Ravnopravno ili nikako

Kako je biti osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj? Hebeno  i to jako. Pristojan jesam i  ne psujem nikad osim telepatski.

2009 postao sam OSI( osoba s invaliditetom) za koju neki kažu kad vide : retard, hendikepirani ili puste koju suzu , ali ti neki su na svu sreću manjina Narcosidno prilažem svoju sliku iz koje se vidi da mi srednji prst radi.

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i u zatvorenom

foto: privatna arhiva

banner

Nadalje kako mi je bilo od zdravog čovjeka shvatiti da sam OSI? Još  nisam shvatio  iz prostog razloga afunkcionalnosti pola mozga, hardver krepao. Sanjati da mogu progutati jednu jedinu kap vode je brutalno. Pogotovo  iz razloga koji su doveli do moje invalidnosti, ukradene mladosti, budućnosti karijerem, normalnog očinstva i da ne nabrajam dalje. Osobna invalidnina, osobno nisam imao pojma što je to. To je kad se iz kučice crvenih ciglica ili ti države brinu o tebi.  Tek onda saznaš da s dobrano nahebo bip bip.

Želiti biti ravnopravan i inkluzivan u zajednici, a nemaš pojma kako. Kad si odbačen kao krpa uz koju ostaju najmiliji i najhrabriji. Kad sam došao malo k sebi upoznao sam potpunu bešćutnost državnih pravilnika, birokratskih uhljeba i ostalih s paretičnim smješkom, kao da ih je opalilo pet moždanih. Čast iskrenim izuzecima. Kako je bit cijeli mjesec s 1250 kn, pa 1500, pa 1750. Živjeti ni na nebu ni na zemlji bez lifta na četvrtom katu. Ma prekrasno  pogotovo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3 prosinca.  Ove godine naš premijer ostvaruje nemoguće i dobit ćemo Zakon o inkluzivnom dodatku. Izvrstan zakon ali

Može biti slika sljedećeg: tekst

Nevjerovatna diskriminacija u biti u dobrom zakonu. Osobe koje su zbog invaliditeta prisiljene bit u domovima doslovno mogu zaboraviti na inkluzivni i sanjati da bi jednog dana mogli imati koji Euro za kavu.U isto vrijeme mogu npr zarađivati milijun eu mj i nije problem, ali problem je ako imaš dvije nekretnine, nasljedstvo i sl. Dobar zakon, dobra namjera, ali totalno i brutalno diskriminirajući zakon za potrebite. Zamislite samo kako je biti osi u domu s cimerom starijim par puta i ne ostvarivati temeljno pravo na ravnopravnost s cimerom koji je možda u nekoj od povlaštenih osi skupina, koje se ni ne usude pitati što i kako imaju…

Milan Amruš bit će ostvaren, ali OSI  žive, živjeli su i živjet  će, ali treba li ih ovo društvo. Jedna jedina riječ RAVNOPRAVNOST  svih OSI i točka. Fotografija mene, pardon mog prsta s jasnom porukom koju upućujem  onima koji nikad nisu proveli ni dan da znaju kako je nama svaki dan živjeti i biti invalid uz njihovu skrb.

Autor: Vanja Krnić

 

 

 

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00