OBILJEŽEN NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

“Što više naših građana upoznamo s jednostavnim tehnikama oživljavanja, umjetnim disanjem i masažom srca, te upotrebom automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), veće su šanse da će brzo reagirati u slučaju iznenadnog srčanog zastoja i spasiti život svojim bližnjima te tako postati svojevrsni ‘ambasadori života’, naša ‘produžena ruka’ na terenu”, istaknula je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu gdje je povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) održana javnozdravstvena akcija “Dan kada učimo spašavati živote”.

Osim u Zagrebu, navedena javnozdravstvena akcija održana je u više od 30 gradova diljem Hrvatske, a tom prilikom su djelatnici HMS-a educirali građane o osnovnim mjerama održavanja života uz primjenu AVD uređaja koji je iznimno jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj godišnje umre 9000 osoba, odnosno jedna osoba svakog sata, a može se dogodit bilo kome, bilo kad i bilo gdje. Bez brze intervencije neposrednih očevidaca, stopa preživljavanja manja je od 10 posto, dok se intervencijom unutar tri do pet minuta mogućnost preživljavanja povećava na više od 50 posto.

“HZHM u suradnji s Ministarstvom zdravstva provodi program ˈPokreni srce – spasi životˈ još od 2013. godine u sklopu kojeg kontinuirano održava edukacije za građane, radi na povećanju dostupnosti AVD-a na frekventnim lokacijama i vodi njihov registar u Mreži AVD uređaja”, rekla je ravnateljica HZHM-a te svim djelatnicima HMS-a čestitala njihov dan i zahvalila im na svakodnevnom profesionalnom i odgovornom radu, kao i na entuzijazmu pri senzibiliziranju građana na ovaj velik javnozdravstveni problem.

Standardizacijom postupaka, edukacije, vozila i medicinske opreme u djelatnosti hitne medicine, osiguran je jedinstven koncept rada u 25 objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP) i 21 zavodu za hitnu medicinu u kojima je danas zaposleno gotovo 4.500 djelatnika. Samo prošle godine, djelatnici izvanbolničkog HMS-a imali su više od 670 tisuća intervencija, dok su djelatnici OHBP-a zbrinuli više od 970 tisuća pacijenata.

banner

“Nedavnim uvođenjem pomorskog i helikopterskog HMS-a osigurana je brža i dostupnija hitna medicinska skrb i pravovremen pristup bolnicama svim građanima i posjetiteljima RH, ma gdje god se oni nalazili”, rekla je primarijus Grba-Bujević te nastavila da je brzim brodicama realizirano više od 140 intervencija, dok su timovi Helikopterske hitne medicinske službe u samo mjesec dana rada imali 61 intervenciju. “Time su ove novoustrojene službe opravdale ulaganje na najbolji mogući način – spašavanjem ljudskih života!”, istaknula je ravnateljica HZHM-a i naglasila njihovu važnost u aspektu turizma jer nas pozicioniraju kao zdravstveno sigurnu destinaciju na turističkoj karti svijeta.

Na inicijativu HZHM-a, Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom HMS-a i tako pružio veliko priznanje i podršku svim djelatnicima hitne medicine u njihovom profesionalnom i predanom radu. Nacionalni dan HMS-a prilika je da se građane upozna s organizacijom i djelokrugom rada ove odgovorne i zahtjevne službe te da ih se senzibilizira i osvijesti o važnosti pravodobnog prepoznavanja hitnih stanja, pravilnog pozivanja HMS-a, kao i poznavanja jednostavnih postupaka pružanja pomoći.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00