Glasovi otišli u vjetar

Za stranke koje nisu dobile nijedan mandat, postotak “izgubljenih glasova” po izbornim jedinicama ide od 7.23% do frapantnih 18.15% od ukupno važećih glasova.

Ovo su velika odstupanja i ovo dalje pokazuje disbalans između izbornih jedinica tj. da itekako favoriziraju velike stranke.

Važno je za napomenuti da ovo nije ukupan broj glasova koji nisu dobili mandat. Ukupan broj je puno veći. Ovo je samo za stranke koje nisu u toj izbornoj jedinici pretvorile te glasove u barem jedan mandat.

S obzirom da nitko ne može predvidjeti izlaznost, a još manje izlaznost po izbornim jedinicama, te gotovo nemoguće izlaznost glasača pojedine stranke u izbornoj jedinici ovo upućuje da su i dalje velike stranke izuzetno favorizirane u ovakvom izbornom sustavu i da male i regionalne stranke su primorane raditi prijeizborne koalicije.

banner

Prirodno je da ak si mala stranka da ćeš ići s velikim strankama da maksimiziraš vjerojatnost osvajanja mandata. Doslovno ovakav izborni sustav je kreiran da ubija pluralnost izbora u predizbornim koalicijama gdje veliki papaju male.

Ako gledamo broj stranaka koje nisu dobile nijedan mandat u odnosu na % izgubljenih glasova vidimo slijedeće:

9. izborna – 18.15% 14 lista

8. izborna – 13.46% 9 lista

3. izborna – 12.18% 11 lista

1. izborna – 11.35% 12 lista

7. izborna – 11.13% 11 lista

2. izborna – 11.03% 9 lista

10. izborna – 9.95% 12 lista

4. izborna – 8.36% 9 lista

5. izborna – 7.98% 9 lista

6. izborna – 7.23% 10 lista

Nije zbog raspršenosti glasova ispod 5% tj. da veliki % izgubljenih glasova je koreliran sa većim broj lista u izbornoj jedinici.

Ako pogledate npr. 8. izbornu sa 13.46% izgubljenih glasova ima samo 9 lista, dok 6. izborna sa skoro duplo manje izgubljenih glasova 7.23% ima više lista, njih 10.

Ovo je samo jedan od pokazatelja kvalitete izbornog sustava, ali sigurno nešto je trulo u državi Danskoj… mislim Hrvatskoj..

Izgubljenii u izbornom zakonu

Da sam SDP, tražio bih povrat novaca od analitičara i PRovaca…😁

U TOP 5 razlika između glasova bez ostvarenog mandata između SDP i Možemo je skoro 10 000 glasova što u nekim izbornim jedinicama ide na 12% što znači da si izgubio 2 mandata u saboru.

Naravno, ovo je ukupno i treba se gledati po izbornim jedinicama.

Ali kad se gleda i po izbornim jedinicama, SDP je najveći gubitnik što se tiče broja glasova koji nisu doprinjeli mjestu u Saboru.

DP i Možemo su najbolje prošli.

Znači nije bitna ukupna potpora koliko je bitna optimalna distribucija po izbornim jedinicama. Strankama je potrebno poznavati vlastitu glasačku bazu i da znaju s kojim strankama da uđu u koaliciju.

Očigledno je da je HDZ tu najbolje odradio posao jer ima najveći broj mandata. Ali i DP i Možemo.

Ovaj broj bi se mogao pogledati i po broju ostvarenih mandata. Mislim da bi onda manje stranke poput FOKUS/Republika imali “per capita mandat” najviše glasova bez mandata.

Ali to I je problem ovakvih izbornih jedinica, ne D’Hondta, nemojmo miješati jabuke i kruške, jer penalizira male stranke a valorizira velike.

D’Hondt, Webster ili neka treća metoda u interakciji s brojem, a puno bitnije izgledom izbornih jedinica + 2,3 ili 5% granicom mandata zajedno utječe na izborni rezultat.

Ali ako držite fiksnim – metodu, broj izbornih jedinica i granicu, mogu vam simulirati veliki broj drugačijih izgleda izbornih jedinica koja će proizvesti različiti rezultat. 😉

Nakon Jugoslavije i jednopartijskog sustava, redizajnirali smo sustav da održava dupol vlasti 2 nasljednika komunističke partije i njihove djece – HDZ i SDP.

30 godina nema inovacija na političkom spektru. Statistički nemoguće da se nitko nije uspio probiti.

Slučajno?

Kao što sam već rekao, nije bitno samo tko glasa, već tko kroji granice.

Ali I tko drži konstantne PR kampanje ISTIH u medijima kroz međusobne interese.

Autor: Dejan Kovač

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00