Pušenje je “dobro” za naše zdravlje?

Prvo da kažem ne, ne radi se o pušenju ekoloških cigara.

Kao i sve u životu i pušenje ima svoje dobre i loše strane. Opće je poznato da pušenje može biti čimbenik za kardiovaskularne, plućne i druge bolesti.

No što kad bi smo Vam rekli da pušenje može imati pozitivan učinak na zdravlje?

Duhan je u prošlosti smatran ljekovitom biljkom a danas se smatra otrovom, to je djelomice točno s obzirom na sve prerađevine i dodatke koje se danas koriste u preradi duhana.

banner

No postoje neki podatci koji sugeriraju da postoje i korisni učinci duhana.

  • Kontrola tjelesne težine- opće je poznato da kad prestajemo pušiti dobijemo gotovo uvijek na težina pa valjda ima logike da kad pušimo smo mršaviji i zgodniji.
  • Parkinsonova i Alzheimerova bolest-postoje neki dokazi kako pušenje može ublažiti ili spriječiti ove bolesti.
  • Studije pokazuju oko 50% manju učestalost Parkinsonove bolesti u pušača nego u nepušača. 
  • Pronađena je povezanost s fibroidima maternice i endometriozom u pozitivnom smislu.
  • Postoje također dobrobiti u pogledu afti te ulceroznog kolitisa.

Nikotinski receptori su u interakciji s neurotransmiterima od kojih je jedan i dopamin koji je povezan i sa Torretovim sindromom.

Naravno da pušenje duhana i cigareta je uglavnom štetno i nikoga ne potičemo na pušenje, no može imati korisne odnosno terapijske učinke za razvoj lijekova u budućnosti ,s obzirom da neki spojevi u duhanu mogu pronaći terapeutsku namjenu.

Učinak nikotina i nekih njegovih spojeva na dopaminske neurone, neuroinflamaciju te funkcije pamćenja i motoričke funkcije istražen je isključivo korištenjem modela stanica te glodavaca, te je dokazano da smanjuje oksidativni stres, upalne procese u mozgu i preživljavanje neurona.

Pa eto, hajde da ima neke koristi, da ne kupujemo uzalud cigarete.

Naravno, šalimo se, te ni u kojem slučaju ne preporučujemo niti zagovaramo pušenje .

Autor: K.J.A+

 

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00