Slavonski Brod također ima tramvaj!

Povijest tramvaja u Hrvatskoj

U prošlosti su se kao načini pogona koristili komprimirani zrak (tzv. Mekarski sustav) i konji za vuču (konjski tramvaj) te dizelski motori, ali se to pokazalo neefikasno i neekonomično. Sada su električni. Tramvaj uzrokuje manje onečišćenje zraka nego autobusi pa su dobar izbor no čini se u Hrvatskoj neisplativ?

Podzemna željeznica isplati se samo kod velikih gustoća naseljenosti i dovoljne udaljenosti među  stanicama, što bi u praksi odgovaralo većim gradovima.

Danas tramvaje koji voze imaju samo Osijek i Zagreb. Zagreb ima tramvaj još od 1910.g.

Neki gradovi su također imali tramvaj koji vozi no ukinuti su iz raznih razloga.

banner

Dubrovnik, Rijeka, Pula i Opatija imali su tramvaj. Velika Gorica je čak imala i konjski tramvaj koji se zvao Kojnača. 

[modula id=”3891″]

Prevozio je putnike od 1907.-1937.godine.

Đuro Đaković, tvornica u našem gradu proizvodila je tramvaj oznake TMK 101 , zvani  “STOJADIN” proizvedeno je  68 primjeraka, uglavnom su svi izbačeni iz upotrebe, dakle muzejski primjerci.

Proizveli su i model oznake TMK 201 kojih je proizvedeno 30 primjeraka.

Dakle toliko ih je proizvedeno u našoj tvrtci a nismo se nikad mogli provozati njime u svom gradu,ali ajde možda se nešto promijeni.

Imamo mi tramvaj ,jedino ga nitko ne vozi….. Ali lijepo ga je vidjeti. Donosimo galeriju prekrasnih primjeraka sve od reda proizvedeni u ĐĐ, piše da su pod video nadzorom ,a mi u svakom slučaju čuvajmo naše, a videonadzor su očigledno susjedi kao i uvijek!

[modula id=”3875″]

Autor: K.J.A+

Foto: K.J.A+ i Kronikevg.com

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00