Izabrana riječ godine: U 2023. bila je poprilično popularna na društvenim mrežama

Oxford University Press, izdavač jednog od najpopularnijih rječnika na svijetu – Oxford rječnika, objavio je koja je ovogodišnja riječ godine. Riječ za 2023. godinu je zapravo sleng i vrlo je popularna među pripadnicima generacije Z, a postala je viralna u srpnju ove godine. U konkurenciji ovoj riječi bili su još izrazi situationship, Swiftie, prompt i de-influencing.

Tom Holland

Prema Oxford University Pressu, izdavaču jednog od najpopularnijih rječnika na svijetu, Oxford rječnika, ovogodišnja riječ godine je – rizz. Rizz je zapravo skraćenica riječi karizma i označava upravo to – atraktivnost, šarm i stil. Kako piše New York Times, Oxford postojanje ovog izraza bilježi još od 2022. godine, ali je on postao popularan tek u srpnju 2023. nakon što je glumac Tom Holland u jednom intervjuu rekao kako on nema rizz, odnosno da ima ograničeni rizz.

Nakon Tomove izjave, korištenje ove riječi je poraslo za 15 puta, osobito u memeovima. Predsjednik izdavačke tvrtke Oxford Languages, Casper Grathwohl rekao je da je ovogodišnja najpopularnija riječ odraz toga kako su društvene mreže povećale brzinu kojom se mijenja jezik.

– Jedan od razloga zašto je rizz, iz vrlo nišne riječi koju je upotrebljavala nekolicina ljudi, postala tako mainstream je i zato što ju je zabavno izgovarati, rekao je Grathwohl.

odao je i da je ova riječ zanimljiva jer, iako je kratica, zapravo dolazi iz sredine riječi, a ne s početka ili kraja kao što je to inače slučaj. Također, iako je imenica, često se koristi i kao glagol.

Iako je rizz najpopularnija riječ, u ovom je izboru imala prilično snažnu konkurenciju i to s riječima situationship, Swifite, prompt i de-influencing. Oxford svoju riječ godine odabire prema podacima koji se izvlače iz korpusa od 22 milijarde riječi koji se stalno nadopunjava, a sve su one prikupljene iz izvora u kojima se govori i piše engleski. ( link)

-sbpozitivno

Možda će vas zanimati

1 comment

VINKO 09/12/2023 - 10:31

Držite se, hrabro dalje.

Reply

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00