Što obići u dvodnevnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji?

Ako provodite vikend u našoj županiji, ovaj članak će vam olakšati planiranje posjeta i omogućiti da u 2 dana obiđete najbitnije atrakcije u županiji, te vas informirati gdje možete dobro objedovati ili se relaksirati u wellnessu.

1. dan Slavonski Brod i istok županije

Svaki obilazak Slavonskog Broda započinje u srcu grada, na Trgu Ivane Brlić Mažuranić ili popularnom Korzu. Ovaj veliki gradski trg južnom se stranom naslanja na rijeku Savu i s njega se u tom pravcu pruža pogled na obližnji Bosanski Brod. Ime je dobio po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić čija se skulptura i obiteljski dom nalaze na trgu gdje možete ući u svijet svjetski poznate spisateljice u novom interpretacijskom centru – Kući Brlić. Trg okružuju brojne secesijske i klasicističke palače te pregršt ugostiteljskih objekata na čijim se terasama možete udobno opustiti i zabaviti, a ukoliko si poželite “ugrabiti” i pokoji suvenir ili proizvode lokalnih proizvođača posjetite Turističko-informativni centar TZ područja Brod-Posavina.

S trga krenite na istok i nakon nekoliko minuta šetnje stići ćete do najmonumentalnije građevine u gradu,jedinstveni primjerak fortifikacijske arhitekture, poznate Brodske Tvrđave ili Festunga. Ova je impozantna fortifikacija, sagrađena u 18. stoljeću, služila odvraćanju Osmanlija od prodora u Habsburšku monarhiju. Zadovoljite svoj avanturistički duh istraživanjem brojnih hodnika koji se protežu kroz utvrdu, posjetom muzeju tvrđave, muzeju tambure i moderne umjetnosti te galeriji Ružić – gdje su na oko 1800 četvornih metara prostora izložena djela koja je rodnom gradu potkraj života 1993. darovao kipar i slikar Branko Ružić te drugi suvremeni hrvatski umjetnici.

slavonski brod tvrdjava 14
Slavonski Brod – Muzej Tvrđave

Zatim se  spustite do obližnje rijeke Save i prošetajte se najdužim i najljepšim riječnim šetalištem u državi ili kejom, kako ga Brođani zovu. Ovo šetalište proteže se dužinom od 600 metara od ušća rijeke Mrsunje do franjevačkog samostana, koji je naša iduća destinacija. Uz put pogledajte kip Potjeha, lika iz Ivaninih bajki te veliku 3D sliku poznatog umjetnika, Brođanina Filipa Mrvelja.  Vodite računa da se na to šetalište vratite i u predvečerje i uživate u jednom od najljepših zalazaka sunca.

banner

Već spomenuti samostan, smješten u parku kojeg ukrašavaju biste poznatih Brođana, lijepa je barokna građevina koju su stanovnici grada gradili isključivo vlastitim donacijama. Jednostavnih ukrasa izvana, iznenadit će vas raskošno uređenim interijerom i jednim od najljepših samostanskih klaustara u zemlji. U neposrednoj blizini samostana, nalazi se Muzej Brodskog Posavlja koji sakuplja, istražuje i prezentira materijalnu građu i dragocjene nematerijalne fenomene te vodi brigu o sveukupnim baštinskim vrijednostima na prostoru brodskog Posavlja.

Imate li još malo snage za pješačenje, produžit ćete niz savski nasip na predivnu šetnicu, omiljenu rutu brodskih rekreativaca. Naziv joj je Splavarska ulica, zbog brojnih šarmantno ukrašenih splavova na kojima Brođani izbjegavaju sparinu ljetnih dana.

