BROĐANI, TKO VOLI PJESMU SLOBODE ŠTIGLIĆA

Bog je volio ptice i izumio je drveće. Čovjek je volio ptice i izumio je krletke. Brođani, što mislite, jeli grijeh loviti štiglića i držati ga u malom kavezu. Štiglić ili češljugar je utjelovljenje sreće i radosti, simbol slobode, mala ptičica predivnih boja i još ljepše pjesme. Mnogi griješe kada kažu da štiglić ili češljugar u kavezu lijepo pjeva. Ne, on to samo plače za slobodom, a mi samo mislimo da on pjeva. Sreća je ptica s dva krila-ljubav i sloboda. Dok je na slobodi štiglić pjeva pjesmu ljubavi, a dok je u kavezu on plače za slobodom. Stežu ga okovi i rešetke krletke. Osjeća se kao čovjek u zatvoru. Ili mračnoj tamnici. Šetajući jednu zimu uz rječicu Mrsunju iznad moje glave proletjelo je jato od stotinjak štiglića. Neopisiv prizor. Danas je lov na štiglića zakonom zabranjen. Kazne za krivolov su od tisuću do četiri tisuće eura. No, usprkos velikim kaznama neki pojedinci opet love štiglića na ljepak i prodaju ga na crnom tržištu za 30 eura. Zašto u Brodu ne postoji nikakva udruga za zaštitu ptica pjevica? Jeli štiglić kod nas podcijenjena ptica pjevica? Čaplja je u grbu našega grada, o rodama Malenoj i Klepetanu snimaju se filmovi i pišu knjige, a što je sa štiglićem. Gdje on u toj priči? U Dalmaciji štiglić ima kultni status, Dalmatinci ga zovu grdelin, pa tako njemu u čast osnivaju plivački klub imenom grdelin, klapu grdelin, jedan dječji vrtić zove se grdelin, a imaju i teatar koji se zove grdelin. A što mi imamo? Krletku za štiglića. Zamislite da kod nas netko osnuje kazalište s imenom štiglić ili češljugar. Netko bi pomislio da se rugaju sa samim sobom. Štiglić tako ponižavajući status nije zaslužio. I štigliću u čast, posvetih jedno cijelo popodne i naslikah mu portret u boji, u drevnoj francuskoj tehnici slikanja dry brush, suhi kist s prahom pigmenta suhog pastela. Nadam se da vam se moja umjetnička slika sviđa. Štigliću u čast. Hvala.

Autor: Darko Lončar Daky

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00