Unatoč vjerovanju Halloween “potječe” iz Kršćanstva

Halloween u Hrvatskoj

Dok se danas u Hrvatskoj smatra da je nekršćanski slaviti Halloween, odnosno Noć vještica i da je to “amerikanizam” pa po nekima i sotonizam čini se ovaj običaj zapravo potječe od Kršćana.

Ovaj običaj je zapravo rana Katolička crkva prije nekih 1200 godina usvojila odnosno pomiješala tradicije koje uključuju keltske duhove i katoličke svece. 

banner

Keltski festival koji se zove Samhain i on je zapravo predhodio Halloweenu kakav je poznat danas, znate već kostimiranje, skupljanje slatkiša…. Rezbarenje bundeve također potječe od Kelta, farmeri su to radili. Praksa davanja slatkiša dolazi od običaja da se duhovima prinose simbolični darovi kako bi ih ostavili na miru.

Keltski farmeri su smatrali da postoji jedan dan u kojem sezona života se sastaje sa sezonom smrti. Smatrali bi da se tada duhovi mrtvih dižu i hodaju zajedno sa živućima.

Stoljećima prije od danas

Papa Grgur I je prihvatio keltsku tradiciju ,smatrajući da običaje ostalih treba preuzeti i pretvoriti ih u kršćansku svrhu, tako je Samhain, keltski festival, na kraju pretvorenu kršćanski kontekst.

Halloween kakav je danas dobar je za prodavače koji na taj dan prodaju dosta kostima, šminke i ostaloga a zaljubljenici u ovaj dan ne žale ni centa kako bi imali najbolji i najupečatljiviji kostim.

Halloween u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu također mladi vole slaviti Halloween pa tako vas pozivamo na događaje koji organizira Alternativna scena mladih.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00