Čaplja je,roda nikako

 Simbol grada Slavonskog Broda je Čaplja, a ne papirnato plišana ni nikakva roda. U zadnjih nekoliko godina nam se nameće roda KAO NARATIV zbog takozvane i divne mnogo puta prepričane ljubavi Malene i Klepetana.Nažalost biološko sat Malenoj je otkucao i uginula je. ,Mislili smo par puta da je uginuo i Klepetan , ali on se kao u filmoskoj trilogiji i dalje vrača, ali sad drugoj rodi,

Službeni grb

GRB GRADA SLAVONSKOG BRODA

Oblik grba je polukružni štit. Na plavome preko srebrne/bijele grede zlatna/žuta čaplja s ribom u kljunu i rotulusom u podignutoj desnoj nozi. U gornjem desnom kutu pet šesterokrakih zlatnih/žutih zvijezda (tri, dva). Ukoliko se grb koristi  s nazivom grada naziv se nalazi polukružno ispod štita. 

banner
mt_ignore

ZASTAVA

Zastava je bijela, odnosno boje prirodne svile. Grb grada nalazi se u sredini zastave. Veličina zastave izrađuje se u omjeru 1:2, a za jarbol  2:6. Svečana zastava Grada je omjera 1:2 izrađena na svili prirodne boje, dvostruka, ravnih rubova, bez obruba, s grbom izrađenim od svile kombinirane vezom ili u zlatovezu.

mt_ignore

Eto sad kad znamo i pitamo se, a gdje je roda? Nju volimo, ali nije simbol našeg grada. Nedvojbeno to je čaplja, ali i sami grb isključivo s čapljom postao je ovakav kakav je trenutno.

Ovaj crno bijeli grb izgleda kao čaplja koja mokri i gleda u visine dignutog kljuna. Umišljena čaplja?

Evolucija grba

Iz izvornika kojima raspolaže Muzej Brodskog Posavlja, vidljivo je da se u nekoliko navrata pokušalo riješiti pitanje postanja i značenja Brodskog grba. U velikom požaru 1859. g izgorila je gradska vijećnica. U tom požaru je izgorila arhiva zajedno s grbovnicom, originalnom poveljom , kojom se u gradu Brodu dodijeljuje grb. Iz tih razloga Gradsko načelstvo Broda na Savi obratilo se 1933. g. državnom arhivu ZG, Kraljevskom državom Budimpešta, državnom arhivu Beč i austrijsom ratnom arhivu Beč. O značenju i simbolici grba grada Broda ne može se također išta određeno reći. Po mišljenju Austrijskih stručnjaka grb grada je nastao u vremenu od 1775. – 1820. g. Najstariji faksimil grba nalazio se u počasnoj knjizi građana Broda iz 1820. g. U statutu grada iz 1883. g. ovaj grb se opisuje ovako:”… na kojem se vidi čaplja stojeća u polju na jednoj nozi u drugoj držeći komad trske a u kljunu ribu. I ova zuri u mjesec i zvijezde.” U istom statutu opisana je i varijanta grba iz 1883. g. “sastojeći se od četverokutna polja, kojemu su kutovi malo zaokruženi. U tom polju stoji biela čaplja, koja je uprla glavom i očima u nebo na kojemu se vidi mjeseci pred njim 5 zvijezda. Prema podacima E. Laszovskog “Grbovi Jugoslavije”, grb grada Broda na Savi sastoji se:” U modrom polju na zelenom tlu stupa nadesno ždral, praćen gore desno srebrnim polumjesecom i pet zlatnim šesterokratnim zvijezdama.” Opis grba podudara se s zvaničnim grbom iz Statuta grba iz 1883. g. Nova varijanta grba pojavljuje se 1937. g. na gradskim taksenim markama. Ovaj grb je izgledao ovako: “Čaplja stupa na desno, u desnom gornnjem kutu stoji polumjesec, zadnja četvrt, a lijevo su pet zlatnih šesterokratnih zvijezda. Novost je rijeka koja je u okomitom smjeru dijeli donje zeleno polje na lijevo i desno. Na lijevoj polovici stoji čaplja, dok se na desnoj vide dvije vrbe. U pozadini su konture brda, koja vodoravno dijele plavo od zelenog polja.” Na ovoj varijaciji grba su elementi nova likovna rješenja u beraldičkom smislu dijeljena polja dodavanjem geografskih osobina ovog kraja, unošenjem toka rijeke Save i karakteristilnih, piramidalnih obronaka Motajice. Iz iznesenih podataka uočljivo je da se za sada ne zna kako je izgledao originalni grb iz perioda postanka. Ovo pitanje vezano je za opsežnija studijska proučavanja i pregled arhivske građe austrijskih arhiva. Od 60 ih prošlog stoljeća ništa nije riješeno, ali ovaj sadašnji grb je najljepši.

Nikako ovaj , ali ni ovaj , iako je lijep, ali zbog zgužvanosti novina otpada

Kao pobjednik i naljepši grb je upravo onaj naš Brodski

Egzaktno smo kroz povijest našeg najljepšeg grada imali razne grbove, ali uvijek na njima je bila čaplja. Malo je izgledala kao da mokri u Savu, a iza nje Bosanska Motajica. Naš grad nije nikad bio ljepši, nadamo se da će biti još bolji i postati mjesto ostanaka i dolazaka da se ostane, a ne da se trajno ode. Oni koji odu imaju želju doći bar na par dana u svoj grad, ato je Slavonski Brod. Sretan ti rođendan grade naš najljepši na svijetu.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00