Reportaža sa hrvatskog mora

[vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Kuhajući se na +40 ak na prekrasnom plavom Jadranu, Čiovu nekad otoku  i Brođana, a danas novo patvorenom Viru. Tata nema vode! Prvi dan na po brda požalila se kćer. Ma  bip bip  kad grade kuću na kući postajemo favela. Gledam baš postoji li koji oglas prodajem plac na kući. E  baš sam oprala mašinu veša rekla nam je susjeda u prolazu. Mašinu veša!!!! Imate vode? Da zašto? Nakon razmišljanja od cijelih dvadeset sekundi, a da odvrnemo ventil od vodovoda. Konačno od tad znamo ima vode. Zanemarimo stotinjak mailova i poziva vodovodu. Uostalom nitko se nije javio. Ionako tu je radna fjaka kao Božji dar za Dalmatince, izraz za stanje duha i tijela, kad se čovjeku nemili ni raditi, ni misliti fjera. Sad je sezona Zimmer frei, ali za skoro 100 EU noć. Džabe, a troškovi apartmana.

Nekad i sad

Pokojna  prabaka je znala reći e kako se živjelo za Marije Terzije, bilo je super . Onda laganini zaključiš da se nije ni rodila kad je ona umrla, čak ni stoljeće isto. Naša IBM  opisala je naš grad kao blatnu kasabu. Osobno se sjećam rituala odlaska na more. Elanov čamac na krov lade i Elanova kamp kućica iza. Eto si bile osamdesete, jedeš i mažeš paštete na autu komadaš razno meso, vegetarijanstvo je bilo luk s ćevapom. Dođeš na more, a 90% naši . samostalnost.  Đurina odmarališta darovana, čitaj prodana.

Lada Riva

banner

Prvi  i drugi susjedi na moru bili su nam Brođani , a onda nakon Oluje počinje opet masovni turizam. Naravno mi opet na more s kultnom Ladom Rivom s pet katova pakovane klope i rustikalnog namještaja, ono kao Česi.

Kod Plitvica zaustavlja policajac . Moramo Vas isključiti iz prometa stvorili ste kolonu od više kilometara, ali Lada je na plin. Ju hu došli smo, ali gdje su Hrvati.  Sad su mi susjedi odsvakud, upravo vježbam Česški, Poljski i Njemački. Svake godine sve ih je manje i manje naših ljudi. Cijene su da se zalediš i počneš pecati ostatke Jadranske ribe. Dagnji je nekad bila puna obala, a danas ni periski ni dagnji.Jahta mi čami kao čamil odbačena na plaži.Predobro je na po brda biti osoba s invaliditetom. Vidio sam more bar mislim.

Trogir danas izgleda ovako.

[modula id=”2638″]

Ovo je Trogir u prošlosti.

[modula id=”2662″]

Još fotografija iz prošlosti možete pronaći u grupi Trogir kroz povijest, link je  dolje.

Autor : Vanja Krnić

Fotografije: privatne iz mobitela i također preuzete iz grupe

https://www.facebook.com/groups/605241072892601/media[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Možda će vas zanimati

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00