Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1000 poziva upomoć

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. kada je bivši policajac na Općinskome sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice – pucnjevima iz pištolja ubio tri žene, a djelatnicu suda teško ozlijedio.

 

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Rada Borić i članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, ministar Marin Piletić te izaslanstvo SDP-a na čelu s Peđom Grbinom kod Općinskoga gradjanskog suda  položili su cvijeće i zapalili svijeće u spomen na ubijene žene.

Predstavljanje izvješća GREVIO-a

 

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organiziralo je Panel raspravu ‘Važnost senzibilizacije, edukacije i prevencije u sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja’. Događanju će nazočiti ministarMarin Piletić. državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin. Bit će prezentirano i izvješće GREVIO-a, kao i postignuća Vlade RH u zaštiti žena i rodno uvjetovanog nasilja.

 

Procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. U prvih osam mjeseci 2022. evidentirano je 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji.

Prošle je godine u Hrvatskoj ubijeno 13 žena, ove godine četiri. Crnu statistiku nasilja nad ženama i u obitelji nastoji se zaustaviti izmjenama zakona i strožim kaznama za nasilnike.

 

Također, održava se i tematska sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova na temu “Pregled do sada učinjenog i nužnih koraka za osiguranje adekvatne zaštite ženama žrtvama nasilja”.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje

.a.B.e zaprimile 1000 poziva upomoć

 

U prvih osam mjeseci ove godine udruzi B.a.B.e se za pomoć obratilo 1000 žena, a zbog obiteljskog nasilja javilo se njih 426, istaknuli su u toj vodećoj hrvatskoj udruzi za zaštitu ženskih i ljudskih prava uoči 22. rujna – Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 

Većinom se radi o kombiniranim oblicima nasilja. Korisnice su najčešće istovremeno žrtve više različitih oblika obiteljskog nasilja – psihičkog, tjelesnog i ekonomskog nasilja te ne možemo reći da su neki oblici nasilja zastupljeniji od drugih. Najmanji je broj žrtava koje su nam prijavile seksualno nasilje, dok je broj žrtava online nasilja u enormnom porastu, ističu iz udruge B.a.B.e.

 

S druge strane, B.a.B.e ističu i da je došlo do značajnije promjene u odnosu društva i nadležnih institucija prema nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju. Dodaju kako je napredak vidljiv i na području zakonodavne regulative kroz povećanje kaznenopravnih oblika za progon i kažnjavanje nasilja u obitelji te da se zakonodavni okvir konstantno unapređuje.

 

Kao veliki nedostatak ističu i još uvijek veliku neravnomjernu teritorijalnu zastupljenost i dostupnost udruga civilnog društva na čitavom području RH što često dovodi žrtve u nejednak položaj.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

-sbpozitivno

Izvor: HRT

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00