Dan plavog irisa

Liga protiv raka, udriga ILCo i Nastavni zavod za javno zdravstvo ove subote su obilježili dan plavog irisa, na gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu. Dan plavog irisa obilježava se u cilju potpore osobama sa stomom među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. U udruzi Ilco osobe sa stomom mogu potražiti savjet i pomoć.

Tijekom akcije na tržnici, zainteresirani građani su dobili i promotivne materijale Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva uz dodatna objašnjenja o načinu provedbe pregleda u okviru Programa. Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave test na nevidljivu krv u stolici.  Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak s više od 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća). 

Rak debelog crijeva u najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina na crijevima – polipa koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor.

banner

Ako se rak debelog crijeva otkrije na vrijeme velike su šanse za izlječenje, a ranim otkrivanjem i uklanjanjem polipa crijeva nastanak raka debelog i završnog crijeva može se spriječiti.

Dan plavog irisa u Slavonskom Brodu

Dan plavog irisa obilježen je na gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu. On se tradicionalno obilježava u svibnju u cilju podupiranja udruge osoba sa stomom obavještavanjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva.
U ime Grada Slavonskog Broda podršku je organizatorima pružila zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.

Organizatori su Liga BPŽ i ILCO Slavonski Brod.  Rak debelog crijeva u najvećem broju slučajeva nastaje iz izraslina na crijevima – polipa koji se mogu pretvoriti u zloćudni tumor. Ako se rak debelog crijeva otkrije na vrijeme velike su šanse za izlječenje, a ranim otkrivanjem i uklanjanjem polipa crijeva nastanak raka debelog i završnog crijeva može se spriječiti.
Na štandu zainteresirani građani dobili su promotivne materijale uz dodatna objašnjenja o načinu provedbe pregleda u okviru nacionalnog programa.

/slavonski-brod.hr

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00