SESTRE POLGAR NEVJEROJATNA PRIČA O TRI DJEVOJČICE KOJE SU POKORILE SVIJET

Porazile su sve što se poraziti dalo, unatoč tome što ženski mozak šahu ‘nije dorastao’

ghj

izvor: jutarnji

 

 

banner

Prije nekoliko godina, kada se rodila moja kći, prestao sam pušiti i postao ovisan o šahu. Igrao sam po lokalnim turnirima i otkrio jedan sasvim novi svijet. Na zidu jednog kluba prvi sam put vidio sliku sestara Polgár, pored slika svih tih ozbiljnih i zamišljenih muškaraca – kaže izraelski redatelj Yossi Aviram, koji je o slavnim mađarskim šahistkinjama snimio i prvi dugometražni dokumentarac nazvavši ga “Varijanta Polgár”.

Sve tri sestre Polgár ušle su u legendu, svaka u nečemu nosi titulu prve i jedine, a najmlađa sestra Judit smatra se najboljom šahistkinjom u povijesti ove igre. No, one nisu same izabrale biti heroine – mnogo prije nego što su se rodile njihov otac László Polgár razvio je teoriju koju je htio primijeniti u stvarnosti, a ona je glasila da je svako zdravo dijete potencijalni genij. Po zanimanju edukacijski psiholog, László Polgár preko pisama je upoznao svoju buduću suprugu Klaru, profesoricu stranih jezika podrijetlom iz Zakarpatske Ukrajine, i pomno joj izložio svoj plan. Još 1969. László je objavio i knjigu “Bringing up Genius”, u kojoj zagovara tezu da se genij ne rađa, nego da se stvara.

Iste godine rođena je njihova prva kći Zsuzsa. Namjeravao ju je podučavati matematiku, ali jednoga dana, kada je imala tri godine, u potrazi za igračkama otvorila je ormarić iz kojeg je ispala šahovska garnitura. Mama Klara uopće nije znala igrati šah, no obećala je da će joj otac pokazati kada dođe doma. László je bio oduševljen vidjevši Zsuzsin interes. On nije bio stručnjak za šah, no pomislio je da bi to mogao biti njegov eksperiment. Šah je bio jeftin, dostupan i intelektualan, nije bilo važno jesi li muško ili žensko, visok ili nizak.

Ranih 70-ih Mađarska je još uvijek bila u okovima Sovjetskog Saveza, a šahom su dominirali muškarci i smatralo se da ženski mozak tome nije dorastao. No onda se pojavila Zsuzsa Polgár. Nakon samo nekoliko mjeseci podučavanja otac ju je poveo sa sobom u šahovski klub MTK. Zadimljena prostorija bila je puna odraslih muškaraca koji su mislili da on želi igrati, no kada im je rekao da traži partnera za nju, svi su mu se smijali. Zsuzsa jedva da je virila preko ruba stola pa su joj dali jastuk te je igrala klečeći na stolici, no kada je pobijedila prvog velemajstora, izašao je u hodnik i od muke udarao glavom o vrata lifta. U kasnijoj dobi, kada je češće pobjeđivala muškarce, žalili bi se da nisu dobro spavali ili da su bolesni, pa se Zsuzsa jednom našalila da nikada nije pobijedila zdravog muškarca.

Judit Polgár porazila je čak jedanaest svjetskih prvaka, uključujući i legendarnog Anatolija Karpova

 

Varijanta Polgár

László nije slučajno izabrao baš šah. Komunistički režim toj je igri pridavao golemo značenje, a 1972., na vrhuncu hladnog rata, na Islandu se održao šahovski dvoboj stoljeća: Bobby Fischer pobijedio je dotadašnjega svjetskog prvaka Borisa Spaskog i prekinuo 30-godišnju sovjetsku dominaciju u ovome sportu. Šah nikada nije bio tako popularan, a iste godine kada je Fischer postao svjetski prvak, s figurama se upoznala i Zsuzsa Polgár.

