Dok je nama toplo njima je zima

Bez obzira jeste li muškog ili ženskog roda, do sada ste se sigurno barem jednom zapitali kako muškarac može biti u kratkim rukavima dok žena kraj njega nosi i duge rukave i jaknu. Uobičajeno je, a i znanstveno dokazano, da žene imaju nešto višu temperaturu tijela nego muškarci. Kako i zašto se onda muškarci osjećaju toplije?

Glavni razlog za to je, vjerovali ili ne, vrlo jednostavan. Reklo bi se čak i očigledan – muškarci u prosjeku imaju i do 75% veću mišićnu masu od žena! Poznato je da ta veća mišićna masa sagorijeva više kalorija kako bi se održavala, što rezultira stvaranjem topline koja prilikom oslobađanja zagrijava kožu tijela. Uza sve to, koža muškaraca je u prosjeku deblja do 30%, čvršća je i sporije se stanjuje. Stoga nije nikakvo čudo da se muškarci osjećaju toplije, ali i da se žene češće zamaraju borama. 

Nešto manji ali ipak važan razlog su i hormoni. Točnije, ženski hormon estrogen koji između ostalog regulira dotok krvi u periferne dijelove poput ruku, nogu ali i kože općenito. Kada razina estrogena u ženskom tijelu raste i/ili pada, kao što je to slučaj tijekom menstruacije, žene postaju (još) osjetljivije na vanjsku temperaturu. Stoga, ako ste muškarac nemojte se čuditi što se vaša nježnija polovica tako često želi smjestiti u vaš topli zagrljaj. Pa vi, kako je to zgodno definirao jedan doktor, ipak imate svoje male unutarnje grijače! 

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00