Kronologija bešćutnosti

Za ovu kolumnu izvor je pametna knjiga zvan google, pa sam guglajmo onda

Slatkiši  2013 godina

Ravnateljica je istaknula kako školu pohađa sto dvadeset učenika s lakom mentalnom retardacijom i kombiniranim smetnjama, s usmjerenom i težom mentalnom retardacijom i učenici s autizmom. U školi je zaposleno više od četrdeset djelatnika, od kojih stručni tim čine profesori rehabilitatori, učitelji likovnog, glazbenog i tjelesnog, pedagog, psiholog, logoped, knjižničarka, medicinsko osoblje i pratitelji. Školska zgrada je sagrađena davne 1960.godine, no raznim donacijama je prilagođena potrebama učenika. Učenici polaze razrede osnove škole, među kojima su razredi do deset učenika te programi za individualne potrebe. Škola također ima odjeljenje za mlade od 17 do 21 godinu u kojem prilagođavaju polaznike za samostalni život.
Predsjednica Gradskog odbora Zajednice žena HDZ-a Mirela Đaković ovom je prigodom istaknula: „Koliko je u našoj mogućnosti svake godine pa tako i ove pokušavamo pomoći djeci. Ove godine skupile smo voće, slaniše i slatkiše kako bismo barem makar malo razveselile ove učenike. Upoznali smo se s prekrasnim osobljem i sretni smo da ova uspješna ustanova djeluje u našem Gradu.“
Svoje aktivnosti Žene HDZ-a nastavit će već ovaj petak u druženju i radionici s štićenicima Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Klub Regoč“.; ebrod

Istražujući kronologiju spoznaja je  borba traje i traje

banner

u traje….

Milan Amruš kronologija neizvršenog

2011 godina

„Nemamo ni dovoljno učionica, neki učenici se sele što je za njih neprihvatljivo, izgube se, a nemamo ni mjesta za rehabilitacijske programe – glazbo terapiju, art terapiju, kinezi terapiju… Naša kuhinja nema sanitarne čvorove, spremište za ostavu, nemamo kabinete, u učionicama nema vode, truo je parket, rasvjeta slaba…” nabraja nedostatke stare škole ravnateljica Mirjana Jakovčev, držeći kako bi jedino rješenje bila izgradnja nove zgrade na mjestu udaljenijem od prometnica.

Grad je, prema njezinim riječima, obećao naći zemljište na kome bi se škola gradila, no još uvijek nema pozitivnog rješenja. Godinama se, naime, kroz gradsku i županijsku upravu provlači pitanje ove ne uvjetne škole, a svojedobna obećanja kako bi nova škola mogla nići u blizini Poljoprivredne škole, otpala su.“

2012 godina

Osnovna škola Milan Amruš 2012. godine otvorila novouređenu i opremljenu školsku knjižnicu.

2013 godina

Otvorenju novouređenog školskog igrališta prisustvovao je i gradonačelnik Mirko Duspara, koji je naglasio kako se intenzivno radi na realizaciji projekta izgradnje novog prostora škole „Milan Amruš“, kako bi njeni učenici dobili prostor koji odgovara svim standardima i kriterijima. U sklopu programa otvorenja novouređenog školskog igrališta organiziran je i turnir u malom nogometu i stolnom tenisu.

2014 – 2018 godina

Osnovna škola „Milan Amruš“ jedina je škola za djecu s posebnim potrebama na području Brodsko-posavske županije i njeni učenici zaslužuju novi, moderan prostor za rehabilitaciju i obrazovanje. Upravo zato je Gradska uprava inicirala i izradila 412.000,00 kuna vrijednu dokumentaciju za projekt izgradnje nove škole. Idejno rješenje predstavljeno je javnosti krajem mjeseca rujna, a idući korak je osiguravanje potrebnih financijskih sredstava za izgradnju prijeko potrebne nove škole obzirom da je riječ o vrlo vrijednom projektu procijenjene vrijednosti oko 40 milijuna kuna. Naime, Grad Slavonski Brod prijavit će projekt izgradnje nove škole „Milan Amruš“ za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške.

Škola je, naime, od sada bogatija za novo kombi vozilo koje je bilo prijeko potrebno za prijevoz djece s posebnim potrebama. S obzirom na to da se u školu dovoze djeca s područja cijele Brodsko – posavske županije, vozila prave i do 500 kilometara dnevno. Tako već nakon dvije do tri godine dolaze problemi s čestim kvarovima. Novi kombi školi je od velike pomoći. Riječ je o donaciji Zaklade “Hrvatska za djecu”, a u školi su uložili i puno vlastitog truda u pisanje projekta kako bi se ova priča realizirala. Novi kombi vrijedan je 185 tisuća kuna.

