što je to slučaj s odraslim čovjekolikim majmunima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

Zaključke su izveli na temelju eksperimenata izvorno razvijenih za primate i potom prilagođenih pticama.

To je uključivalo među ostalim skrivanje poslastice ispod preokrenute čaše kako bi se vidjelo može li vrana pratiti gdje je skrivena hrana – poput igre ‘šibičarenja’.

Pernate životinje kljunom su pokazivale čašu koja je skrivala hranu.

Osam vrana starih 4, 8, 12 i 16 mjeseci obuhvaćene su istraživanjem i testirane raznim zadaćama. Primjerice ispitano je njihovo prostorno pamćenje ili društveno ponašanje poput komunikacije.

Ptice su briljirale na testovima kojima su pokazale razinu razumijevanja količina, uzročno-posljedičnih veza, društvenog učenja i komunikacije kao i čimpanze i orangutani, uvrdili su znanstvenici.

Uostalom postoje pravilnici, pa postoji i

PRAVILNIK

O NAČINU POSTUPANJA SA ŽIVOTINJSKIM LEŠINAMA I OTPADOM ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA TE O NJIHOVOM UNIŠTAVANJU”

link

Pravilnikom je jasno uređeno postupanje, ali do njega nije došlo. Pravilnik je lako dobabljiv u najčitanijim novinama u Hrvata bez slika Narodnim Novinama  (»Narodne novine«, br. 70/97. i 105/01.). Naravno i sam smo se uvjerili da na Trgu pobjede več danima nalazi se poveči broj uginulih vrana, kao i na Slavoniji 1 štakora koje nitko ne zbrinjava.

opis videa: leševi vrana u radijusu od 50 m u parku

Nadamo se da će leševi uginulih vrana i glodavaca vit uklonjeni, pošto stoje već danima, radi prolaznika, ali i zdravlja.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00