Odnos između seksa i sna

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1689458717473{background-color: rgba(255,181,200,0.01) !important;*background-color: rgb(255,181,200) !important;}”]

Seks i seksualnost važne su komponente zdravlja Seksualno zdravlje nije samo fizičko, već uključuje i emocije, odnose i širu kvalitetu života

Spavanje također ima dalekosežne učinke na osobu. To je stup zdravlja koji je ključan za gotovo svaki proces.

Unatoč velikoj ulozi koju i san i seks imaju u ukupnom zdravlju, odnos između njih često se zanemaruje. No, na sreću, širenje znanja o zdravstvenim znanostima počelo je otkrivati ​​važnu, dvosmjernu vezu između seksa i spavanja.

Iako je potrebno još istraživanja, dosadašnji dokazi pokazuju da kvalitetan san može potaknuti bolji seksualni život, a zdrav seksualni život može poboljšati san.

Prepoznavanje povezanosti između sna i seksa može stvoriti mogućnosti za poboljšanje svakog od ovih značajnih doprinosa zdravlju odraslih.

Elementi zdravog sna i seksa

Spavanje i seksualnost složeni su i uključuju i um i tijelo. Pregled osnovnih elemenata zdravog sna i seksa omogućuje cjelovitije razumijevanje odnosa između njih.

Spavati

San je neophodan za oporavak, a dobar san zahtijeva dovoljnu količinu odmora, što je najmanje sedam sati sna.

Kvaliteta sna također je važna. Tipično noćno spavanje sastoji se od nekoliko ciklusa spavanja, od kojih se svaki sastoji od pojedinačnih faza sna. Kontinuirano spavanje bez prekida omogućuje pravilno odvijanje ovih faza, omogućavajući istinski oporavljajući san.

banner

Kao i san, seks se sastoji od nekoliko različitih elemenata. U zdravoj spolnoj funkciji oba spola prolaze kroz sljedeća četiri stadija:

 1. Želja za seksom, poznata i kao motivacija za seksom ili libido.
 2. Uzbuđenje ili uzbuđenje, koje uključuje fizičke reakcije, kao što je dotok krvi u penis ili klitoris.
 3. Orgazam, koji je točka najvećeg uzbuđenja. Kod muškaraca, ejakulacija je još jedna faza u ovom procesu
 4. Nakon- uključuje opuštanje i pozitivne osjećaje nakon orgazma i postupni prijelaz u neuzbuđeno stanje.

Kada se jedna ili više faza ovog procesa poremeti, to može uzrokovati seksualnu disfunkciju.

Seksualni problemi mogu pogoditi bilo koga, ali uzroci i simptomi često su različiti kod muškaraca i žena. Studije procjenjuju da oko 33% muškaraca i 45% žena su iskusili barem blage seksualne probleme u prošloj godini, a oko 13% muškaraca i 17% žena imalo je ozbiljnije probleme koji su im uzrokovali nezadovoljstvo.

Primjeri seksualne disfunkcije uključuju gubitak interesa za seks, nedostatak uzbuđenja, nemogućnost doživljavanja uzbuđenja ili orgazma i seks koji je bolan ili nije ugodan. Problemi seksualnog zdravlja mogu biti prvenstveno fizički, ali su obično povezani s mentalnim, emocionalnim problemima ili problemima u vezi koji ometaju normalnu seksualnu aktivnost.

Kako san utječe na seks?

Istraživanja su otkrila više načina na koje noćni san može utjecati na seks.

Nedostatak sna je povezan sa smanjenom seksualnom željom i uzbuđenjem. Kao rezultat toga, nesanica , jedan od najčešćih poremećaja spavanja, može biti faktor rizika za seksualnu disfunkciju. Manjak sna i poremećen san također su povezani s većim rizikom od erektilne disfunkcije.

