Istraživači Objašnjavaju Zašto Autistična Djeca Bolje Uče Od Robota

Roboti podučavaju djecu s autističnim spektrom vještinama koje su im potrebne.

Socijalno pomoćni roboti značajan su dio istraživanja terapije autizma gotovo dva desetljeća. Ovi roboti dobivaju posebno programiranje za pomoć autističnoj djeci s autizmom u razvoju niza vještina, uključujući društvene, emocionalne, komunikacijske i kognitivne sposobnosti. Jedinstvena kombinacija jednostavnosti, pretjerivanja, dosljednosti i predvidljivosti ovih robota čini ih učinkovitim alatom za povećanje angažmana djece s autizmom. 

Štoviše, socijalno pomoćni roboti služe kao most između tehnološkog i društvenog svijeta, pružajući jedinstveno okruženje za učenje koje je privlačno i ugodno za djecu s autizmom. Oni nude interakciju poput ljudske koja je manje složena i dinamična, što djeci olakšava vježbanje i učenje novih vještina. 

Korištenje društveno pomoćnih robota u terapiji autizma dokaz je potencijala tehnologije u revolucioniranju terapijskih pristupa i stvaranju inkluzivnijih i učinkovitijih okruženja za učenje. Utjecaj ovih robota nadilazi obrazovanje, nudeći djeci s autizmom vrijedan alat za snalaženje u svakodnevnom životu.

9 načina na koje socijalno pomoćni roboti pomažu autističnoj djeci da razviju bolje vještine

roboti

1 – Roboti mogu poboljšati angažman

Jedan od najuočljivijih učinaka socijalno pomoćnih robota na djecu s autizmom je poboljšanje njihovog angažmana. Svojim predvidljivim i dosljednim odgovorima roboti mogu povećati pozornost i angažman djece s autizmom.

banner

Nekoliko je studija pokazalo da djeca s autizmom pokazuju bolju angažiranost i dulje trajanje pogleda u interakciji s robotima nego ljudskim njegovateljima. Ovaj angažman događa se prvenstveno zato što roboti mogu pružiti neprijeteće i kontrolirano okruženje koje djeci omogućuje interakciju vlastitim tempom, čime se smanjuje pritisak i povećava njihov angažman.

2 – Smanjena anksioznost i ometajuće ponašanje

Predvidljiva priroda robota igra ključnu ulogu u ublažavanju tjeskobe često povezane s nepredvidivim društvenim interakcijama. Djeci s autizmom, kojoj je često teško snaći se u složenim društvenim interakcijama, dosljednost i predvidljivost robota pružaju osjećaj ugode i kontrole. 

Ovo smanjenje anksioznosti može dovesti do manjeg broja stereotipnih ponašanja, kao što su pokreti koji se ponavljaju ili obrasci govora, te do produljenih razdoblja trajne interakcije. Omogućavanjem stabilnog i predvidljivog okruženja za učenje, roboti mogu pomoći djeci s autizmom da se bolje usredotoče na zadatak i smanje ometajuće ponašanje.

3 – Povećana pažnja svih sudionika

Roboti također mogu olakšati zajedničku pažnju djeteta i njegovatelja, što je ključni aspekt učenja. Zajednička pažnja odnosi se na zajedničku usredotočenost dviju osoba na predmet ili aktivnost i ključna je za društveni razvoj i komunikaciju. Roboti mogu stvoriti suradničku i trosmjernu interakciju učenja između djeteta, njegovatelja i njih samih. 

Ova interakcija ne samo da pomaže djetetu da se usredotoči na aktivnost učenja, već također pomaže u generaliziranju učenja na interakciju između ljudi. Drugim riječima, vještine naučene tijekom interakcije s robotom mogu se prenijeti na ljudske interakcije.

4 – Poboljšana suradnja i motivacija

Djeca s autizmom često pokazuju višu razinu motivacije kada rade s robotima. Neosuđivanje i strpljiva priroda robota može aktivnosti učenja učiniti privlačnijim, što dovodi do povećane motivacije. Nadalje, djeca su sklonija biti otvorenija za rješavanje izazovnih tema s robotima, kao što je vježbanje društvenih i emocionalnih vještina. 

Pozitivni poticaj koje pružaju roboti, zajedno s njihovom sposobnošću ponavljanja zadataka bez pokazivanja znakova frustracije ili nestrpljenja, može značajno povećati djetetovu spremnost da sudjeluje i surađuje u aktivnostima učenja.

roboti

5 – Česta praksa i poboljšani pristup obrazovanju za posebne potrebe

Roboti mogu pružiti dosljedne, visokokvalitetne obrazovne sesije, omogućujući čestu i strukturiranu praksu. Ova dosljednost može značajno pospješiti napredak i razvoj djece s autizmom. Za razliku od ljudskih odgajatelja, roboti se ne umaraju niti frustriraju s autističnom djecom. Stoga mogu više puta isporučiti sesije s istom kvalitetom i žarom. 

Ovo ponavljanje omogućuje djeci češću i dosljedniju praksu, često potrebnu djeci s autizmom za svladavanje novih vještina. Štoviše, korištenje robota može pomoći u prevladavanju nedostatka stručnjaka za obrazovanje s posebnim potrebama, poboljšavajući pristup obrazovanju s posebnim potrebama.

