Je li inteligencija nasljedna?

Inteligencija je složena osobina na koju utječu genetski i čimbenici okoliša. Definira se kao mentalna karakteristika i sastoji se od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodbe na nove situacije, razumijevanja u kojemu ne pomaže nagonsko ponašanje. Nagonom se inače služe osobe koje imaju nisku inteligenciju jer logično ,samo to im preostaje.

 Tijekom djetetova razvoja inteligenciju potiče ili ne okruženje i roditeljstvo, obrazovanje i dostupnost resursa za učenje te čak i prehrana. Okruženje i sami geni utječu jedni na druge i izazovno je komplicirano razdvojiti učinke okoline od genetike. Ako je razina inteligencije neke osobe slična onoj njenih roditelja, je li ta sličnost posljedica genetskih čimbenika koji se prenose s roditelja na dijete, zajedničkih čimbenika okoline ili kombinacije oba? Jasno je da okolišni i genetski čimbenici igraju ulogu u određivanju inteligencije. No nema pojedinog gena koji određuje inteligenciju, stoga ona može ovisiti o interakciji među genima.

Također okoliš i okolnosti utječu hoćete li iskoristiti potencijal svoje inteligencije u potpunosti.

Istraživanja su pokazala da je nasljednost inteligencije između 30% i 73%.

banner

Autor: K.J.A+

Naslovna: Mensa.ba

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00