Barbika nije plavuša

Mislite da je lutkicu Barbie izmislila skupina muškaraca iz tvornice Mattel? Pogrešno, za ovaj izum zaslužna je Ruth Handler!

Još od 1969. godine, kad se prva dugonoga, savršeno našminkana lutka pojavila na policama trgovina s igračkama, Barbie je bila i ostala – zvijezda.

Bez obzira na trendove i tehnološki napredak, djevojčice svake nove generacije s istim se veseljem igraju s Barbie, koja nije samo “najbolja prijateljica” već i modna ikona te puno više od toga – doktorica, astronaut, predsjednica, babysitterica, sportašica… Sve što ona i njezina mala vlasnica požele.

Tko je izumio Barbie Ruth Handler

Ove godine Barbie nam je predstavljena u novoj perspektivi, zahvaljujući Greti Gerwig, koja je režirala istoimeni film koji je svijet obojio u ružičasto. Bez obzira na to jeste li pogledali film Barbie ili ne, sigurni smo da o njemu znate baš sve, no znate li odgovor na najvažnije pitanje vezano uz priču o legendarnoj lutkici?

banner

Tko je izumio Barbie?

Da, lutkicu Barbie od samog starta proizvodi tvornica igračaka Mattel no možda niste znali da ju je osmislila žena po imenu Ruth Handler.Tko je izumio Barbie Ruth Handler

Ruth HandlerGETTY

Ruth Handler napravila je pravu pomutnju u industriji igračaka kad je izumila popularnu lutku Barbie koja nije izgledala kao beba niti zdepasta djevojčica već kao odrasla žena s vidljivo “odraslim proporcijama”. Prije nego što se pojavila Barbie, djevojčice su se uglavnom igrale lutkama koje su nalikovale malim bebama, kako bi se mogle igrati tradicionalne ženske uloge, odnosno kako bi već od malena učile biti majke. Početkom pedesetih, nevjerojatna Ruth Handler je imala prilično revolucionarnu ideju da će igranje s lutkama po uzoru na odrasle žene pomoći djevojčicama da zamisle što bi mogle biti kad odrastu i upravo je tako nastala Barbie. Ruth Handler inspiracija je bila vlastita kći Barbara, koja se neprekidno igrala oblačenja s papirnatim lutkama, a po njoj je Barbie dobila i ime.Tko je izumio Barbie Ruth Handler

Barbara Handler, kći Ruth Handler po kojoj je Barbie dobila imeGETTY

1945. Ruth Handler je sa suprugom i još jednim partnerom osnovala tvrtku Mattel s idejom da će prodavati okvire za slike, no uskoro su se okrenuli izradi namještaja za lutke i na kraju samim lutkama. Ipak, kad je direktorima tvrtke Ruth predstavila ideju o lutki koja izgleda kao odrasla osoba, oni su se usprotivili. Nijedna majka, tvrdili su, ne bi svojoj kćeri kupila lutku s grudima. Ideja je bila u zastoju sve do 1956. kada je, na odmoru u Europi, Ruth Handler u dućanu ugledala njemačku lutku Bild Lilli. Lutka je nastala inspirirana pin up stripom te je imala raskošnu figuru. Uglavnom su je kupovali vojnici tijekom Drugog svjetskog rata, no Handler je bez puno razmišljanja kupila svoj primjerak i odnijela lutku kući, kako bi je pokazala suradnicima u Mattelu.

Atraktivna lutka odmah je postala hit i potaknula Mattel na stvaranje još verzija obožavane Barbie. Obožavatelji su tražili da Barbie ima dečka, pa je Ken (nazvan po sinu Ruth Handler) predstavljen 1961. Barbie je s vremenom prešla iz modne lutke koja se samo igrala odijevanja u ženu od karijere.

Tko je izumio Barbie Ruth Handler
Ruth je bila vizionar, ali i kompleksna žena

Ruth nije bila kontroverzna samo zbog izuma lutke koja je šokirala i osvojila svijet već i zbog načina poslovanja. 1978. godine, Ruth Handler i nekoliko drugih rukovoditelja Mattela bili su optuženi od strane savezne velike porote za urotu, prijevaru poštom i davanje lažnih financijskih izvješća za tvrtku Komisiji za vrijednosne papire i burzu. Kažnjena je s 57 tisuća dolara i 2500 sati društveno korisnog rada.

Odgovor na pitanje tko je izumio Barbie provlači se i kroz film Grete Gerwig

Ako još niste gledali film Barbie, nećemo vam odavati previše, samo ćemo reći da se u jednom obliku Ruth Handler pojavljuje u tom kino hitu.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00