Iznos za povratnu naknadu ambalaže se mjenja

Sakupljači boca u Hrvatskog čini se trljaju ruke jer novi pravilnik je u pripremi. Radi se o povećanju cijene povratne ambalaže. Naime dosad je Hrvatska bila među zemljama koja daje najmanju cijenu za povrat ambalaže. Od uvođenja eura to je iznosilo oko 7 centi po komadi što je u usporedbi sa ostalim zemljama premalo.

Dok naprimjer Njemačka ima naknadu od 25 centi, Nizozemska od 15 do 25centi , Finska od 10 do čak 40, Norveška od 20 do 30 centi, Švedska od 12 do 19centi, Slovačka 15, Island 12.

Ciljevi koja Republika Hrvatska želi postići su 65-postotno recikliranje i 10-postotno odlaganje komunalnog otpada. Napominju kako se,recimo 2021.godine  odlagalo samo 58 posto, a recikliralo 31 posto komunalnog otpada.

Otvaranjem odlagališta imati će svi koristi, pa tako je ove godine objavljeno šest javnih poziva za sufinanciranje nabave opreme za odvojeno prikupljanje otpada, sanaciju divljih odlagališta, odvoz otpada te edukacije i informativne kampanje, ukupna svota na raspolaganju je bila oko 23 milijuna eura,pa evo nadamo se da su novci preusmjereni na pravo mjesto, u stvari sigurni smo da jesu, u nečijem džepu.

banner

Čekamo nove cijene povrata ambalaže kažu cjenik baš tiskaju u Narodnim novinama, pa narode čuvajte ambalažu dok ne poskupi pa prodajte po većoj cijeni!

Autor: K.J.A+

Naslovna:T-portal

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00