Školarci moraju bit jednaki

Koliko puta svaki od roditelja čuje pa i od svog djeteta. Ja bi mobitel s jabukom (Ajfon), iPHONE 15 može, molim te. Što će ti. Pa imaš originalni Kineski!. Ali tata/ mama svi ih imaju. Ja bi jordanice, iPAD ili ti neke od ostalih novotarija. Nisam ti ja Rockefeller, uostalom nisi ti svi. Često se i kao roditelj pitam kako pedagoški postupiti iz prostog razloga što se i sam djeca dijele na onu koju imaju i onu koju ne. Po narativu ona djeca koja nemaju često bivaju isključena.Roditelji ionako sami većinom krpaju kraj s krajem. Markirano pored našeg Borova koje nažalost ne prolazi u sadašnjosti., iako je izvrsno Školarca poslati u borosanama u školu ako postoje muške ili Borovo patike. Kod samog djeteta to bi izazvalo strah od podsmjeha  i   ne pripadnosti kolektivu. Ako nemaš ne pripadaš. Što nam je donio konzumerizam osim da svako dijete u svome kutu tapka po svome ekranu. Zajednička druženja dijeljenje je izgleda aorist. Naš Balkanski običaj da svako zavrne jednu rundu, mijenjaju oni zapadni. Svako svoje plača je bar po meni novotarija. Draže mi je ipak svaki naš običaj. Nekako mislim iako nije eskapada da bi benefiti pošteđenosti djece mobitelima do 18 e godine bili nemjerljivi.
Sva djeca su ionako jednaka i imaju slične potrebe, a različite mogućnosti. Potrebu za materijalnim po meni je moguće ostvariti izjednačavanjem sve djece.
Školske uniforme

Školske uniforme, iako se o njima povremeno jako raspravlja, mogu pružiti neke pozitivne strane i djeci od kojih se traži da ih nose kao i samoj školi. To je razlog zašto mnoge privatne škole zahtijevaju uniforme i zašto je sve više javnih škola počelo slijediti taj trend. Evo četiri najveće prednosti školskih uniformi:

1. Oni mogu razbiti socioekonomske razlike između učenika
Kad učenici ne nose školske uniforme, može biti lako uočiti djecu s najviše – i najmanje – ekonomskih privilegija na temelju onoga što nose u školu. Jedan argument koji se koristi u korist školskih uniformi je da kada djeca nose uniforme, vidljive klasne oznake između bogate i siromašne djece se smanjuju ili eliminiraju, što može dovesti do većeg društvenog miješanja bez obzira koliko što i koju marku imaš.

2. Mogu povećati usredotočenost učenika
Još jedan argument koji se često navodi u korist uniformi je da one mogu povećati fokus učenika. Čini se da nema dovoljno dokaza za to, ali mnogi zagovornici uniformi tvrde da kada učenici nemaju odjeću koju bi primijetili, komentirali ili odgovorili, mogu potrošiti više mentalne energije na učenje. Uniforme, kaže ovaj argument, doprinose osjećaju discipliniranog učenja u školi.

banner

3. Mogu povećati osjećaj zajednice u školi
Uniforme također mogu izgraditi zajednicu u školi jer se učenici svih uzrasta i bivši učenici također se povezuju ili naručuju oko odjeće koju svi povezuju sa svojim školskim danima. Kada se škole koje su tradicionalno zahtijevale uniforme igraju s uklanjanjem zahtjeva za uniformu, bivši učenici su često ti koji govore u prilog očuvanja tradicije školskih uniformi.

4. Školske uniforme mogu promicati sigurnost
U područjima gdje bi učenici mogli biti upleteni u razne školske skupe, uniforme mogu povećati sigurnost sprječavajući učenike da nose odjeću koja deklarira – namjerno ili nenamjerno – pripadnost nekoj ekipi.. Neki zagovornici školskih uniformi tvrde da uniforme mogu povećati sigurnost učenika u školi i izvan škole, kao i povećati sposobnost učenika da se uklope i usredotoče na učenje bez brige da bi njihov izbor odjeće mogao postati meta.
U samom Zagrebu je dosta školi uvelo školske uniforme u uvidjelo da su najveće razlike ostale u tenisicama, koje se nose po vlastitm mogućnostima uz školske uniforme. Zašto Slavonski Brod ne učini nešto slično, stvarno ne znam.( link). U  Karlovcu su ih isto uvele pojedine škole i učenici su oduševleni.( link). Moj grad i dalje anemično čeka valjda po onom Kud svi  Turci, tu i čelavi Mujo.

Autor: Vanja Krnić

Fotografije: internet

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00