Đuro napravio hard metal umjetnost od slova

Napravimo slova i to svi znaju, napravimo nuklearnu elektranu to nitko pojma nema. Nema što, jak si – poruka je koju je “ekipa” iz “Đuro Đaković Montaže” u Slavonskom Brodu poslala dubrovačkom umjetniku i aktivistu Peru Mrnareviću, nakon što je na tamošnjem portalu plusportal.hr, urednica i novinarka Radija 92FM, Irena Vukas Çufalar objavila priču i fotografije njegova najnovijeg projekta. Malo su se i našalili, jer, iako je iza njih zahtijevan posao tehničkog montiranja umjetničkog projekta Pera Mrnarevića, ipak nešto više znanja, truda i odgovornosti nose sa sobom projekti na kojima inače rade, kao veliki infrastrukturni projekti poput mostova ili, pak, održavanja nuklearne elektrane Krško.

Riječ je o skulpturi dugoj preko 9 metara, širokoj 30 cm, pola metra visokoj i tonu i pol teškoj koja će uskoro na put prema odredištu – Župi svetog Ante Padovanskog Gornja Močila u Bosanskoj Posavini koju vodi pater Ivan Tolj, a kojemu se ideja našeg umjetnika izuzetno svidjela te je dao blagoslov da se i krene s njenom realizacijom.

Prema Perovim nacrtima majstori zavarivači u Đuru Đakoviću su preko tri mjeseca varili slova i gradbene elemente od čistog željeza, sastavljajući od 500 slova riječi koje šalju značajne poruke, apele i upozorenja na ono što nam najviše nedostaje – mir i ljubav.

-Ograda govori o određenim idealima u koje mnogi kršćani ‘vjeruju da vjeruju’. No, put od proklamiranih do isporučenih ideala, jako je velik. Kako onda podsjetiti ljude na ‘oprosti’, ‘ljubi’, ‘voli’,…? Najteže izgovorljiva riječ u hrvatskom jeziku je taj ‘Oprosti!’. Osim što smo ogradom rekli u kojoj se župi i selu nalazi onaj tko je promatra, s druge strane sam ispisao riječi ‘mir’ i ‘ljubav’. Možda je prošlo 30 godina od rata, ali čini se da tamo mir u smislu oprosta, zaborava i odmaknuća od te epohe još nije stigao – kazao je umjetnik Mrnarević novinarki u Slavonskom Brodu.

banner

Budući se Mrnareviću više svidio taj zahrđali izgled skulpture-ograde odustao je od bojanja. No, kako njeno održavanje zahtijeva pažnju, za povremeno premazivanje bezbojnim lakom biti će zadužena zajednica Cenacolo koja će tamo boraviti.

Nakon što sam prije nekoliko dana na Perovom fb profilu vidjela projekt na kojemu radi, poslala sam mu poruku jer me je fasciniralo kako to izgleda.

Njegov odgovor?

U prirodi izgleda i bolje, ali iskreno, tuga me neka uhitila draga moja Lidija, što to nije kod nas dolje…

foto, video: Pero Mrnarević, Irena Vukas Çufalar

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00