Možda iznenađujuće, utvrđeno je da kratkotrajni nedostatak sna uzrokuje povećano seksualno uzbuđenje kod žena sljedeći dan, što može biti povezano s promjenama u REM fazi sna. Međutim, ovaj nedostatak sna nije povećao vjerojatnost stvarnog seksa, što može odražavati kako pospanost i umor mogu ometati seksualnu aktivnost.

Nekoliko poremećaja spavanja povezano je sa seksualnim problemima. Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja ,koja uključuje ponavljajuće pauze u disanju koje ometaju san, povezana je sa značajno većim rizikom od erektilne disfunkcije. Studije su pokazale da je to  povezano sa seksualnom disfunkcijom kod žena.

Nestandardno radno vrijeme, poznato kao smjenski rad, također je povezano s erektilnom disfunkcijom .Rad u smjenama može izbaciti nečiji ritam iz ravnoteže s dnevno-noćnim rasporedom, ometajući brojne tjelesne procese. Rizik od seksualnih problema utvrđen je uglavnom kod radnika u smjenama koji se žale na loš san.

Loš san također može spriječiti seks zbog utjecaja na mentalno zdravlje. Nedovoljno i fragmentirano spavanje može pogoršati stanja poput depresije i anksioznosti. Ti su poremećaji često povezani sa seksualnom disfunkcijom kod žena zbog njihovog utjecaja na seksualnu želju i uzbuđenje.

Osim poremećaja mentalnog zdravlja, loš san može dovesti do emocionalnih problema i problema u odnosima koji mogu ugroziti seksualno zdravlje. Na primjer, nedostatak sna može povećati vjerojatnost sukoba s partnerom poticanje emocionalnog stanja koje povećava stres tako se smanjuje intimnost i umanjuje zadovoljavajući seksualni život.

Još jedan način na koji san može utjecati na seksualno zdravlje je oslabljeno donošenje odluka i kontrola nagona .Nedostatak sna može povećati rizik od rizičnog seksualnog ponašanja koje može dovesti do spolno prenosivih infekcija ili neplanirane trudnoće.

Kako seks utječe na san?

Seksualna aktivnost često može pridonijeti boljem snu. Nakon orgazma tijelo otpušta hormone poput oksitocina i prolaktina, koji mogu izazvati ugodne i opuštajuće osjećaje. Seks također smanjuje razinu hormona kortizola, koji je povezan sa stresom.

Studije pokazuju da te hormonalne promjene mogu uzrokovati pospanost i olakšati utonuće u san. Ovaj učinak može se pojaviti kod masturbacije, kao i kod seksa. Oko 50% muškaraca i žena kaže da im orgazam nakon masturbacije pomaže zaspati i poboljšava kvalitetu sna.

Seks s partnerom može pojačati ovu hormonalnu reakciju i omogućiti veći osjećaj bliskosti i intimnosti koji pogoduju spavanju. Kod heteroseksualnih partnera, istraživanje je pokazalo da je ovaj učinak veći kod muškaraca nego kod žena, što je u skladu s popularnim društvenim shvaćanjem da muškarci brzo zaspu nakon seksa.

Međutim, kada obje osobe dožive orgazam tijekom seksa, razlika u pospanosti više nije statistički značajna. Na taj način, povezanost pospanosti i seksa za muškarce u heteroseksualnim vezama može djelomično odražavati disparitet u zadovoljstvu i orgazmu postignutom tijekom seksa s partnericom.

Koraci za poboljšanje sna i seksa

Odnos između sna i seksa stvara priliku da poboljšate i jedno i drugo zajedno s vašim ukupnim blagostanjem.

Poboljšanje sna

Za mnoge ljude poboljšanje sna počinje postavljanjem problema liječniku. Problemi sa spavanjem i pospanost tijekom dana mogu biti uzrokovani osnovnim poremećajima spavanja, poput apneje, za koje postoji učinkovito liječenje. Dijagnosticiranje i liječenje tih stanja može značajno poboljšati san i može poboljšati seks. Na primjer, utvrđeno je da dosljedno pridržavanje liječenja apneje za vrijeme spavanja smanjuje erektilnu disfunkciju kod muškaraca.