Splavarska ulica
Splavarska ulica

Do sad ste vjerojatno već osjetili glad. Zaputimo se izvan grada u 15-ak minuta vožnje udaljeni Garčin, na ranč Ramarin. Ovo je ugostiteljsko-rekreativni kompleks s ergelom u kojoj možete unajmiti konja za jahanje na brojnim konjičkim rutama po okolici ili ga isprobati (ako znate što radite!) na konjičkom trkalištu sa zaprekama. Djeca će uživati na lijepom igralištu, a kruna doživljaja je naravno restoran s vrhunskom ponudom slavonskih delicija.

ranč Ramarin
Ranč Ramarin

Došla je večer i vrijeme za izlazak i zabavu. No prvo večera jer hrana je bitna u Slavoniji. U srcu grada pronaći ćete ruralni biser, restoran Uno uređen u tradicionalnom stilu s izvrsnom kuhinjom i ponudom vina. A nakon toga – odlazak u centar grada koji je oduvijek bio poznat po svojim kafićima i noćnim klubovima. Ukoliko ste ljubitelj/ica piva, postjetite jedinstvenu Kuću piva.

2. dan Nova Gradiška i zapad županije

Drugi dan se zaputite autocestom u Novu Gradišku, prođite kroz grad na sjever i brzo ćete stići do živopisnog naselja Cernik. U Cerniku morate obići čak dva važna kulturno povijesna objekta. Prvi je franjevački samostan u kojemu obavezno pogledajte predivne barokne oltare i posjetite arheološko- paleontološku izložbu. Slijedi šetnja do centra Cernika i obilazak perivoja koji okružuje Kulmerov dvorac, četvrtastu utvrdu s kružnim kulama na uglovima, izgrađenu u 18. stoljeću na temeljima stare srednjovjekovne utvrde. Kad ste već u Cerniku, trebali bi ste probati odlična vina malih vinara ovog područja.

Kulmerov dvorac003
Kulmerov dvorac

Zatim se uputite cestom koja spaja, podno slavonskog gorja na sjeveru, Novu Gradišku sa Slavonskim Brodom i na pola puta, u Batrini, skrenite na sjever. Ubrzo ćete stići do eko-etno sela Stara Kapela. Ovaj biser ruralnog turizma vas ostavit će bez daha. Nekoliko tradicionalno uređenih gospodarstava, opremljenih za smještaj i prehranu, brojne šetnice, biciklističke i jahaće staze, ribnjak, vidikovci, muzej tkanja… bit će vam jako teško napustiti tu oazu mira i spokoja.

eko etno selo Stara Kapela
Eko etno selo Stara Kapela

Vrijeme je ručka. Krenite dalje prema Slavonskom Brodu i u Lužanima skrenite na jug, prema selu Živike. Cilj vam je gospodarstvo Kereković. U lijepo uređenom restoranu uživajte u nadaleko čuvenom gostoprimstvu obitelji Kereković. Ako nakon obilnog obroka u vama ostane još nešto avanturističkog duha, na imanju imate ergelu konja, lijepi ribnjak, a moguće je ugovoriti i turističku vožnju brodom na Savi.

Ukoliko ste ljubitelj/ica vina, u samom srcu jedne od najznačajnijih vinarskih regija kontinentalne Hrvatske smješteni su Stupnički dvori. U slikovitom naselju Brodski stupnik u samom srcu Slavonije, jedinstvenu cjelinu čine hotel, vinarija i restoran pružajući svojim posjetiteljima vrhunsku ponudu i nezaboravan užitak. Svima koji su više zainteresirani za riblje specijalitete, preporučamo Ribarsku kuću u Brodskom Stupniku.

Osjetite navalu adrenalina u bajkovitom zelenilu u izletištu za različite dobne skupine, od djece do umirovljenika i obitelji za čiji posjet i sudjelovanje nije potrebno imati posebnu fizičku kondiciju. Adrenalinski park u Bebrini – Adrenalinska šuma Bebrina nudi zabavu za sve uz obližnji vidikovac na Jelas polju koje ulazi u kategoriju zaštićenih krajolika. Obilježava ga biološka i krajobrazna raznolikost, s tim da se izmjenjuju plošni poljodjelski sa šumolikim oblicima, odnosno vodnim površinama ribnjaka Jelas, te ga mnogi smatraju najposebnijim dijelom Hrvatske.

Po povratku u Slavonski Brod opustite se uz masažu, beauty tretmane i bazen u wellnessu hotela Art. Nakon toga ponovno na Korzo pa u noćni provod! ( link)

-sbpozitivno

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00