KKD IBM, od Đure do naše Ivane

1972. otvoren je novosagrađeni dom s koncertnom i kazališnom dvoranom, građen 12 godina, samodoprinosom građana Broda, prema projektu poznatih zagrebačkih arhitekata Marijana Haberle i Hinka Jurkovića. Dom je dobio ime po revolucionaru Đuri Salaju. Kamen temeljac postavljen je 28. travanja 1960., a u gradnji doma sudjelovalo je 35 tvrtki iz cijele Jugoslavije. Nakon uspostave samostalne, neovisne države Hrvatske, Dom i koncertna dvorana dobivaju ime po Ivani Brlić Mažuranić.  Naravno Đuro Salaj nije imao baš nikakve veze s Slavonskim Brodom, ali dvorana se zvala po njemu, iako je preminuo 1958., a ne po brandu Slavonskog Broda  Ivani Brlić Mažuranić čije ime dobiva dolaskom samostalne Hrvatske u kojem je iz sadašnje Tvrđave, tadašnje Kasarne JNA  pogođen domarov stan koji je i i izgorio,

Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić (u daljnjem tekstu KKD Ivana Brlić-Mažuranić) ustanova je kulture u vlasništvu Grada Slavonskog Broda koja je otvorena siječnja 1972. Sastoji se od velike dvorane kapaciteta 605 sjedala, male dvorane (amfiteatar) kapaciteta 140 mjesta, vježbaonice harmonikaškog i tamburaškog orkestra, pratećih pomoćnih prostorija, garderoba, prostorija za tehničko osoblje, administrativnih prostorija, skladišta, kotlovnice i holova.

Primarno djelovanje Ustanove jest organizacija različitih kulturnih i drugih programa: kazališnih predstava za djecu i odrasle, koncerata solističke, komorne, zborske i orkestarske glazbe, baletnih i drugih glazbenih i scenskih programa. Usto, Ustanova sudjeluje u organizaciji te pruža kadrovsku i tehničku potporu udrugama, ustanovama, školama, vrtićima te drugim fizičkim i pravnim osobama koje priređuju dramske, plesne i glazbene programe, stručne skupove, svečane akademije i proslave u prostorima dvorane (velikoj dvorani, amfiteatru i holovima).

banner

KKD Ivana Brlić-Mažuranić 2013. preuzela je brigu o prostoru Centru mladih i organizaciju njegova rada. Centar mladih renoviran je prostor u Starčevićevoj ulici u Slavonskom Brodu, a sastoji se od velike dvorane u prizemlju, male dvorane i uredskih prostorija na katu te caffe bara.

Najveći dio programa ostvaruje se u prostorima KKD-a Ivana Brlić-Mažuranić, a dio programa manifestacije Brodsko glazbeno ljeto organizira se u crkvi Presvetog Trojstva franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu, koncertnoj dvorani Glazbene škole Slavonski Brod, velikoj dvorani Centra mladih i ljetnoj pozornici ispred Dvorane.

Uz djelatnike Ustanove prostorije KKD-a Ivana Brlić-Mažuranić koriste Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod, Hrvatsko pjevačko društvo Davor, Dječje kazalište Ivana Brlić-Mažuranić, Studio za moderni i klasični ples Brodski leptirići, Satiričko kazalište mladih,

Brodski tamburaški orkestar i Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy. Od rujna 2008. malu dvoranu (amfiteatar) s popratnim prostorima koristi Studij menadžmenta Veleučilišta u Slavonskome Brodu. Ista dvorana subotom se koristi kao gradska vjenčaonica.

Nositelj je manifestacije Brodsko glazbeno ljeto i manifestacije Dani plesa Mije Čorak Slavenske. Suorganizator je manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

-SBPOZITIVNO

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00