Kako očistiti umjetni bor koji ste držali na tavanu

Čišćenje je jednostavno, ali oduzima puno vremena. Planirajte svoj raspored ukrašavanja kako biste imali vremena za čišćenje drvca prije nego što dodate sve ukrase. Uz samo nekoliko kućanskih alata i potrepština, vaše ukrašeno umjetno božićno drvce bit će svježe i čisto.

Koliko često čistiti umjetno božićno drvce

U idealnom slučaju božićno drvce trebalo bi očistiti na kraju blagdanske sezone i ponovno kada se ponovno sastavlja. Međutim, dobro čišćenje prije ukrašavanja učinit će drvce svježim.

Iste tehnike koje se koriste za čišćenje umjetnog božićnog drvca mogu se koristiti za umjetne girlande i vijence . I ne zaboravite koristiti istu metodu za čišćenje onih umjetnih stabala i biljaka koje koristite za ukrašavanje ostatak godine!

Što ćete trebati

Oprema / Alati

 • Velika plastična kada,
 • Vrtno crijevo s prskalicom
 • Ručno sušilo za kosu
 • Vakuum s priključkom za crijevo
 • Stara plahta ili cerada
 • Velika plastična vreća za smeće
 • Bočica s raspršivačem

Materijali

 • Tekućina za pranje posuđa ili nježno sredstvo za čišćenje
 • Krpe od mikrofibre
 • Praško
 • Sol

upute

Materijali i alati za čišćenje umjetnog božićnog drvca
 Smreka / Sara Lee

Kako očistiti umjetno božićno drvce

Sva umjetna božićna drvca mogu se “kemijski čistiti”. Međutim, budući da mnogi dolaze s pričvršćenim svjetlima, kemijsko čišćenje također je jedina sigurna metoda čišćenja prethodno osvijetljenih stabala.

banner

UPOZORENJE

Uvijek isključite i odspojite sve komponente prethodno osvijetljenog umjetnog božićnog drvca prije pokušaja bilo koje metode čišćenja. Provjerite jesu li svi ukrasi – svjetla, vijenci , šljokice i ukrasi – uklonjeni s drvca. Rastavite što je više moguće stabla.

 1. Uklonite prašinu usisavačem
 2. Bez obzira koristite li ručni usisavač,  ili usisavač u spremniku s nastavkom za crijevo, koristite lagani dodir. Ne želite usisati igle ili oštetiti svjetla. Držite usisivač nekoliko centimetara od grana ili pokrijte kraj mlaznice komadom mrežice kako biste uhvatili prašinu i krhotine.
  Umjetno božićno drvce koje se usisava s nastavkom za crijevo
 3. Koristite ručnu četku s mekim vlaknima, krpu mikrovlakana. Počnite od vrha i obrišite svaku granu stabla i postolje. Nježnim dodirom spriječite oštećenje svjetala.
  Umjetno božićno drvce obrisano bijelim ručnikom od mikrofibre
 4. Otresite prašinu.Rastavite stablo i iznesite svaki dio van da ga lagano protresete kako biste oslobodili prašinu. Radite polako i pazite da svjetla ne budu oštećena. Također možete otresti prašinu pomoću velike plastične vrećice za smeće i kuhinjske soli. Ovo najbolje funkcionira za drveće bez nepričvršćenih svjetala. Dvije šalice soli uspite u vreću za smeće. Dodajte jedan dio umjetnog drvca. Dobro protresite vrećicu. Sol će privući prašinu koja se lijepi za grane i ostaviti stablo svjetlijim.
  Umjetno božićno drvce rastavljeno i protreseno da se skine prašina

Kako mokro očistiti umjetno božićno drvce bez pričvršćenih lampica

Dva su načina za čišćenje umjetnog božićnog drvca bez pričvršćenih lampica—mokro čišćenje s vodom ili suho brisanje prašine i čišćenje. Slijedite smjernice za prethodno osvijetljena drvca za kemijsko čišćenje.

Mokro čišćenje s raspršivačem

 1. Pomiješajte otopinu za čišćenje.U bočicu s raspršivačem ulijte dvije šalice tople vode i dodajte jednu čajnu žličicu sredstva za pranje posuđa. Protresite da se sjedini.
  Otopina za čišćenje pomiješana u boci s raspršivačem za višekratnu upotrebu s tekućinom za pranje posuđa
 2. Zaštitite površine i testirajte postojanost boja.Kako biste zaštitili podove, raširite staru plahtu ili plastičnu ceradu na pod ili radite vani. Poprskajte malu količinu sapunaste vode na neupadljiv dio stabla. Pustite da odstoji 30 sekundi, a zatim obrišite područje čistom bijelom krpom. Ako se bilo koja boja prenese, nemojte mokro čistiti stablo – umjesto toga čistite suho.
  Otopina za čišćenje raspršena na mali dio umjetnog božićnog drvca
 3. Poprskajte i obrišite grane.Počevši od vrha svakog dijela, lagano poprskajte grane. Obrišite svaku granu krpom od mikrovlakana kako biste uklonili zemlju. Nastavite prskati i brisati sve dok svaka grana i središnji potporni dio ne budu čisti. Ne zaboravite također očistiti postolje.
  Bijela krpa od mikrofibre briše grane na umjetnom božićnom drvcu
 4. Suhi zrak.Ostavite svaki dio da se potpuno osuši na zraku prije sastavljanja drvca.
  Umjetno božićno drvce bez pričvršćenih lampica suši se na zraku

Istuširajte drvo

Prije čišćenja stabla uvijek provjerite postojanost boje pod mlazom vode.

 1. Očistite drvo pod tušem u zatvorenom prostoru
  1. Pokrijte odvod tuša ili kade komadom fine mrežice kako biste uhvatili iglice koje bi mogle otpasti i začepiti odvod .
  2. Rastavite velika stabla i stavite dijelove pod tuš.
  3. Okrenite vodu na mlaku i upotrijebite blagi tuš kako biste uklonili zemlju sa stabla. Nemojte koristiti jak mlaz vode.
  4. Protresite svaki komad stabla kako biste uklonili višak vode prije nego što komponente stavite na staru plahtu da se osuše na zraku.
  Umjetno božićno drvce u kadi za čišćenje unutarnjih tuševa
 2. Očistite drvo izvana
  1. Namjestite mlaznicu za prskanje na najnježnije moguće prskanje.Koristite vrtno crijevo i mlaznicu za prskanje za čišćenje stabla. Možda će biti lakše ostaviti drvce sastavljeno u uspravnom položaju.Ostavite drvce da se potpuno osuši na zraku prije nego ga unesete unutra.
  Savjet! Kako biste očistili i posvijetlili bijelo umjetno božićno drvce koje je požutjelo, pomiješajte tri dijela destiliranog bijelog octa (ili vodikovog peroksida, ako ste zabrinuti zbog hrđanja metalnih grana drvca) i jedan dio vode u bočici s raspršivačem. Lagano pošpricajte stablo i ostavite ga na otvorenom na izravnoj sunčevoj svjetlosti dva ili tri sata. Koristite blagu mlaznicu crijeva za ispiranje drvca i ostavite ga da se osuši na zraku.Umjetno božićno drvce špricano crijevom za vanjski tuš

Izvor: The Spruce.com

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00