Ne sekirajte se, Roda je radioaktivna!!!!!

Što je danas divan i lijep dan  zaključio sam jutros sjedeći na okoluguznom motalu. Pogledam temperaturu na svome pametnom telefonu, a ono +3 na mobitelu. Kažu vijesti oluja, crveni alarm ono  za očekivano zatrpavanje snijegom. Pa nemojte nas, hmmm pristojni smo. Snijeg se tek računa ako kao na Zavižanu napada koji metar, ali par centimetara?

Bijelo govno

Izađem van s spoznajom da je vani mećava, već kad mi mobitel pokazuje snijeg.  Konstatiram da je kao u onom pismu “našeg” Kanađanina

2. August: Uselili smo se u našu novu kuću ovde u Kanadi. E vala sam uzbuđen. Ovdje je lijepo. Planine su prekrasne. Jedva čekam da ih vidim pokrivene snijegom. Kažu da je ovde lijepo k’o nigdje na svijetu.

banner

14. Oktobar: Kanada. To je najljepša zemlja na svijetu. Lišće je poprimilo one divne nijanse žute i narančaste boje, prava divota. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. E vala su lijepi i graciozni. Volim ovu prirodu i ove jelene. To su najljepše životinje na svijetu. Ovo mora da je Raj. Volim Kanadu.

11. Novembar: Dan Sjećanja (Kanadski državni praznik). Kažu da će lov na jelene počet uskoro. Ne mogu da zamislim da neko normalan može ubiti tako divnu životinju. Nadam se da će uskoro snijeg. Tako je divno ovdje.

2. Decembar: Noćas je pao prvi snijeg. Probudio sam se i vidim sve pokriveno bijelim pokrivačem. Izgleda kao najljepša razglednica. Neopisivo lijepo. Izašli smo napolje, čistili stepenište i prilazni put, a onda se grudvali. (Ja pobijedio, e jesam komšiji prod’o foru s kamenom u grudvi). Kada je prošla ralica morali smo ponovno da očistimo prilazni put. Koja divna zemlja. Volim Kanadu.

12. Decembar: Noćas opet snijeg. Opet prošla ralica i zatrpala prilazni put. Ovde je prekrasno.

19. Decembar: Noćas opet snijeg. Nisam mog’o izvest’ auto da idem na pos’o. Ovdje je zaista divno samo sam već malo umoran od lopatanja. Evo, opet jeb’ne ralice.

22. Decembar: Ovo bijelo govno opet padalo cijelu noć. Dobio sam žuljeve od lopatanja, a i leđa me bole. Onaj majmun s ralicom k’o da se krije iza ćoška i samo čeka da ja očistim prilazni put i eto ti ga ponovo. Šupak!

25. Decembar: Sretan Božić! Još malo usranog snijega. Ako mi ikad padne šaka onaj peder što vozi ralicu, ubiću ga, mater mu jebem govnarsku. Što ne posipa više soli po cesti pa da se snijeg otopi, već jebe s tom ralicom, jebo mater pedersku.

27. Decembar: Noćas opet snijeg. Ne izlazim već tri dana osim da očistim snijeg ispred ulaza. Ne mogu nigdje ići, auto se zaglavio u brdu snijega ispred prilaznog puta, a i hladno je. Kažu da će pasti novih pola metra tih bijelih govana.

28. Decembar: Prognoza je loša. Zajebali i sebe i nas. Palo je metar, a ne pola metra jebenoga snijega. Ako ovako nastavi neće se otopit do druge zime. Ralica se zaglavila pred mojom kućom i taj šupak doš’o kod mene da mu posudim lopatu jer se njegova slomila. Rek’o sam mu da sam slomio već šest lopata čisteći ta govna s prilaznog puta što ih on svaki put nabaca i malo je falilo da sam mu slomio glavu sedmom lopatom, al’ spasi se đubre jedno, jedva izvuče živu glavu.

4. Januar: Najzad sam izaš’o iz kuće. Odem do prodavnice da kupim nešto hrane, inače bi pokrepali od gladi jer nam je nestalo zaliha. Na povratku kući udarim kolima jelena, tri ‘iljade dolara štete na kolima, a moram i na sud zbog mrtvog jelena. Te jebene nemani šeću posvuda. Treba ih sve pobit’. Što ih lovci ne pobiše i sjebaše jesenas, kurac bi se oni vako šetali tamo u nas.

3. Maj: Odvezoh kola kod mehaničara. Nevjerovatno koliko su zahrđala od jebene soli što je posipaju svuda, k’o da je džabe, jeb’o im ja mater govnarsku.

10. Maj: Selim na Floridu. Ne mogu zamislit’ da neko normalan može živjeti u ovoj jebenoj  Kanadi”( link)

Kružim i gledam oko papirnato plišane rode s sanjkama kao kad Indijanci prizivaju kišu. Vidim natpis  Grad prijatelj djece.  Sram je bilo znači  djeca se nesmetano mogu skijati i sanjkati u gradovima okolo. Ne, ali u naš grad ni snijeg neće . Naime papirnato plišana roda uz sva oboljenja koje ima. Krenimo redom dijagnosticirano joj je: otpadanje glave, mijenjanje oblika očiju, veličine kljuna…..

Kišu se ne isplati prizivati, kad pada, ali zašto ne snijeg? Uzimamo Gajgerov brojač , koji luduje u blizini rode. Saznajemo, ali potpuno empirijski provjereno Roda je radioaktivna. Odlučila je neće  snijeg ni blizu , je nije ni prije.

Autor: Vanja Krnić

Fotografija: s balkona

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00