Materijalna prava osoba s invaliditetom u zemljama EU: Napredak prema inkluzivnosti

U Europskoj uniji (EU) se već dugi niz godina posvećuje posebna pažnja pravima osoba s invaliditetom, a to uključuje i prava na adekvatnu socijalnu i materijalnu podršku. Ovaj članak će razmotriti kako su se materijalna prava osoba s invaliditetom razvijala u zemljama EU te kako su doprinijela stvaranju inkluzivnijeg društva za sve građane.

 1. Zakonodavni okvir i europske smjernice

Materijalna prava osoba s invaliditetom u EU temelje se na nizu zakonodavnih akata i smjernica. Ključni dokument je Europska strategija za osobe s invaliditetom (2010-2020), koja je postavila okvir za promicanje jednakosti i inkluzije. Također, Europska konvencija o pravima osoba s invaliditetom (ECRPD) koju je EU ratificirala 2010. godine predstavlja pravnu osnovu za zaštitu prava osoba s invaliditetom na razini Unije.

 1. Socijalni model invaliditeta

Jedna od ključnih promjena u pristupu invaliditetu u EU je prijelaz s medicinskog modela invaliditeta na socijalni model. Ovaj socijalni model promiče ideju da osobe nisu invalidne zbog svojih fizičkih ili mentalnih stanja, već zbog nepovoljnog okoliša i prepreka koje ih okružuju. To znači da društvo ima odgovornost za uklanjanje ovih prepreka i osiguranje jednakih prava za sve građane.

 1. Prava na podršku

Materijalna prava osoba s invaliditetom u EU uključuju pristup raznim oblicima podrške. To uključuje financijske naknade, pristup zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i zapošljavanju, te pravo na osobnu asistenciju. Mnoge zemlje EU osiguravaju naknade za osobe s invaliditetom kako bi im pomogle u pokrivanju dodatnih troškova povezanih s invaliditetom.

banner
 1. Pristup obrazovanju i zapošljavanju

Jedan od ključnih aspekata materijalnih prava osoba s invaliditetom je pristup obrazovanju i zapošljavanju. EU potiče inkluzivno obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom te promiče mjere za prilagodbu radnih mjesta i radnog okoliša kako bi se osigurala jednakost prilika.

 1. Borba protiv diskriminacije

EU također radi na suzbijanju diskriminacije osoba s invaliditetom u svim područjima života. Zakoni protiv diskriminacije temelje se na principima nediskriminacije i jednakih prava za sve građane.

 1. Izazovi i daljnji koraci

Unatoč postignutim napretcima, postoje i izazovi u ostvarivanju materijalnih prava osoba s invaliditetom u zemljama EU. Neki od tih izazova uključuju nedostatak dosljedne primjene zakona, nedostatak pristupačnosti i nedostatak svijesti o potrebama osoba s invaliditetom.

U budućnosti, EU će morati nastaviti raditi na jačanju prava osoba s invaliditetom, osigurati dosljednu primjenu zakona te promicati svijest o njihovim potrebama kako bi se stvorilo društvo koje je zaista inkluzivno za sve građane.

U zaključku, materijalna prava osoba s invaliditetom igraju ključnu ulogu u stvaranju inkluzivnog društva u zemljama EU. Nastavak napora na zakonodavnoj, institucionalnoj i društvenoj razini ključan je za ostvarivanje ovih prava i osiguranje jednakosti i pravednosti za sve građane, bez obzira na njihovu sposobnost.

NOVČANA PRAVA U DRŽAVAMA OSOBE S INVALIDITETOM

Novčana prava osoba s invaliditetom variraju ovisno o državi i njezinoj zakonodavnoj i socijalnoj infrastrukturi. U većini zemalja, posebno u razvijenim državama, postoje zakoni i programi koji su usmjereni na pružanje financijske podrške osobama s invaliditetom. Evo pregleda nekih ključnih novčanih prava i programa u različitim zemljama:

 1. Sjedinjene Američke Države: U SAD-u, osobe s invaliditetom imaju pravo na različite oblike financijske pomoći. To uključuje socijalnu sigurnost, invalidnine, te porezne olakšice kao što su olakšice za osobe s invaliditetom i njihove obitelji. Također, postoji federalni program za osobe s niskim primanjima, kao što je program Medicaid, koji može pružiti zdravstvenu skrb osobama s invaliditetom.
 2. Kanada: Kanadska vlada pruža financijsku podršku osobama s invaliditetom putem programa kao što su Canada Pension Plan Disability (CPP-D) i određene provinicialne programe. Također, osobe s invaliditetom mogu biti kvalificirane za porezne olakšice i subvencije za prilagodbu stanovanja.
 3. Europska unija: Europska unija ne upravlja direktno financijskim pravima osoba s invaliditetom, ali potiče članice da osiguraju prava na financijsku pomoć, invalidnine i druge oblike podrške za svoje građane s invaliditetom. EU također promiče politike zapošljavanja i socijalne uključenosti kako bi osigurala financijsku neovisnost osoba s invaliditetom.
 4. Njemačka: Njemačka ima opsežan sustav financijske podrške za osobe s invaliditetom. To uključuje invalidnine, naknade za prilagodbu stanovanja i pomoć pri zapošljavanju. Također, osobe s invaliditetom mogu pristupiti poreznim olakšicama i posebnim programima socijalne pomoći.
 5. Švedska: Švedska je poznata po visokim standardima socijalne sigurnosti i podrške osobama s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u Švedskoj imaju pristup invalidninama, osobnoj asistenciji i posebnim programima za zapošljavanje. Također, država subvencionira prilagodbu stambenih prostora za osobe s invaliditetom.
 6. Australija: U Australiji, osobe s invaliditetom mogu pristupiti različitim oblicima financijske pomoći putem programa kao što su Disability Support Pension i NDIS (National Disability Insurance Scheme). Ovi programi pružaju podršku za životne troškove, zdravstvenu skrb i pristup obrazovanju.