6 – Poboljšani obrazovni ishodi

Kumulativni učinak ovih dobrobiti može dovesti do poboljšanih obrazovnih ishoda za djecu s autizmom. Povećanjem angažmana, smanjenjem tjeskobe i ometajućeg ponašanja, olakšavanjem zajedničke pažnje, poboljšavanjem suradnje i motivacije te pružanjem prilika za učestalo vježbanje, roboti mogu značajno poboljšati iskustvo učenja za djecu s autizmom. 

Kao rezultat toga, djeca s autizmom mogu značajno napredovati u svojim društvenim, emocionalnim, komunikacijskim i kognitivnim vještinama, poboljšavajući svoje obrazovne rezultate.

7 – Igranje uloga i učenje na temelju scenarija

Roboti mogu biti ključni u olakšavanju igranja uloga i učenja temeljenog na scenarijima za djecu s autizmom. Ove interaktivne igre mogu oponašati društvene situacije iz stvarnog života, pružajući djeci sigurno i kontrolirano okruženje za vježbanje i razumijevanje društvenih normi i ponašanja. Na primjer, robot se može programirati da glumi scenarij kao što je rođendanska zabava ili učionica, dopuštajući djetetu da vježba izmjenjivanje, izražavanje emocija ili odgovarajuće reagiranje na društvene znakove. Predvidljivi i dosljedni odgovori robota mogu pomoći djetetu da razumije slijed događaja i očekivana ponašanja u tim scenarijima. S vremenom to može pomoći djetetu da generalizira te vještine na situacije u stvarnom svijetu, povećavajući njegovu društvenu kompetenciju i samopouzdanje.

8 – Roboti mogu uključivati ​​prikupljanje podataka i praćenje napretka

Jedna od značajnih prednosti korištenja robota u podučavanju autistične djece je njihova sposobnost prikupljanja i analize podataka o djetetovom uspjehu i napretku. Roboti mogu bilježiti različite podatke tijekom učenja, kao što su djetetovo vrijeme odgovora, točnost odgovora i razina angažmana. Ovi podaci mogu pružiti vrijedan uvid u djetetove obrasce učenja, jake strane i područja koja treba poboljšati. Terapeuti, odgajatelji i roditelji mogu iskoristiti te podatke kako bi prilagodili program učenja kako bi bolje odgovarao djetetovim potrebama i sposobnostima. Štoviše, praćenje djetetova napretka tijekom vremena može pomoći u procjeni učinkovitosti terapije ili obrazovnog programa, olakšavajući pravovremene izmjene i osiguravajući optimalne ishode učenja.

9 – Povećajte kvalitetu međuvršnjačke interakcije

Roboti također mogu poslužiti kao vrijedan alat za olakšavanje interakcije između djece s autističnim spektrom i njihovih vršnjaka. Roboti mogu provoditi strukturirane aktivnosti u grupnom okruženju koje potiču kooperativnu igru ​​i interakciju. Na primjer, robot može voditi igru ​​koja zahtijeva izmjenu, promičući vježbu društvenih vještina na zabavan i privlačan način. Prisutnost robota također može poslužiti kao točka zajedničkog interesa, potaknuti razgovore i interakcije među djecom. Nadalje, dosljedno i predvidljivo ponašanje robota može pružiti udobnost i sigurnost djeci s autizmom, čineći ih otvorenijima za druženje sa svojim vršnjacima. S vremenom to može poboljšati njihove vještine društvene interakcije i poboljšati njihovu sposobnost stvaranja značajnih odnosa s vršnjacima.

autističan

Završne misli o uvođenju robota za pomoć u obrazovanju autistične djece

Pojava socijalno pomoćnih robota u terapiji i podučavanju autistične djece označava značajnu prekretnicu u evoluciji obrazovanja s posebnim potrebama. Sa svojim jedinstvenim spojem jednostavnosti, predvidljivosti i dosljednosti, ovi roboti su se pokazali neprocjenjivima u poboljšanju iskustva učenja za djecu s autizmom.

Učinci ovih robota su višestruki, od poboljšanja angažmana i smanjenja tjeskobe do poticanja zajedničke pažnje i suradnje. Oni pružaju sigurno i kontrolirano okruženje koje djeci s autizmom omogućuje učenje vlastitim tempom, čime se smanjuje pritisak i učenje čini ugodnijim iskustvom.

Štoviše, korištenje robota u terapiji autizma naglašava transformativni potencijal tehnologije u obrazovanju. Pokazuje kako nova, inovativna tehnologija može stvoriti inkluzivnija i učinkovitija okruženja za učenje koja zadovoljavaju jedinstvene potrebe svakog učenika. Također naglašava važnost stalnih inovacija u obrazovanju kako bi se osiguralo da svako dijete, bez obzira na njegove sposobnosti, ima priliku učiti i rasti.

Dok napredujemo, ključno je nastaviti istraživati ​​i iskorištavati potencijal tehnologije u obrazovanju. Uspjeh socijalno pomoćnih robota u terapiji autizma je svjetionik nade, koji nam pokazuje goleme mogućnosti. To je dokaz moći tehnologije u rušenju prepreka i stvaranju svijeta u kojem svako dijete ima priliku ostvariti svoj puni potencijal.

Kad će to biti široko dostupno pa i kod nas u Hrvatskoj,pa nismo sigurni,ali dobro je znati da ovakvo nešto postoji.

Izvor: Power of Positivity.com

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00