Udruga „Plavi cvijet“ održala druženje sa sugrađanima

Glavna skupština Ujedinjenih naroda utemeljila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi se skrenula pozornost javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se najčešće razvija u prvim trima godinama života. Stoga, ove subote, 6. travnja 2024. godine, na Gradskoj tržnici Slavonski Brod udruga „Plavi cvijet“, koja okuplja roditelje djece iz autističnog spektra, održala je druženje sa sugrađanima, osobama s autizmom te njihovim roditeljima. Inicijativu je pozdravio i gradonačelnik Mirko Duspara, čestitavši pritom članovima Udruge na uloženim naporima u osvještavanju javnosti o autizmu i poremećajima iz spektra autizma. Naglasio je gradonačelnik i kako su različitosti bogatstvo svakoga društva pa samim time raste i potreba o pravovremenom i potpunom informiranju i educiranju o ovome, a tako i svakom poremećaju i poteškoćama u razvoju.

Podsjetimo, autizam, o kojem se u zadnje vrijeme sve više priča u javnom prostoru, prvi je put identificiran 1943. godine, a osnovna obilježja poremećaja iz spektra autizma teškoće su u društvenim interakcijama, u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, a karakterizira ga i neuobičajeno ponašanje te različite motoričke ili druge smetnje. Riječ jemo neurorazvojnom poremećaju koji nerijetko kod slučajnih prolaznika izaziva osude i nerazumijevanje. Stoga, osim govora o poteškoćama s kojima se djeca s autizmom i njihovi roditelji susreću, obilježavanje dana a i mjeseca svjesnosti o autizmu prilika je da se stavi naglasak na potencijale koje osobe s poremećajem iz spektra autizma imaju, a sve s ciljem njihove veće integracije u društvenu zajednicu.

-izvor: slavonski-brod.hr

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00