Kondomi

Povijest kondoma
Najstarija ilustracija kondoma potječe iz Egipta i stara je više od 3 000 godina. Iz crteža je teško suditi što je drevni Egipćanin imao na umu noseći kondom – seksualne ili ritualne razloge; ili pak oboje. Neki su povjesničari tvrdili da su u kasnijim vremenima Rimljani izrađivali kondome od mišićnog tkiva ratnika poraženih u bitkama.
Najstariji kondomi pronađeni su među temeljima dvorca Dudley Castle pored Birminghama u Engleskoj. Bili su izrađeni od riba i životinjskih crijeva, a datiraju iz 1640. godine. Vjerojatno su služili sprječavanju prijenosa spolno prenosivih bolesti za vrijeme rata između snaga Olivera Crowella i vojnika odanik kralju Charlesu I.
Povjesničari se ne slažu o porijeklu imena kondom. Neki navode kako je Dr. Condom, liječnik, opskrbljivao kralja Charlesa II pokrovima od životinjskog tkiva kako bi spriječio njegovo očinstvo potencijalnoj nelegalnoj djeci, a isto tako i prijenos bolesti od prostitutki. Drugi tvrde kako riječ dolazi od Dr, Condon ili “Colonel Cundum”. Možda je vjerojatna pretpostavka da je riječ nastala od latinskog condon što znači “primač” ili “prihvatitelj”, “prihvatno mjesto”. U 18. stoljeću je slavni ženskaroš Casanova nosio kondome.
Gumeni kondomi su se počeli masovno proizvoditi nakon 1844. godine kada je Charles Goodyear patentirao vulkanizaciju gume koju je izumio pet godina ranije. U to vrijeme su bili dostupni i kondomi od janjećih crijeva koji su se promovirali za jednokratnu uporabu. U 1940-im i 50-im su se kondomi nakon uporabe prali i ispirali u petrolejskom želeu te držali u malim drvenim kutijama ispod kreveta, no o njima se koš nije govorilo – bar ne ispred djece.

Američko udruženje za društvenu higijenu (American Social Hygiene Association) žestoko se borilo za zabranu kondoma početkom 20. stoljeća. Društveni higijeničari vjerovali su da svatko tko se izloži riziku da dobije spolnu bolest, treba snositi posljedice, čak i američki “hrabri dečki”, vojnici koji su se borili u Prvom svjetskom ratu. Tijekom tog rata jedino su američki vojnici poricali uporabu kondoma i imali su najviši pobol od spolnih bolesti – čak 70% njih nije uspjelo “samo reći NE”.

Margaret Sanger, utemeljiteljica organizacije za planiranje roditeljstva suočila se u svom radu s izazovom dvostrukih standarda. Liječnici su propisivali kondom kao zaštitu muškarcima od sifilisa i gonoreje kad bi imali predbračne i izvanbračne seksualne odnose. Žene, međutim, nisu mogle dobiti kondom kako bi se zaštitile od neželjene trudnoće.

Slično, nacistička vlada u Njemačkoj nije dozvoljavala uporabu kondoma niti bilo kakvog drugog kontracepcijskog sredstva svojim građanima. Od njih se očekivalo da goje ratnike i stvaraju jedno-rasni svijet arijevaca. Međutim, nacistička vojska je dozvoljavala uporabu kondoma svojim vojnicima kako bi ih održala u rovovima i na liniji fronta, a ne u bolničkim barakama zbog sifilisa i gonoreje.

Do Drugog svjetskog rata, vojni su vođe imali mnogo realističnija shvaćanja o kondomima. Zabrinuti da će “naši dečki” donijeti kući bolesti i zaraziti svoje žene. Agresivno su promovirali uporabu kondoma.
Seksualna revolucija 1960-ih godina gotovo je dokrajčila uporabu kondoma. “Dobre djevojke” su rado postajale seksualne partnerice pa je sve više žena posjećivalo liječnika zbog spolno prenosivih bolesti koje su se s vremenom sve bolje liječile. Pilule i intramaternični umeci, kao što je spirala, postali su jako omiljena kontracepcijska sredstva.
Kad je identificiran HIV, virus koji uzrokuje AIDS, postalo je jasno kako uporaba kondoma i siguran seks mogu obuzdati epidemiju. Mnogi javno-zdravstveni djelatnici vjeruju kako se lokalne, državne i savezne vlade ponašaju slično društvenim higijeničarima u vrijeme prvog svjetskog rata jer ignoriraju potrebu za edukacijom javnosti o uporabi kondoma. Trenutno, od svih oboljelih od epidemije AIDS-a, 25% čine tinejdžeri, a udio djevojaka među njima vrtoglavo raste. Ipak se mnoge škole protive podjeli kondoma među studentima.
Postoji očita potreba za masivnom, javno-zdravstvenom edukacijom o uporabi kondoma. Ipak se još uvijek događa da snažne medijske kuće odbijaju reklamirati kondome, a škole ne samo da odbijaju podjelu kondoma među učenicima već i odbijaju edukaciju učenika o reproduktivnom zdravlju i odgovornom seksualnom ponašanju. Zdravstveni profesionalci i zagovaratelji promjena u očaju gledaju kako se prošlost ponavlja, a promocija kondoma još uvijek ostaje javno-zdravstvena kontroverza.

izvor : http://www.medicina.hr

banner

-SBPOZITIVNO

Možda će vas zanimati

5 comments

link 11/07/2024 - 13:54

… [Trackback]

[…] Find More here to that Topic: sbpozitivno.com/6418-2/ […]

Reply
trustbet 08/07/2024 - 03:00

… [Trackback]

[…] Info on that Topic: sbpozitivno.com/6418-2/ […]

Reply
ที่พักพัทยา 07/07/2024 - 02:21

… [Trackback]

[…] Here you will find 1707 additional Information to that Topic: sbpozitivno.com/6418-2/ […]

Reply
Kaufen Crystal Meth online 06/07/2024 - 16:46

… [Trackback]

[…] Read More to that Topic: sbpozitivno.com/6418-2/ […]

Reply
kaufen saxenda online 06/07/2024 - 16:30

… [Trackback]

[…] Information to that Topic: sbpozitivno.com/6418-2/ […]

Reply

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00