Nije ni crno ni bijelo Sve je sivo

Pozitivno razmišljanje je moćno, a znanost dokazuje da je izravno povezano s postignućima. Jedno istraživanje provedeno na 240 djece u dobi od sedam do deset godina je pokazalo da je pozitivno razmišljanje poboljšalo njihovo rješavanje matematičkih zadataka. Naravno, svijet u kojem živimo nije bajka, a obična se buća neće preko noći pretvoriti u elegantnu kočiju. No, ako naučimo stvari gledati iz drukčijeg kuta možemo zgrabiti tu buću i napraviti ukusnu juhu od bundeve. Zvuči kao klišej, ali u svakom se danu može pronaći nešto pozitivno – a upravo je to put do sretnog i mirnog života.

S druge strane, fokusiranje na negativnosti nam omogućuje da budemo svjesni potencijalnih opasnosti oko sebe. Evolucijski gledano, to je dobra stvar, pogotovo ako ste vani i lovite opasne životinje. No, u modernom svijetu ima daleko manje grabežljivaca opasnih po život, a opet je tendencija narativnog razmišljanja  jesve veća i veća. A ako vam je teško vidjeti pozitivne stvari u životu tada će vam biti teško i živjeti sretan život te bi se mogli zaplesti u kolotečinu tjeskobe i depresije. I premda je jednostavnije reći „Misli pozitivno!“, nego to zbilja i učiniti, u nastavku vas vodimo kroz četiri prilično jednostavne i primjenjive metode koje će vas lakše odvesti na pravi put:

1. Započnite dan kako treba

Jedna od najvažnijih stvari na putu ka sreći je započeti dan mirno i bez strke, uz neki opuštajući ritual. Ako, primjerice, volite kavu, napravite pravu malu jutarnju ceremoniju u kojoj ćete birati koju vrstu želite popiti, uzeti si vremena da je skuhate, a zatim i popijete u miru i tišini. Nemojte započinjati dan na način kako drugi misle da biste trebali, već odaberite ono što volite i u čemu uživate. Dakle, vaš jutarnji ritual može sadržavati čitanje poglavlja knjige, topli tuš, joga  pravljenje ukusnog doručka ili nešto sasvim drugo. Započinjući jutro sa stvarima koje volite, postavljate ton i namjeru ostatku danu

2. Slavite male stvari

Kao što smo već rekli, život nije bajka ali to ne znači da se ne možete radovati malim pobjedama i lijepim trenucima. Ako vam se čini da u različitim situacijama neprestano negativno razmišljate, razmislite što bi u njima moglo biti pozitivno. U redu, pada kiša, ali pomislite koliko će ta kiša biti dobra za vrt. Da, morate raditi do kasno, ali budite zahvalni što imate posao koji plaća račune i postavlja vam krov nad glavom.

banner

Previše je lako nositi kišobrane i vidjeti samo negativne i loše stvari koje bi se mogle dogoditi. Ovaj tjedan, ako se dogodi nešto negativno, pokušajte to riješiti u mislima i razmislite koje pozitivne strane iz toga mogu proizaći – sigurno ih ima više nego što mislite.

3. Obratite pažnju na svoje misli

Kad se malo više posvetite svojim mislima, iznenadit ćete se koliko vam toga negativnog vaš mozak može reći u bilo kojem trenutku. Jedan od najučinkovitijih načina da svaki dan budete pozitivniji jest da se upustite u dijalog sa svojim unutarnjim kritičarem. Kada vam servira negativnu misao, odgovorite mu s dvije pozitivne. Tako ćete početi nadjačavati taj negativni glas – sve je stvar navike.

4. Okružite se pozitivnim ljudima

Ako vam je čaša uvijek napola prazna, okružite se onima koji tu čašu uvijek vide napola punu. Svi imamo prijatelje, poznanike ili  članovi obitelji koji u svaku prigodu unose dobre vibracije. Okružite se njima i pitajte ih kako im uspijeva biti tako pozitivnima – razumijevanje onoga što pozitivne osobe tjera da vide dobro u životu pomoći će i vama.

Bez crne kronike

Život bez crne kronike koncept je koji je posljednjih godina dobio značajnu pozornost, posebice u kontekstu mentalnog zdravlja i dobrobiti. Odnosi se na ideju življenja života bez tereta prošlih trauma ili negativnih iskustava, što može biti predstavljeno tzv. “crnom kutijom”. Prepoznavanjem i priznavanjem utjecaja tih iskustava, pojedinci mogu naučiti prepustiti se i krenuti naprijed, oslobođeni ograničenja iz prošlosti. Sbpozitivno koliko god zvučao nepopulistički taj koncept upravo je njega izabrao. Za sve nas je bitno daizaberemo ono što je za nas normalno, koliko kod to zvučalo suludo. Na kraju tunela je svjetlost, naravno ako ima kraj. Ako je nema, jbga.

Autor : Vanja Krnić i naturala

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00