Nova školska zgrada površine oko 4500 m2 nalazit će se na gradskom zemljištu u Ulici Antuna Kažotića i predviđena je za rad s oko 250 učenika u jednoj smjeni. Zbog različitih skupina učenika s različitim teškoćama u razvoju, kojima su zbog toga nužni i posebno prilagođeni programi, novi školski kompleks je predviđen kao prizemna zgrada paviljonskog tipa podijeljena u više cjelina. Upravo kroz ovakav koncept odvojenih „malih škola“, koje se nalaze unutar jednog kompleksa, bit će moguće lakše provesti programe predviđene za učenike, dok će im zajedničke aktivnosti biti omogućene u atriju, knjižnici s čitaonicom, dvorani ili velikom dvorištu sa zajedničkim vrtom, voćnjakom i sportskim terenima. Za učenike starije dobi u novoj zgradi predviđen je i poseban paviljon organiziran kao obiteljski dom.

Grad je još 2013. godine prijavio prema Ministarstvu regionalnog razvoja izradu projektne dokumentacije za izgradnju nove školske zgrade OŠ „Milan Amruš“. Unatoč tome što je riječ o školi koju pohađaju djeca s posebnim potrebama, u to vrijeme s područja nekoliko županija, Ministarstvo je odbilo Grad.

Djeca već nekoliko desetaka godina idu u neadekvatnu školu s puno nedostataka. Prije godinu dana realizirane su dozvola za zemljište i građevinska dozvola, a gradnja i briga oko škola u nadležnosti su države. Potrudili smo se da Osnovna škola Milana Amruša uđe u projekcije proračuna za 2019., 2020. i 2021. godinu. Amandmanom je predloženo da se gradnja škole financira norveškom darovnicom, koja bi zaživjela do iduće godine. U slučaju da to ne bi bilo moguće, predviđeno je da se projekt počne 2020. godine financirati iz redovnih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svakako ćemo raditi na tome da se to pokrije darovnicom, a ministrica Gabriela Žalac te naši kolege Dragan Jelić i Katica Mišković rade na tome da projekt uđe u darovnicu, no ona još nije zaživjela.

2019 godina

Majke školaraca OŠ „Milan Amruš“ jučer su došle na Markov trg kako bi ukazale na neophodnost i hitnost izgradnje nove škole, što je njihovo apsolutno legitimno pravo. Iskreno suosjećam s njima, posebice jer sam svjestan koliko im je bilo zahtjevno organizirati se i doći u Zagreb pored svih obveza koje svakodnevno imaju. Razgovarao sam s njima, objasnio da je Vlada u proračun uvrstila izgradnju nove školske zgrade i da su njihovi zahtjevi ispunjeni. Jednako tako s majkama su razgovarali i drugi saborski zastupnici kao i ministar Zdravko Marić. Smatram da smo svi zajedno majkama koje su došle na Markov trg zapravo dali najbolju i najčvršću podršku, onu konkretnu, 80 zastupnika koji su glasali za proračun i 80 “ZA” novu školu njihove djece. Sve nas je začudilo da organizatori prosvjeda nisu znali kako je Vlada već 31.listopada uvrstila projekt škole u Državni proračun. Osobno sam o tome, obavijestio ravnateljicu škole i razgovarajući s njom saznao kako ni ona osobno nije znala za tu činjenicu te da je prosvjed bio i volja osnivača koji također nije bio informiran o prihvaćanju amandmana. Iako su od mene saznali da su sredstva osigurana u izvornom proračunu, oni nisu odgodili prosvjed već su ga nepotrebno organizirali promijenivši propagandnu poruku iz “nebrige Vlade” u “nedovoljnu brigu” ili iz “nema novaca” u “ima malo novaca”.- kazao je Ćosić napominjući da razumije roditelje koji već četiri desetljeća slušaju obećanja.

Znamo što tražimo, znamo što naša djeca zaslužuju, znamo koliko je ovaj grad, s djecom koja žive u njemu, zapostavljen i ne možemo više šutjeti na tu diskriminaciju. Jednostavno je – dosta. Iskazali smo puno strpljenja, naša djeca ni ne znaju u kakvim se uvjetima nalaze, oni su sretni jer imaju dobre ljude koji tamo brinu o njima. Ja svoje dijete u tu školu vodim od osme godine, dakle, više od dvije tisuće dana. Svaki dan s grčem u želudcu, ostavljam je tamo, strahujući hoće li mi netko javiti da se nešto dogodilo. To nisu uvjeti dostojni te djece, posebice one u invalidskim kolicima koja se ne mogu ni kretati tim hodnicima i prolaziti kroz uska vrata. Ovaj put idemo pitati odgovorne – koliko dugo misle graditi ovu školu, hoće li uopće biti novaca… ovim tempom, odnosno, kako je predviđeno Proračunom, sa skokom cijena građevinskih radova i materijala, možda sljedeće godine uspiju saliti temelje. Tako će nam trebati još minimalno pet godina. – poručila je majka Selena.