Radnici u smjenama mogu razgovarati s liječnikom kako bi optimizirali svoj san unutar radnog rasporeda. Različite vrste liječenja, uključujući specijaliziranu vrstu savjetovanja koja se zove kognitivno bihevioralna terapija za nesanicu ,mogu pomoći osobama s nesanicom da se bolje odmore. Liječnik također može pomoći u rješavanju drugih zdravstvenih stanja koja mogu ometati spavanje.

Higijena spavanja još je jedan važan aspekt kvalitetnog sna. Uključuje i okruženje spavanja i dnevne navike koje utječu na san. Konkretni savjeti koji mogu poboljšati higijenu spavanja uključuju:

 • Učinite spavaću sobu primamljivom postavljanjem ugodne temperature, korištenjem prigušene i tople rasvjete, osiguravanjem ugodnog mirisa i madracem koji pruža potporu i udoban je.
 • Uklanjanje izvora poremećaja sna od buke ili svjetla korištenjem zavjesa za zamračivanje, maske za spavanje, uređaja za bijeli šum i slušalica ili čepića za uši.
 • Održavanje rasporeda spavanja koji ostaje dosljedan, uključujući i neradne dane. Cilj bi trebao biti svaki dan imati isto vrijeme buđenja i spavanja.
 • Izbjegavajte stvari koje mogu ometati san noću, uključujući alkohol, duhan, kofein, kasne i teške obroke i dugo drijemanje u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima.
 • Uspostavljanje spavaće sobe kao zone bez tehnologije prije spavanja. To znači da odložite mobitele, laptope i tablete barem 30 minuta prije spavanja.
 • Svakodnevno pronalaženje vremena za fizičku aktivnost i izlaganje prirodnom svjetlu.
 • Učenje tehnika opuštanja i njihovo uključivanje u noćnu rutinu za pripremu za spavanje.

Ulaganje truda u poboljšanje higijene spavanja može vam pomoći da dobijete više sna koji vam je potreban svaki dan. Čineći to, ove zdrave navike također mogu utrti put živahnijem seksualnom životu.

Poboljšanje seksualnog zdravlja

Poboljšanje seksualnog zdravlja, uključujući redoviti, zadovoljavajući seks, može poboljšati vaše zdravlje i može omogućiti bolji san.

Kao i kod problema sa spavanjem, važno je razgovarati s liječnikom o svim problemima vezanim uz seksualno zdravlje ili seksualnu disfunkciju. Iako su mnogi ljudi sramežljivi pokrenuti ova pitanja, korisno je o njima otvoreno i iskreno razgovarati s pružateljem zdravstvenih usluga. Imajte na umu da su seksualni problemi česti i da su liječnici obučeni pomoći u njihovom rješavanju. Bez obzira na vaša pitanja ili nedoumice, ima ih mnogo načina za početak razgovora.

Seksualno zdravlje može uključivati ​​dalekosežne aspekte seksa i seksualnosti. Poboljšanje seksualnog zdravlja može uključivati ​​rješavanje problema sa seksualnom izvedbom ili zadovoljstvom, preispitivanje načina prakticiranja sigurnijeg seksa, testiranje na spolno prenosive infekcije i osiguravanje da su seksualni odnosi pozitivni.

Nekim parovima seksualna terapija može pružiti praktične savjete za povećanje intimnosti i seksualnog ispunjenja. Iako su savjeti za bolji seks široko dostupni, rad sa stručnjakom može uključiti valjane pristupe utemeljene na dokazima za njegovanje korisnijeg seksualnog života.

Autor: Sb pozitivno

[modula id=”2605″]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_facebook type=”box_count” css_animation=”slideInLeft”][/vc_column][/vc_row]

Možda će vas zanimati

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00