Danas se obilježava i Svjetski dan privremeno rođene djece

U svijetu se na današnji datum 17.studeni obilježava svjetski dan prijevremeno rođene djece ili kako bi Amerikanci rekli “Preemie Day”.

Obilježava se kako bi se podigla svijest o izazovima sa kojima se susreće majka, dijete i obitelj prijevremeno rođenih beba

Oko 15 milijuna djece na svijetu rodi se prijevremeno, što je otprilike svaka deseta beba na svijetu. Svaka beba rođena prije 37.tjedna trudnoće smatra se nedonoščem.

Simbol koji predstavlja prijevremeno rođenu djecu i simbol je također ovog dana su male ljubičaste čarapice.

banner

Zašto ljubičasta boja

Ljubičasta boja se inače povezuje sa osjetljivošću i izuzetnošću, odnosno posebnošću.

Ovakvim krhkim stvorenjima najvažniji je aspekt kad se rode kontakt koža na kožu sa svojom majkom, pa je to potrebno čim je više moguće kako bi im pomogli da ojačaju jer utječe na održavanje topline, smanjenje stresa te stabilizaciju srčane frekvencije i disanja.

Neki od svjetskih poznatih koji su rođeni kao prijevremeno rođena djeca su :

  • Stevie Wonder.
  • Albert Einstein.
  • Mark Twain.
  • Johannes Kepler.
  • Charles Darwin
  • Napoleon Bonaparte

U Hrvatskoj ih zovemo Palčići , i njihov broj raste svake godine, prema podatcima, recimo u Kbc Sestara Milosrdnica u Zagrebu prošle godine rodilo se 3010 djece, od čega je 220 (7.3 posto) pripadalo ovoj skupini beba.

Autor: K.J.A+

Foto: Canva

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00