Veliki turnir za velikog čovjeka, Damira Lovića

Bogatstvo je imati kako je Massimo pjevao ” Mali krug velikih ljudi”. Nažalost jedan veliki nas je napustio  prije dvije godine je iznenada preminuo. Gubitak za Brodski sport osoba s invaliditetom je bio i  je ogroman. Još teže bilo je izgubiti  prijatelja, motivatora, pozitivca, moralnog čovjeka, jednom riječi ljudinu Damira Nismo ga mi koji smo bili s njim ni izgubili, on je ostao s nama tu.

Damir Lović 

Svestrani sportaš koji je cijeli svoj životni vijek bio i do svoje smrti ostao u sportu i kao igrač ali i kao voditelj šahovskog kluba ŠKI Kralj, jedan od osnivača Tenis kluba invalida Klasije te član izvršnog odbora, Hrvatskog saveza tenisača u kolicima, Športskog saveza invalida grada Slavonskog Broda i Športskog saveza invalida Brodsko-posavske županije, predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza osoba s invaliditetom. Naš Damir uvijek je bio vedrog duha, neizmjerno je volio šah, druženje,šalu. Zračio je pozitivnom energijom i toplinom, veselio se svakom nastupu, motivirao  je članove Loco Moto a da se aktivno igraju šah , da uče, da napreduju i samim tim savladaju prepreke pred njima i to smo uspijevali uz njegovu pomoć.

Za života je uspio upravo jer je sve što je radio dobro i uspješno za osobe s invaliditetom u sportu. Iza njega ostaje Šahovski klub invalida Kralj kao bez imalo dvojbe najuspješniji klub osoba s invaliditetom u našem gradu, ako ne i šire.  Damir je koncem prošle godine, na Ekipnom prvenstvu Hrvatske za invalide odigrao svoje posljednje partije. Okitio se naslovom ekipnog državnog prvaka za invalide. Nažalost gubitak je ogroman, ali on sam je dao svima putokaz kako da krenemo dalje.

„Život je najljepši pronalazak prirode, a smrt njena vještina, da što bolje iskoristimo život. „

U čast njemu jučer je održan drugi memorijalni turnir njemu u čast.  Uski krug njegovih prijatelja zasukao je rukave i dostojno mu iznimnim brojem njegovih prijatelja i šahista odao počast kroz upravo igranje šaha. Petar Lovrić se standardno pobrinuo da sve bude kao po špagi. Njrgov prijatelj  i šahist kao i obitelj donirala je slike za nagrade, kolače i ostalo.  Pekarnica Maraljusa koja je donirala dok je Damir bio živ , nastavila je  pratiti njegov memorijalni turnir s svojim pekarskim proizvodima. Njegov prijatelj Ilija Matijašević  pobrinuo se kao i za njegovog života da igraći imaju što piti,

Turnir se igrao u devet kola tempom od sedam minuta + 3 sec po igraču, a nakon napete borbe, pobjednikom turnira proglašen je fide majstor Mario Zovko iz Šahovskog kluba „Konaki” iz Novog Virja s osvojenih 8,5  bodova. Drugo mjesto osvojila je majstorski kandidat  Ruža Purkić sa 7,5 iz Šahovskog kluba „Končar ” iz Zagreba.  Treće je mjesto sa sedam bodova zauzeo Matej Bušić iz Šahovskog kluba „Brestovac” iz Brestovca.  Najboljim kadetom turnira proglašen je Antun Palian sa pet bodova koji je branio boje Šahovskog kluba „Ivankovo“. Najboljom kadetkinjom turnira proglašena je Josipa Gašparac sa četiri osvojena boda koja je branila boje Šahovskog kluba „Đuro Đaković“ iz Slavonskog Broda. Nagrađena je i najbolja igračica ŠKI Kralj, Višnja Varoščić koja je osvojila dva boda. (plusportal).

Sami broj sudionika iz četiri  županije već drugu godinu pokazuje  koliko je Damir bio, ali i posthumno ostao cijenjen.

Konačni poredak moguće je provjeriti OVDJE.

Memorijal nije bio mjesto tuge, već naprotiv  smiješka i takmičenja, baš kako bi Damir želio. Pozitivan turnir kakav je on sam bio kao čovjek.

Galerija slika

banner

Autor: Vanja Krnić

Fotografije: T.K i  P, L.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00