Policija: Ne širite paniku na društvenim mrežama, nema dojava o otmicama djece!

U povodu objava na društvenim mrežama o navodnim kombijima i osobama koje, mameći ih slatkišima, kradu djecu na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, oglasila se policija i izvijestila građane kako do sada nema zaprimljenih dojava o nestanku djece.

– Do sada provedenim mjerama i radnjama nije potvrđena sumnja da je došlo do pokušaja otmice djece. Stoga nisu utvrđena obilježja ni jednog kaznenog djela, prekršaja ili drugog protupravnog ponašanja na štetu djece. Budući da su neprovjerene i netočne informacije dovele do uznemiravanja i zabrinutosti građana te širenja netočnih informacija, podsjećamo građane na sigurno i odgovorno korištenje interneta i društvenih mreža, s ciljem zaštite djece, mladih i odraslih od štetnih učinaka takvih vijesti – poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Kako dalje navode, dostupnu informaciju na internetu potrebno je kritički vrednovati, provjeriti izvor i procijeniti njezinu vjerodostojnost, te provjeriti je li sadržaj originalan ili kopija, odnosno nalazi li se na službenim stranicama određenih institucija ili se radi o tekstu anonimnog autora objavljenom na društvenim mrežama. Uvijek treba provjeriti radi li se o aktualnoj informaciji i novim saznanjima ili o informaciji od koje je prošlo određeno vrijeme, a ona je sada “isplivala” s ciljem širenja nemira. Treba i razmisliti jesu li informacije od pristranog izvora i postoje li proturječne informacije iz drugih izvora.

banner

– Zapamtite – sami biramo izvore kojima ćemo se služiti! Komunikacija s nepoznatim osobama na društvenim mrežama može biti opasna, kako za djecu tako i za odrasle. Prevarene osobe najčešće su žrtve računalne prijevare ili seksualnog iskorištavanja. Kako internet nudi različite servise za razgovore i razmjenu poruka te mrežne igre koje su pogodne za one iskrivljenih moralnih pogleda, odnosno idealno okupljalište seksualnih prijestupnika i predatora koji žele iskoristiti dječju naivnost, ali i neznanje, savjetujemo kako je potrebno djecu podsjetiti da ne prihvaćaju nepoznate osobe za prijatelje, da s njima ne ostvaruju kontakt iako se predatori predstavljaju kao njihovi vršnjaci. S njima se ne smije razmjenjivati osobne podatke i fotografije, jer pravila koja vrijede u stvarnom svijetu, vrijede i u virtualnom – upozoravaju policajci.

Iako djeca što prije žele biti dio društvenih mreža, treba znati kako postoje uvjeti korištenja društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka kao što su Facebook, WhatsApp, Viber, Snapchat i Instagram, a postavljena donja dobna granica je 13 godina.

– Prema članku 95. Obiteljskog zakona, roditelji imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, te mu zabraniti druženja i komunikaciju koji nisu u skladu s djetetovom dobrobiti. Roditelj je dužan znati s kime se njegovo dijete druži i kako provodi slobodno vrijeme. Medijska pismenost bitna je za sve koji se služe internetom i društvenim mrežama, a svako neodgovorno služenje njime za sobom povlači određene zakonske posljedice. Prema zakonima Republike Hrvatske, dijete je svaka osoba koja je mlađa od 18 godina, a roditelji su dužni i odgovorni skrbiti se o njemu. Također, savjetujemo građanima da dojave policiji na 192 i zatraže intervenciju policijskih službenika, koji će izići na mjesto dojave i obaviti potrebne provjere, u slučaju potrebe i zapažanja bilo kakvih sumnjivih ponašanja osoba ili vozila – poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Roditelji trebaju upozoriti djecu da nikome ne dijele svoje korisničke podatke i lozinke, jer podatke djece mogu imati samo roditelji. Djecu treba naučiti da se ne boje potražiti pomoć ili savjet od roditelja i da se ne sastaju s osobama koje upoznaju preko društvenih mreža a da roditelji to ne znaju. Djecu također treba naučiti da prijave neprimjerene sadržaje, blokiraju osobe s kojima ne žele komunicirati i ne sudjeluju u širenju glasina o drugim ljudima preko interneta, jer time potiču govor mržnje.( link)

-sbpozitivno

Možda će vas zanimati

1 comment

אחסון אתרים וורדפרס 07/07/2024 - 01:14

… [Trackback]

[…] Info to that Topic: sbpozitivno.com/policija-ne-sirite-paniku-na-drustvenim-mrezama-nema-dojava-o-otmicama-djece/ […]

Reply

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00