Godine 1974. rođena je druga kći Polgárovih, Zsófia, a 1976. najmlađa Judit. Obje mlađe sestre odmalena su upijale što radi najstarija, koja je s četiri godine osvojila prvenstvo Mađarske za djevojčice do 11 godina i izazvala veliko zanimanje javnosti, ali i podozrenje vlasti. Naime, ni Zsuzsa niti njezine dvije sestre nisu išle u vrtić i školu, a u ono doba bilo je nezamislivo da obitelj izvadi djecu iz obaveznog školskog sustava. Otac je smatrao da kod većine djece koja idu u školu potencijali nisu optimalno iskorišteni i umjesto toga on i supruga Klara kćeri su školovali kod kuće, a uz šah i opće predmete podučavali su ih i esperanto, kao bazu za jezične sposobnosti, pa tako sve tri sestre danas tečno govore po nekoliko stranih jezika, a najstarija Zsuzsa čak šest, među kojima su i njemački, španjolski i bugarski.

– Ocu su prijetili zatvorom i oduzimanjem skrbništva, a nama da ćemo biti smješteni u instituciju – govori najmlađa kći Judit, s kojom smo razgovarali u povodu prikazivanja filma “Varijanta Polgár” na Verzió Film Festivalu u Budimpešti.

Jedan tipičan dan u životu sestara izgledao je ovako: ustajanje je bilo u 6, 6.15, a već u 7 sati bile su u sportskoj dvorani. László je, priča redatelj Aviram, bio inteligentan čovjek koji je znao da je fizička kondicija ključna u intelektualnom uspjehu te su sestre svako jutro trenirale i ping-pong. Kući su se vraćale u 10, potom bi doručkovale, a dan posvećen šahu počinjao bi u 10.45, 11 sati. Kada je László uvidio da ih on više ništa ne može naučiti, doveo je šahovske trenere izvana.

Najveća šahovska baza podataka

– Vježbao sam s njima do ručka, a poslije ručka još 3 sata, no kada sam ja otišao došao bi novi trener koji bi im prije odlaska zadao i domaću zadaću – prisjeća se u filmu jedan od prvih trenera sestara Polgár, Janos Sabolcy.

Obitelj je živjela skromno, a roditelji Polgár bili su neumorni u svojoj predanosti, kupovali svaku knjigu o šahu koju su si mogli priuštiti i s vremenom stvorili kolekciju od oko 4, 5 tisuća knjiga i udžbenika. László je noću spavao samo tri sata, a ostatak vremena iz šahovskih je časopisa izrezivao igre, lijepio ih na karton i tako stvarao kartoteku, sličnu onima u knjižnicama. Smatra se da je obitelj Polgár imala najveću šahovsku bazu podataka na svijetu, s više od 200 tisuća partija, a jedina koja je bila veća bila je ona sovjetskih tajnih arhiva.

– Vjerujem da moja pedagoška teorija nije primjenjiva samo na šah, nego u svim područjima života – smatra László Polgár, inače i sâm autor mnogih knjiga o odgoju i šahu.

Sa 12 godina Zsuzsa se prvi put natjecala izvan Mađarske. Majka Klara ju je pratila, no put u inozemstvo platila je visokom cijenom – dobila je otkaz na mjestu učiteljice u školi, pod izlikom da je propustila sastanak koji se održao tijekom ljetnih praznika. Nije se vratila na posao, posvetila se djevojkama i putovala s njima na turnire. Godine 1984. Zsuzsa je postala prva na listi vodećih svjetskih šahistkinja. László je tada odlučio da se natječe s muškarcima, što bi bio ultimativni dokaz njegove teorije.

– Žene su sposobne postići iste rezultate kao muškarci kada su u pitanju intelektualne aktivnosti kao što je šah, u kojem ne bi smjelo biti diskriminacije – rekao je u filmu László koji se oštro protivio razdvajanju šahovskih turnira na muške i ženske. No, mađarskoj šahovskoj federaciji nikako se nije svidjela činjenica da su tri djevojke preuzele muški svijet. Oduzeli su im pasoše i odredili tri godine zabrane stranih natjecanja.

Sestre

Žužana

Augusta mjeseca 1981. godine, kada je napunila dvanaest godina, Žužana je osvojila titulu prvakinje svijeta za djevojčice ispod šesnaest godina. Nepune dvije godine kasnije, jula 1984. godine, postala je najbolja šahistkinja na svetu.