Važno je napomenuti da se prava i programi razlikuju između država i regija unutar tih država. Također, pristup financijskim pravima često ovisi o vrsti invaliditeta, težini invaliditeta i drugim faktorima. Osobe s invaliditetom i njihovi skrbnici trebali bi se savjetovati s relevantnim vlastima i organizacijama kako bi saznali o svojim konkretnim pravima i mogućnostima financijske podrške u svojoj zemlji.

NOVČANA PRAVA OSOBE S INVALIDITETOM U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj, osobe s invaliditetom imaju određena novčana prava i pristup različitim financijskim potporama i subvencijama kako bi im se olakšao život i omogućila veća neovisnost. Evo pregleda nekih ključnih novčanih prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj:

 1. Invalidnina: Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj imaju pravo na invalidninu. Visina invalidnine ovisi o stupnju invalidnosti i drugim faktorima. Invalidnina se dodjeljuje na temelju medicinske procjene invaliditeta, a iznos se utvrđuje prema Pravilniku o utvrđivanju postotka tjelesnog oštećenja.
 2. Pomoć za njegu i pomoć u kući: Osobe s invaliditetom koje su ovisne o tuđoj pomoći i njegi mogu ostvariti pravo na pomoć za njegu i pomoć u kući. Ova financijska potpora omogućava plaćanje stručne osobe koja pruža potrebnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima.
 3. Pomoć pri zapošljavanju: Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj imaju pravo na različite potpore i subvencije za zapošljavanje. To može uključivati subvencionirane plaće za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom i prilagodbe radnih mjesta kako bi se omogućila radna integracija.
 4. Pomoć za nabavku pomagala: Osobe s invaliditetom mogu ostvariti pravo na financijsku potporu za nabavu ortopedskih pomagala, invalidskih kolica, slušnih aparata i drugih tehničkih pomagala.
 5. Dječji doplatak: Osobe s invaliditetom koje imaju djecu mogu ostvariti pravo na dječji doplatak, koji je financijska potpora za roditelje ili skrbnike djece.
 6. Olakšice pri plaćanju komunalnih usluga: U nekim gradovima i općinama u Hrvatskoj postoje programi koji pružaju olakšice pri plaćanju komunalnih usluga osobama s invaliditetom, kao što su niže cijene vode, plina ili električne energije.

Važno je napomenuti da se prava i potpore mogu mijenjati tijekom vremena i razlikovati ovisno o specifičnim okolnostima osobe s invaliditetom, pa je preporučljivo konzultirati se s relevantnim tijelima i organizacijama za dodatne informacije i savjete o pravima na novčanu podršku u Hrvatskoj. Također, proces apliciranja za ova prava obično uključuje medicinsku dokumentaciju i administrativne postupke.

VISINA OSOBNE INVALIDNINE HRVATSKA
Visina osobne invalidnine u Hrvatskoj ovisi o stupnju invaliditeta osobe, njezinoj dobi te drugim faktorima. Osobna invalidnina se dodjeljuje osobama s invaliditetom kao financijska potpora kako bi im se pomoglo pokriti dodatne troškove i osigurati bolju kvalitetu života. Evo pregleda kako se visina osobne invalidnine određuje u Hrvatskoj:
 1. Stupanj invaliditeta: Visina osobne invalidnine ovisi o postotku tjelesnog ili psihičkog oštećenja osobe. Stupanj invaliditeta određuje se na temelju medicinske procjene, a postotak invaliditeta utvrđuje se prema Pravilniku o utvrđivanju postotka tjelesnog oštećenja. Visina invalidnine će biti veća ako je stupanj invaliditeta viši.
 2. Dob: Dob također može utjecati na visinu osobne invalidnine. U nekim slučajevima, starije osobe s invaliditetom mogu primiti veći iznos invalidnine.
 3. Ostali faktori: Postoje i drugi faktori koji mogu utjecati na visinu osobne invalidnine, kao što su bračni status, prisutnost drugih izvora prihoda i financijskih obveza.SVJETSKI DAN OSOBA S INVALIDITETOM 03.12.2021. | Bez Cenzure
 4. Pravila i promjene: Važno je napomenuti da se pravila i visina osobne invalidnine mogu mijenjati tijekom vremena na temelju zakonodavnih promjena i političkih odluka. Stoga, uvijek je preporučljivo provjeriti najnovije informacije i konzultirati se s relevantnim vlastima ili organizacijama za osobe s invaliditetom kako biste dobili točne podatke o visini osobne invalidnine. Naravno osobe s invaliditetom u Hrvatskoj su zarobljenici politike, govor o inkluziji je izgovor koji se prenosi s vlasti na vlast. Oni idući će, ako oni ne krtivi su naravno oni prije. Bespredmetno je spominjati Milan Amruš u ovoj super izbornoj godini. O da osobna invalidnina je skoro 250 EU, ali skoro. Kao urednik ovog portala i osoba s sto postotnim invaliditetom duboko sam nesretan i potrese što ne mogu pokazivati svim političarima lijevi srednjak  iz prostog razloga što ne radi.
  Autor: Vanja Krnić

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00