Zašto vozači “mrze” bicikliste

Zašto vozači doživljavaju bicikliste kao neprijatelje, nerijetko psovajući im i trubeći ukoliko su prebrzi ili prespori….

Čini se da nešto u vezi s biciklistima izaziva bijes kod ostalih sudionika u prometu

Pravilno bi bilo sići sa bicikla preko zebre, no vozači su i tada nerijetko iznervirani jer moraju dugo čekati.

Automobila je na cestama svake godine sve više, promet je sve gušći, a biciklist je biti sve teže.

banner

No bicikliste se gleda kao na neke štetočine a manje kao na ljude, posebno ako ste vozač, biciklist vozi po cesti i ne možete ga sigurno zaobići te biste mogli zakasniti na dogovoreni sastanak.

No imajte na umu, da biciklističke staze uglavnom nisu dobro izvedene te biciklist nerijetko mora voziti po cesti. Također biciklističke staze nerijetko se ukrste sa pješačkim što je također problem i za pješake i za bicikliste.

Biciklisti takozvana slabija strana u odnosu na motorna vozila, nemaju zaštitu u obliku kabine te su u većoj opasnosti od ozljeđivanja i zadobivanja teških ozljeda. S druge strane biciklisti su ujedno i opasnost za pješake jer nepropisnom vožnjom po nogostupu i u parkovima često biciklom nalete na pješaka te ga ozlijede.

Činjenica je da prometnice uglavnom nisu prilagođene za promet koji je sve gušći svake godine i to je najveći problem, kako bi se narodski reklo “Mala bara,puna krokodila”.

Možda je rješenje educirati vozače da biciklisti igraju važnu ulogu u široj I važnijoj igri za majku zemlju kao što je smanjenje prometa i zagađenja. 

Možda su vozači samo ljuti na bicikliste jer imaju besplatno gorivo.

Dok se na internetu znaju pročitati komentari kao što su “Dala bih nagradu svakome ko sruši biciklista” i slični, što je jako ružno i sebično, posebno zato jer svi vjerovatno imate nekoga u obitelji ili prijatelja tko vozi bicikl, bilo bi korisnije da je više biciklista u prometu i da se poradi na tome da je promet sigurniji i za jedne i za druge, a ne međusobni rat!

Ovo je lista propisa koji bi biciklisti trebali poštovati,bar koliko je moguće radi sigurnosti svih sudionika:

Propisi

BICIKLOM NA CESTI smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.

DJECA S NAVRŠENIH 9 GODINA koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti djecu stariju od 8 godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu.

VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti dijete do 8 godina ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete nosi zaštitnu kacigu.

VOZAČ BICIKLA MLAĐI OD 16 GODINA mora nositi zaštitnu kacigu.

BICIKLISTI SU OBVEZNI koristiti biciklističke staze ili trake, a ako one ne postoje, voziti što bliže desnom rubu kolnika.

BICIKLISTI SE VOZE U KOLONI, nikada jedan pored drugoga.

AKO UZ OBILJEŽENI PJEŠAČKI PRIJELAZ NIJE OZNAČEN I BICIKLISTIČKI PRIJELAZ, biciklist gura bicikl i cestu prelazi kao pješak.

PRILIKOM UKLJUČIVANJA U PROMET, biciklist se mora uvjeriti da s lijeve i desne strane ne nailazi drugo vozilo.

U SLUČAJU OBILASKA ILI VOŽNJE PORED VOZILA, biciklist treba pogledati nailazi li vozilo sa strane, rukom dati znak i ostaviti oko metar prostora vozaču zaustavljenog vozila za otvaranje vrata, kako bi se izbjegla nesreća.

ZNAK DA NAMJERAVA SKRENUTI biciklist daje ispruženom rukom ulijevo ili udesno.

TIJEKOM VOŽNJE obje ruke držite na upravljaču.

Pazite jedni na druge, bilo da ste na 4 ili dva i više kotača, nije ni važno.

Autor: K.J.A+

Naslovna: Compas.com

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00