Januara 1991, postala je prva šahistkinja koja je dosegla status velemajstora. Do kraja karijere osvojila je svjetski šampionat za žene četiri puta i pet šahovskih olimpijada i ostala jedina osoba u istoriji, bilo muška, bilo ženska, koja je osvojila trostruku krunu (brzi, blic i klasični svjetski šampionat).

Žužana je također bila pionir uprkos ogromnim preprekama koje su joj postavljali šahovski organi. Naime, bilo joj je zabranjeno da igra na Svjetskom šampionatu (za muškarce) 1986. godine iako se kvalifikovala. Na kraju je utrla put ženama koje sada mogu da se takmiče na najprestižnijim svjetskim događajima. Sada vodi šahovski centar u New Yorku.

Sofija

Godine 1980, kada je imala pet godina, Sofija je osvojila mađarski šampionat za djevojčice mlađe od jedanaest godina. Poslije je osvojila zlatnu medalju na takmičenju za djevojčice ispod četrnaest godina 1986, kao i brojne druge zlatne medalje na šahovskim olimpijadama i drugim prestižnim šampionatima.

Ali, njeno najveće dostignuće bilo je „Čudo u Rimu“, gdje je pobjedila osam partija u Magistrale di Roma protiv mnogih najvećih šahista, uključujući i Aleksandra Chernina, Semjona Palatnika i Jurija Razuvajeva.

Jedan šahovski ekspert je napisao slijedeće: „Šanse da pobijedi protiv tako moćnih protivnika mora da su milijardu prema jedan“. Irski šahista Kevin O’Connell je ocjenio njenu igru kao pet najvećih partija koje je neko odigrao, bilo to muško ili žensko.

Sofija se udala za šahistu Jonu Kosašvilija 1999. godine i preselila se u Izrael, gdje žive sa svoje dvoje djece. Pomaže da se vodi šahovski website i priznata je slikarka.

Judit

Nakon niza oborenih rekorda u ranim tinejdžerskim godinama, Judit je pobijedila na svjetskom šampionatu za mlađe od dvanaest godina u Rumuniji, 1988. godine. Bilo je to prvi put da je neka djevojčica osvojila sveukupni (otvoren i za muškarce i za žene) svjetski šampionat.

Tri godine kasnije, 1991, kada je imala petnaest godina i četiri meseca, postala je najmlađi velemajstor (i u muškoj i u ženskoj kategoriji) u historiji šaha. Iste godine je, takođe, osvojila mađarski šampionat porazivši u finalu velemajstora Tibora Tolnaija.

Ona je svjetska šahistkinja broj jedan već više od deset godina ako se izuzme kratak period kada je ispala sa liste zbog neaktivnosti kada je rodila prvog sina 2004. godine (da bi je na vrhu liste smijenila starija sestra Žužana).

Tokom karijere, pobjeđivala je skoro svakog vrhunskog igrača na svijetu, uključujući Garija Kasparova, Anatolija Karpova i Visvanatana Ananda. Ona se na svjetskom nivou smatra za najbolju šahistkinju svih vremena.

Priča o sestrama Polgar predstavlja zabavni dokaz za valjanost primjene teorije o uspješnosti.

Takođe, obratite pažnju na reakciju javnosti na uspjeh djevojaka. Kada je Žužana pobijedila na lokalnom takmičenju sa pet godina, svi prisutni su bili uvjereni da je to posljedica jedinstvenog talenta. Lokalne novine su je opisale kao čudo od djeteta, a Polgar se sjeća da su mu drugi roditelji čestitali na fascinantnom talentu njegove kćeri. „Moja mala Olga to ne bi mogla“, jedan od roditelja je rekao.

Ali ovo je iluzija koja prikazuje samo vrh ledenog brijega: posmatrači misle da je učinak posljedica posebnih sposobnosti jer su vidjeli samo mali procenat aktivnosti neophodnih da bi se ostvario uspjeh. Polgar kaže „Da su samo vidjeli veoma spori napredak, poboljšanje koje dolazi mic po mic, ne bi tek tako lako nazvali Žužanu čudom od djeteta.“ (link)

-SBPOZITIVNO

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00