Ovo su najneobičniji novogodišnji običaji u svijetu!

Osim spektakularnog vatrometa, različite zemlje diljem svijeta imaju posebne običaje koje vezuju uz taj datum…

Iako je teško procijeniti kad se točno počela slaviti Nova godina, u cijelom svijetu ona se obilježava uz brojne, pomalo neobične običaje.

U nastavku vam donosimo neke od najspecifičnijih…

Amerika
Ako se nađete u Americi tijekom proslave Nove godine, pobrinite se da se na vašem stolu nađe svinjetina jer će vam upravo ona osigurati uspjeh. Jede se sa “sretnim” graškom i listovima zelja koji predstavljaju novac.

Filipini
U Novu godinu se ulazi s nizom ručno napravljenih topova od bambusa kojima se “ispucava” sve loše u prošloj godini.

Grčka
Njihova proslava poprilično nalikuje ovdašnjem Svetom Nikoli. Naime, mala djeca ostavljaju cipele blizu kamina kako bi ih ujutro dočekali pokloni.

Venezuela
U idućoj godini želite puno putovat? Uzmite u ruke putnu torbu i s njome šetajte po kući. Prema vjerovanju, to će vam osigurati obilje putovanja…

Španjolska

Kako bi osigurali 12 slatkih i sretnih mjeseci, Španjolci točno u ponoć pojedu 12 bobica grožđa.

Velika Britanija
Nakon što sat otkuca ponoć, prva osoba koja vam uđe u kuću mora biti tamnokosi stranac. Nikako ne smije biti plavokos, crnokos ili žena. Sasvim sigurno, oni će vam donesti nesreću.

Danska
Mnogi Danci u ponoć skaću sa stolice u nadi da će otjerati zle duhove u godini pred njima. Osim toga, svojim prijateljima požele sreću u Novoj godini tako što im pred vratima polupaju staro posuđe…

Bjelorusija 
Na Novu godinu u Bjelorusiji neudane žene se natječu u igrama spretnosti kako bi saznale koja će se prva udati. Osim toga, igraju i igru koja uključuje kukuruz ispred svake djevojke i jednog gladnog pijetla… Kukuruz kojeg on izabere otkriva koja će djevojka prva biti zaprošena…( link)

-SBPOZITIVNO

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00