Nemojte piti vodu s kavom

Jeste li se ikada zapitali zašto u kafiću uz kavu s mlijekom dobivate i čašu vode? Razloga je nekoliko. Neki tvrde da, iako se ležerno ispijanje kave pojavilo u 16. stoljeću kod Turaka i Grka, u zapadnoj Europi je ovaj ritual nastao mnogo kasnije, krajem 19. stoljeća. Zanimljivo je da voda, koja se poslužuje uz kavu, nije bila namijenjena za piće. Naime, prema pričama, tada su se mnoge dame žalile da imaju probleme sa žličicom koja služi da se šećer umiješa u kavu.

Nije im se svidjelo što ju prljaju pjenom, a zatim takvu moraju staviti na rub tanjurića. Mnogi su tada taj potez smatrali nekulturnim i nimalo elegantnim. Stoga su ugostitelji uveli čašu vode koja se dobiva uz kavu.

Njezina svrha je bila da gosti mogu isprati prljavu žličicu, a tek onda ju spustiti na tanjurić. Isprva se čaša vode koristila za odlaganje prljave žličice, no ovaj ritual je promijenio značenje od 1873. godine, kada su se uvodili prvi sustavi gradskog vodovoda, iz planinskih izvora.

banner
Foto: Tom Dubravec / CROPIX / Ilustracija

Danas se to smatra dobrom praksom

Tada su ugostitelji željeli pokazati da pića pripremaju s kristalno čistom izvorskom vodom. Danas, kada dobijete čašu vode uz kavu, to se smatra dobrom i pristojnom praksom.

To su usvojili mnogi kafići i restorani u svijetu, no činjenica je da postoje mjesta gdje to nećete dobiti ako izričito ne zatražite.

Foto: Unsplash / Ilustracija

Voda služi za neutraliziranje okusa

Kako piše Tastylicious.com, jedan od glavnih je neutraliziranje okusa nepca, ali ne samo poslije ispijanja kave, već i prije. Naime, voda može ukloniti sve okuse paste za zube, žvakaće gume ili bilo čega drugog pojedenog u posljednjih sat vremena, stoga bolje možemo okusiti kavu, osobito ako je ona visoke kvalitete.

No, pored neutraliziranja okusa nepca, voda također pruža hidrataciju, što je posebno važno jer kofein može imati diuretski učinak. Kroz pijenje vode uz kavu, održava se ravnoteža tekućine, sprječavajući mogući osjećaj dehidracije koji ponekad može pratiti konzumaciju kofeina. Hidrirana osjetila također doprinose osnaživanju okusa kave, što znači da voda opet, barem na neki način, utječe na okusne note kave.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00