2020 godina

Grad Slavonski Brod prijavio je projekt izgradnje nove škole “Milan Amruš” za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške koja u projektu sudjeluje s 85 posto sredstava a ostatak je potrebno pokriti novcem iz nacionalnog proračuna. “To smo ovim amandmanom ja i kolege uspjeli napraviti”, rekla je zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Maksimčuk.

2021 godina

„Grad Slavonski Brod ne raspolaže službenim informacijama o mogućem početku gradnje nove školske zgrade jer nadležna ministarstva nisu odgovorila na poslane upite. Grad je od ravnateljice OŠ „Milan Amruš” saznao kako je imala 21. svibnja 2021. godine sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem koji ju je uputio na ministra Marića, ministra Fuchsa i na njegovog pomoćnika Mamića.

S navedenim ministrima i pomoćnikom svega nekoliko dana nakon susreta s premijerom sastala se ravnateljica, a tijekom sastanka nije niti ona dobila konkretnu informaciju kada će biti objavljen javni natječaj za izgradnju nove školske zgrade. Također je ravnateljica istaknula kako je župan Marušić tijekom posjete školi izjavio da ima saznanja da će objava natječaja za izgradnju biti tijekom svibnja ili lipnja. U kontakt s Petrom Šokićem, voditeljem Službe za kapitalne investicije i računovodstvo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, stupila je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Zlatarević, ali detaljnije informacije o mogućim rokovima izgradnje također nije saznala. Spomenuti Petar Šokić još je 28.11.2019. zatražio da se ponovno dostavi projektna dokumentacija, troškovnik radova te građevinska dozvola što mu je 2.12.2019. i dostavljeno. Grad Slavonski Brod je također 18. svibnja 2021. godine uputio požurnicu Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojemu zbog hitnosti rješavanja problema kao i zbog pogodnog proljetnog vremena za izvođenje radova ponovno moli za raspisivanje natječaja za izgradnju škole. Odgovor do danas još uvijek nije stigao.“

Grad je tijekom svih ovih godina inicirao projekt izgradnje škole, upućivao različite dopise i požurnice, priložio potrebnu projektnu dokumentaciju, međutim konkretan odgovor o realizaciji projekta izgradnje nove školske zgrade OŠ „Milan Amruš” još uvijek nije stigao;izvor sbonline

Naravno postoji  dalje što su govorili?

Župan dr.sc. Danijel Marušić i saborski zastupnik Pero Ćosić

Brodsko-posavska županija: Uskoro kreće gradnja nove zgrade OŠ Milan Amruš u Slavonskom Brodu

Na današnjem radnom sastanku razgovaralo se i o početku gradnje nove zgrade Osnovne škole „Milan Amruš“ U Slavonskom Brodu koja će krenuti nakon uskoro raspisanog i provedenog Javnog natječaja. Riječ je o projektu vrijednom 37 milijuna kuna u kojem će, u manjem iznosu, sudjelovati i Brodsko-posavska županija, a sve pretpostavke uključujući i one formalne što uključuje dokumentaciju i dozvole su ostvarene  i ishođene  te će učenici ove škole uskoro će dobiti adekvatan prostor za obrazovanje. (Brodsko-posavska županija)

– Iako su protekle dvije godine u državnom proračunu osigurana sredstva, nažalost još nije došlo do raspisivanja natječaja. U proračunu koji je bio prije nekoliko dana, vidjeli smo, kako je kroz protekle tri godine za izgradnju škole osigurano ukupno oko 37 milijuna kuna. Hoće li izgradnja krenuti iduće godine ja ne znam jer je resorno ministarstvo to koje natječaj treba raspisati. Naime, zakonska je obveza države da izgradi jednu takvu školu. Mi smo prije dva mjeseca bili u resornom Ministarstvu, no tamo nešto zapinje tako da ne znamo točno kada će raspisati natječaj. – izvijestio je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Nebi bio problem da slijedeća godina nije trebala bit 2022, a danas nakon slavodobitnog natječaja još ni lopata nije donesena  na gradilište kojeg nemaili je netragom nestala?

A propo svega napisanog pitam se što je tu pozitivno? Djeca, roditelji i djelatnici škole koji svaki dan rade u nehumanim uvjetima. Naravno i dalje tamo na atraktivnom zemljištu kod gigantskog mega kružnog toka u Republici Lutvinka.

Autor: Vanja Krnić

fotografije: internet

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00