Postoji pet vrsta vjetrova, a jedan je najgori: Evo što svaki govori o vašem zdravlju i koji simptomi zabrinjavaju

Image
Foto: Shutterstock

Ispuštanje vjetrova je potpuno prirodan proces koji nastaje kao rezultat probave. Mnogima je neugodno pričati o tome, a većina ni ne zna da postoji pet tipova vjetrova

Evo zašto zapravo ispuštamo vjetrove. Flatulencija označava ispuštanje crijevnih vjetrova (flatusa) kroz anus, objasnio je doktor Mayhead. “Uzroci se razlikuju, ali često su povezani s probavom ili gutanjem zraka dok jedete ili pijete”, rekao je.

1. Tihi smrdljivci

Jeste li ikada pokušali potajno ispustiti vjetar, a oko vas se raširio miris trulih jaja? Dr. Mayhead je rekao da su vjetrovi koji imaju neugodan miris ili imaju aromu pokvarenih jaja obično rezultat hrane koja oslobađa sumpor tijekom probavljanja. Ako vam oči zasuze kad god ga pustite, to može biti znak da morate odustati od određene hrane.

Gastroenterolog je ukazao na određene namirnice s visokim sadržajem sumpora koje su popularne oko Božića – cvjetača, brokula, kupus i prokulice. Kolonije bakterija u vašim crijevima također mogu biti krive.

“Ponekad, kada su vaši vjetrovi zaista neugodni, to je rezultat crijevne bakterijske kolonije koje proizvode vjetrove poput ugljičnog dioksida, vodika i metana”, dodao je doktor Mayhead.

 

Image
Foto: Shutterstock

2. Bezmirisni vjetrovi

ko, s druge strane, vaši “vjetrovi” nemaju miris, to je vjerojatno znak da gutate zrak dok jedete ili pijete, rekao je doktor.

 

Vjetrovi bez mirisa obično se sastoje od dušika, kisika, ugljičnog dioksida i malih količina drugih plinova, objasnio je, dodajući da je to najčešća vrsta vjetrova.

Image
Foto: Shutterstock

3. Prekomjerna nadutost ili plinovi povezani s nadutošću

Doktor Mayhead je rekao: “Ako imate često prekomjernu nadutost, možda se osjećate kao da morate češće imati veliku nuždu ili da morate hitno ići u toalet. Vaša nelagoda može imati nekoliko uzroka. Prvi je hrana koja napuhuje, ali prekomjerno ispuštanje vjetrova i nadutost također mogu biti znak da imate sindrom iritabilnog crijeva (IBS).”

Ovo je uobičajeno stanje koje utječe na probavni sustav i izaziva simptome kao što su grčevi u trbuhu, nadutost, proljev i zatvor, koji se s vremenom pojavljuju i nestaju.

 

 

Netolerancija na laktozu – kada ne možete razgraditi enzime koji se nalaze u mliječnim proizvodima – također može biti uzrok vaših nevolja.

“Za osobe s intolerancijom na laktozu, blagdanska sezona može donijeti dodatni izazov, jer uživanje u poslasticama poput čokolade može dovesti do neugodnih simptoma. Samo budite oprezni”, rekao je dr. Mayhead.

Image
Foto: Shutterstock

4. Vruć vjetar

Prema doktoru Mayheadu, vjetrovi koji su topli mogu biti uzrokovani začinjenom hranom.

 

“Ova vrsta vjetrova javlja se kao rezultat jedenja hrane koja je bogata kapsaicinom, poput čilija ili začina. Možda bi bilo najbolje izbjegavati sastojke koji stvaraju vrućinu – doslovno”, objasnio je.

 

Image
Foto: Shutterstock

5. Normalan vjetar

Vjetrovi su potpuno normalni i obično nije nešto zbog čega biste se trebali brinuti ako ih ispuštate tijekom dana.

“U malim količinama, ova vrsta vjetra je potpuno normalna i samo je prirodni nusprodukt probave. Kad jedete, gutate zrak, a vaše crijevne bakterije proizvode plinove dok razgrađuju hranu – jednostavno”, objasnio je dr. Mayhead. ( link)

-sbpozitivno

 

Image
Foto: Shutterstock

Kada se trebate zabrinuti

“Ispuštanje vjetrova je prirodno kao i disanje”, izjavio je dr. Mayhead, ali postoje određene stvari o kojima vrijedi pričati s liječnikom opće prakse

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00