Danas se obilježava Svjetski dan Roma!

banner

Čestitamo svim pripadnicima romske nacionalne manjine njihov dan

Današnji dan, 8. travnja, obilježava se kao Svjetski dan Roma u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu. Taj kongres zauzima posebno mjesto u romskoj povijesti jer su upravo na njemu usvojene ključne odluke koje oblikuju romsku kulturu i identitet.

Jedna od najvažnijih odluka s tog kongresa bila je usvajanje romske zastave i službene himne, koja se temelji na staroj romskoj pjesmi “Gyelem, Gyelem” („Idem, idem“). Romska zastava sastoji se od zelene boje u donjem dijelu, simbolizirajući zemlju, dok je gornji dio plave boje, predstavljajući nebo. Crveni kotač u sredini zastave simbolizira romska putovanja i migracije.

Osim toga, na Svjetskom kongresu Roma u Londonu proglašen je i službeni romski jezik, što je dodatno obogatilo kulturnu baštinu i identitet Roma diljem svijeta.

Svjetski dan Roma obilježava se s ciljem promoviranja poboljšanja životnih uvjeta romske populacije, jačanja nacionalnog identiteta, međusobnog druženja i uvažavanja te prikaza romskih običaja i aktivnosti povezanih s romskom zajednicom.

Čestitamo svim pripadnicima romske nacionalne manjine njihov dan i želimo im sreću, prosperitet i međusobno poštovanje u daljnjem razvoju njihove zajednice.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00