Osjećaj krivnje vas koči u mnogočemu, ignorirajte ga

Emocije

Emocije su reakcija našeg organizma na događaje koji su bitni za njegov opstanak.  Postoje osnovne i kompleksne emocije. Osnovne znamo svi koje su, to su tuga, ljutnja, strah i sreća. Nešto kompleksnije emocije su emocija su žalovanje, ljubomora, mržnja i krivnja. Svaka emocija ima utjecaj na pet različitih područja našeg života: osjećaje, tjelesne reakcije, izraze lica, misli i ponašanja.

                                                                                 Beskorisna emocija

Krivnja je potrošena emocija, i ne služi nikakvoj svrsi, jer većina toga zbog čega se javlja  dogodilo se u prošlosti. Osjećati krivim bi značilo da nam neko sudi a u većini slučajeva to radimo sami.

Dakako postoje i situacije gdje nam tu krivnju nameće okolina.  Od emocija  najmanje je intenzivna ali najčešće dugotrajna i nanosi najviše štete osobi.

Zbunjujuće je objasniti razliku između zdrave i nezdrave krivnje. Zdrava krivnja može nam pomoći da uvidimo grešku, pomoći
da popravimo i održimo zdrave odnose.
Krivnja postaje nezdrava kada je pretjerana ili neopravdana, na primjer krivnja zbog nečega što je izvan naše kontrole.

banner

Krivnja dolazi prije svega iz osjećaja ljubavi prema nekome, ona je rezultat osobnog osjećaja odgovornosti za nanošenje štete nekome koga cijenite i smatrate vrijednima. Taj osjećaj dolazi iz dijela mozga koji je povezan sa logičkim zaključivanjem.

No logika zaista u nekim slučajeva je također beskorisna. Osjećaj krivnje  nam čini da mislimo da smo odgovorni za neke stvari ,za koje nismo ,niti bi ikada trebali prihvaćati odgovornost, kao što su tuđe akcije, ponašanje.

Moralne osobe često nažalost imaju pretjerani osjećaj krivnje dok osobe s psihopatijom nemaju istinski osjećaj krivnje ili grižnje savjesti za štetu koju su možda prouzročili drugima. Umjesto toga, oni opravdavaju i racionaliziraju svoje ponašanje, okrivljuju druge i poriču odgovornost.

                                                                                Zaključak

 SVE ONO NA ŠTO NE MOŽETE UTJECATI ILI SE DOGODILO U PROŠLOSTI MORATE OTPUSTITI, živite sadašnji trenutak, sadašnji dan, promijenite što možete, i mali koraci su bitni ,budite blagi prema sebi, nitko drugi neće!

Oprostite si pogreške, budite blagi prema sebi i ne ponavljate iste greške ali ne preuzimajte  odgovornost koja nije bila vaša ni na početku i ne popravljajte “Krive Drine”! Na kraju krajeva kao što sam navela osjećaj krivnje najčešće imaju moralne osobe, zato popustite i ne popravljajte nepopravljivo ,samo idite naprijed, uzgojite muda i samopouzdanje i recite sami sebi ZASLUŽILA sam SVE najbolje!

Autor: K.J.A+

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00