Otvoreno pismo ili Peticija građana MO J.J. Strossmayer, a i šire za očuvanje Vijuša

Dana 6.lipnja 2024. g. u predvečernjim satima u kongresnoj dvorani Hotela Art okupilo se osamdesetak zabrinutih građana s područja Mjesnog odbora Josip Juraj Strossmayer, ali i drugih dijelova grada Slavonskog Broda, zbog najavljene izgradnje kompostane, pretovarne stanice, sortirnice otpada i nove kazete za odlaganje azbesta na Vijušu.

Na sastanku pored nezavisne gradske vijećnice Slavice Lemaić i bivšeg predsjednik vijeća MO Josip Juraj Strossmayer Mate Klarića, organizatora sastanka prisustvovali su i predsjednik Udruge Eko-Integral Peter Tot-Đerđ, ugledni inovator Ivan Jakobović i nezavisna gradska vijećnica Anica Radman.

Cilj organizatora sastanka, ali i svih sudionika Javne tribine je prikupljanje pet tisuća potpisa u Peticiji za očuvanje Vijuša. Ta Peticija odnosno Otvoreno pismo bit će upućeno županu Danijelu Marušiću, Županijskoj skupštini Brodsko- posavske županije, gradonačelniku Mirku Duspari i Gradskom vijeću Grada Slavonskog Broda.

Pretpostavka organizatora da: “Izgradnja navedenih građevina za gospodarenje otpadom će imati brojne negativne posljedice na kvalitetu življenja i zraka građana i građanki Slavonskog Broda. Te negativne posljedice su pojava nepodnošljivog smrada, stalna buka kamiona, zagađenje zraka, podizanje prašine, povećanje koncentracije lebdećih čestica, privlačenje muha, mušica, štakora, zmija i drugih kukaca i životinja, pad vrijednosti nekretnina na području Mjesnog odbora Josip Juraj Strossmayer, opasnost za zdravlje stanovništva te iseljavanje stanovništva s područja oko odlagališta otpada na Vijušu.”.

banner

Opet s druge strane “Prostor Vijuša najdragocjeniji je prostor u Slavonskom Brodu jer se svojim prostornim smještajem nastavlja na strogi centar grada i jer se čitavom svojom dužinom proteže uz rijeku Savu. Prostor Vijuša ujedno je i posljednje veliko neizgrađeno zemljište u Slavonskom Brodu bez kojega naš grad ostaje bez jedinog preostalog prostora za izgradnju novih javnih sadržaja, koji su prijeko potrebni za razvoj Slavonskog Broda, a koji zahtijevaju ogromne površine. Izgradnjom planiranih građevina za gospodarenje otpadom na Vijušu, Slavonski Brod će postati urbanistički potpuno upropašteni grad bez mogućnosti razvoja.”.

Uz sve navedenog posebno Brođane mora zabrinjavati da vrlo malo se zna o svim predviđenim aktivnostima  Komunalca d.o.o., ali i da vrlo malo informacije se mogu pronaći na web-stranicama Grada i na stranicama Komunalca d.o.o.. Jedino možda bi se moglo ukazati na jedan link na stranicama Komunalca d.o.o. iz 2023. godine: https://www.komunalac-sb.hr/eu-projekti/374-izgradnja-kompostane-u-slavonskom-brodu, a  također i na stranicama Grada od početka ove godine, točnije od 18. siječnja:: https://www.slavonski-brod.hr/vijesti-2/14009-novoizgradena-kompostana-bit-ce-smjestena-na-lokaciji-vijus-jug !

Tako uz ostalog u Kratkom opis projekta kompostane možemo pročitati i ovo: “Slavonski Brod je prema službenim podacima grad s jednom od najlošijih kvaliteta zraka u RH i svaki projekt koji se odnosi na energetsku učinkovitost te smanjenje emisije CO2 posebno je važan. …

Projektom je predviđena izgradnja i opremanje kompostane, odnosno postrojenja za obradu biootpada, površine 1.035 m2 s kapacitetom obrade 5.400 tona biorazgradivog otpada godišnje, koji bi u suprotnom bio odbačen ili obrađen na način koji je manje prihvatljiv za okoliš.”.

Također saznaje se i informacija da: “krajem 2023. godine objavljen je javni natječaj za izgradnju građevine komunalno servisne namjene kompostane. Riječ je o prvoj fazi realizacije projekta izgradnje i opremanja…. Cjelokupan projekt procijenjen je na 3.184.978,57 eura, a bespovratna sredstva u iznosu od 1.577.557,97 eura dodjeljuje Europska unija putem programa NextGenerationEU. …

Cijela građevina bit će ograđena ogradom, a zelene površine zasijane travom. Uzduž obiju strana i iza građevine posadit će se drveće, koje će sprječavati širenje prašine te doprinijeti skladnijem izgledu cijele građevine. Smještaj buduće kompostane predviđen je na lokaciji Vijuš-Jug.”.

No nigdje nije navedena studija izvodljivosti, održivosti i utjecaja na okoliš i na zdravlje Brođana? Također i to, jel postoji Nadzorni organ projekta? Jel netko pitao ekologe koliko daleko se može i mora takav objekat graditi od Centra Grada, a i od ostalih naseljenih mjesta u Gradu, ali i šire? I sve to bez javne rasprave!!!

Autor:Peter Tot-Đerđ/sbperiskop

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00