Brodska tvrđava

[vc_row][vc_column][vc_column_text]SPOMENIK NULTE KATEGORIJE 

U koliko ste iz Slavonskog Broda ili okolice zasigurno ste se barem nekoliko puta prošetali tvrđavom. Što ste vidjeli,da li Vas se dojmila,znate li nešto o povijesti tvrđave?

Zanimljivo je da je ona pravilno zvjezdolikog oblika.

Mi ćemo za Vas u kratkim crtama pojasniti ukoliko niste do sad bili zainteresirani možda se ipak predomislite.

banner

Tvrđava je građena dosta dugo od 1715g.-1780g.,prilično dugo zar ne?

Građena je prema nalogu princa Eugena Savojskog,kojega Hrvati smatraju najboljim vojskovođom svih vremena,kažu da je gospodin umro od plućne bolesti kao neženja,bez naljednika,šteta za njega.

Miroljubljiva tvrđava

Nastala je kao strategijski odgovor ratu sa Turskom 1716-1717.

Logično i sami zaključujete duže se gradila nego sto je služila svojoj svrsi.

U  ono doba u tvrđavi je bilo oko sto I pedeset topova. Danas  je tu samo jedan i to mali top/ topić koji se raspao da dokaže miroljubljivost našeg grada…..

Tvrđava nije nikad napadnuta,poslije je stradala tek u  novijim ratovima.

Ne znam dali znate  da ukoliko ste u  doba kad je građena bili sposobni muškarac ,morali ste sudjelovati u gradnji na način koji ste mogli.Bilo pečenjem opeke,pribavljanje drvene grade ili drugim radovima u skladu sa svojim sposobnostima. To biste naravno radili besplatno.

Sadržaji

Ova građevina koja stvarno izgleda jako zanimljivo i nikad ne dosadi u etapi obnove je koja je započeta još davne poslijeratne 1995 g. Projekt obnove vrijedan je preko 500 milijuna kuna. Hmm, treba to sad preračunati u Eure.

Danas služi uglavnom razvoju kulture i važno je središte za mnoga događanja u Slavonskom Brodu. Koncerti ,festivali,fišijade,sajmovi,preko zime tu bude klizalište. U sklopu nje je i Glazbena škola,Klasična gimnazija, „Kuća tambure“ to je muzej sa  preko 60 tambura gdje možete naučiti i faze kako napraviti sami tamburu,što Vas sigurno samo ne zanima, pored toliko sadržaja.

Tu nam je i ured gradonačelnika ukoliko ga netko zatreba.

Mislim da je dovoljno pokucati ili pozvoniti.

Mi smo ustvrdili da se rad na tvrđavi jasno vidi. Dobar je dio obnovljen,nije nam jasno zašto stoje radovi,moguće radi sredstava. 

Barutana je srušena i posađeno red novog drvoreda. Primjećujemo i turiste koji se čine vrlo zainteresirani.

Ima puno toga za istražiti,razni prolazi ,hodnici,stepenice, moram priznati da bi bilo jako dobro mjesto i za snimanje nekog horora. Priča je bila da je tu prije bilo okupljalište i sotonista. Mislim da su to možda bili samo neki klinci koje vole metal ili muziku, ali nikako sotonisti.. U svakom slučaju ovo mjesto moguće je iskoristiti na bilo koji način a svakako je vrijedno pažnje. Tu sigurno ima i duhova,dobrih ili loših prosudite sami, jer 

„Svaki ludi po sebi sudi“.

 

Pokrenut je i postupak da se ova fantastična Brodska tvrđava doda na UNESCOV popis Svjetske baštine .

Donosimo vam prekrasnu galeriju još uvijek neiskorištenih potencijala ove čudesne i povijesno vrijedne građevine,za prošle i sljedeće generacije.  

Auutor: K.J.A+

[/vc_column_text][vc_column_text][modula id=”2139″][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Možda će vas zanimati

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00