Vratite Đuru

Inicijativa za izradu domaćeg tramvaja, u prvom redu za potrebe jugoslavenskih gradova, ponovo je aktualizirana krajem 1982. godine i od tada se u pogonima Đure Đakovića punom parom radilo na izradi projekta domaćeg zglobnog tramvaja

Slavonskobrodski gigant, Đuro Đaković, bio je jedini jugoslavenski proizvođač tramvaja sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su prestali s proizvodnjom tog vozila po stranoj licenci, te krenuli u osvajanje domaće proizvodnje, no, istovremeno je počeo i prvi, domaći uvoz tramvaja.

Inicijativa za izradu domaćeg tramvaja, u prvom redu za potrebe jugoslavenskih gradova, ponovo je aktualizirana krajem 1982. godine i od tada se u pogonima Đure Đakovića punom parom radilo na izradi projekta domaćeg zglobnog tramvaja. Nakon što su završeni papirnati, pripremni radovi, prešlo se na posljednje pripreme za početak proizvodnje opreme za prvi zglobni tramvaj koji je gotovo u potpunosti, trebao biti proizveden od domaćih dijelova i opreme. Od ukupno 3500 dijelova i sklopova, samo su dva-tri sitnija dijela trebala biti dopremljena iz inozemstva, no i njih se tijekom serijske proizvodnje planiralo proizvoditi u domaćim pogonima. Ne računajući kolektive unutar Đure Đakovića, u izradi prvog domaćeg zglobnog tramvaja, snage 300 kilovata, trebao je sudjelovati i 21 kooperant.

Slavonski Brod i naš gigant Đuro je uspio napraviti tramvaj naš Brodski, koji je bio Đurin, a Đuro je uvijek bio naš Brodski. Naravno dok se pretvorbe i privatizacije nisu poigrale s njim.

Dolazak Đure

YU tramvaj

izvor: večernji

Najstariji je Đuro, odnosno Tramvajska motorna kola (TMK) 201, kako se službeno zove i preziva. Pripreme za veličanstveni dolazak Đure na zagrebačke tračnice kojima će kliziti idućih 50 godina počele su još u ljeto 1973., kada je uvedena nova regulacija prometa u centru

izvor youtube: Brlog predstavlja/ Nightmare (SBR’) – Legenda O Divu (VIDEO

Autor: Vanja Krnić

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00