Mjesta iz stvarnog života koja izgledaju kao da su iz svijeta Harryja Pottera+ čarobna Hrvatska

U onima koji su čitali knjige o Harryju Potteru javit će se osjećaj očajničke želje za šetnjom Hogsmeadeom (imaginarno selo) tijekom Božića i uživanja u toploj čaši butterbeera. I dok fanovi mogu posjetiti stanicu Goathland u Engleskoj koja je korištena za prikaz ovog sela, također bi trebali posjetiti i neobično alzaško selo Colmar u Francuskoj tijekom vremena Božića kako bi se osjećali kao da su uletjeli u pravi, u knjigama opisani Hogsmeade.

Harry Potter - 2

Harry Potter – 2(Foto:Getty Images)

Iako ljubitelji Harryja Pottera nažalost ne mogu posjetiti mjesta poput Hogwartsa i Hogsmeadea u stvarnom životu, još uvijek postoje stotine lokacija diljem svijeta koje su korištene kao inspiracija za knjige i filmove. Postoje deseci dvoraca, sveučilišta, neobičnih sela i uličica koje se koriste kao lokacije za snimanje filmova koje posjetitelji mogu posjetiti, ali postoji i mnoštvo lokacija koje jednostavno izgledaju kao da pripadaju čarobnjačkom svijetu Harryja Pottera. Vežite se, polijećemo!

Knjižnica John Rylands, Manchester

Jeste li ikada željeli doživjeti fascinantne, gotičke dvorane HogwartsaKnjižnica John Rylands u engleskom gradu Manchesteru, idealno je mjesto! Sa svojom zadivljujućom neogotičkom arhitekturom, visokim policama za knjige i brojnim čitaonicama, ova knjižnica izgleda kao da bi lako mogla biti iz svijeta čarobnjaka. Knjižnica Johna Rylandsa navodno je inspirirala neke vizuale Hogwartsa za filmove o Harryju Potteru, ali nikada nije korištena za snimanje scena filma

banner

Knjižnica John RylandsKnjižnica John Rylands(Foto: Getty Images)

Colmar, Francuska

U onima koji su čitali knjige o Harryju Potteru javit će se osjećaj očajničke želje za šetnjom Hogsmeadeom (imaginarno selo) tijekom Božića i uživanja u toploj čaši butterbeera. I dok fanovi mogu posjetiti stanicu Goathland u Engleskoj koja je korištena za prikaz ovog sela, također bi trebali posjetiti i neobično alzaško selo Colmar u Francuskoj tijekom vremena Božića kako bi se osjećali kao da su uletjeli u pravi, u knjigama opisani Hogsmeade.

Sveučilište Georgetown, Washington

U jedno od mnoštva nevjerojatnih mjesta koje obožavatelji Harryja Pottera mogu posjetiti a da se nalaze van Engleske, je Sveučilište Georgetown u gradu Washingtonu. Ova je lokacija jedno od mnogih mjesta u SAD-u koja su nadahnula filmove Harryja Pottera. Healy Hall posebno izgleda kao američka verzija dvorca Hogwarts, zahvaljujući svojim visokim tornjevima i gotičkoj arhitekturi. Sveučilište Georgetown nije nesvjesno ove činjenice i čak se ponosi što nudi tečaj pod nazivom “Knights of Old & Harry Potter”. Ono nedvojbeno ima čarobni ugođaj koji će voljeti obožavatelji najpoznatijeg malog čarobnjaka.

GeorgetownGeorgetown(Foto: Getty Images)

Glencoe, Škotska

Evo nas konačno na mjestu i gdje su neke scene iz filmova snimane. Naravno, postoji mnogo lokacija diljem Ujedinjenog Kraljevstva, ali čudesno je ovo mjesto u Škotskoj! Obožavatelji će sigurno prepoznati neke kadrove iz filma Zatvorenik iz Azkabana koji su snimljeni u veličanstvenim visoravnima u Glencoeu u Škotskoj. Hagridova koliba, Hogwartsov most, pa čak i Hermionino udaranje Malfoya snimljeni su u ovom zadivljujućem području.

Victoria Street, Edinburgh

I dok J.K. Rowling nikada nije potvrdila tvrdnje o inspiraciji za Dijagonsku aleju, postoji mnogo rasprava na internetu o Victoria Streetu u Edinburghu i nekolicini drugih lokacija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bez obzira na ove rasprave, obožavatelji Harryja Pottera mogu apsolutno uživati u Victoria Streetu i njezinim sličnostima sa svijetom čarobnjaka. Šarene trgovine koje se nižu popločanom ulicom privući će putnike koji traže Ollivanderovu trgovinu štapićima ili pub u kojem će uživati u već spomenutom butterbeeru.

Čarobna Hrvatska

1. Put zdravlja i prijateljstva

Ova bajkovita sportsko-rekreacijska staza na svojem putu nudi spektakularne pejzaže Istre, a teško je zapravo opisati što sve na njoj, hodajući ili biciklirajući, možete doživjeti. Riječ je o tzv. Parenzani, obnovljenoj dionici povijesne željezničke uskotračne pruge, koja je od 1929. do 1935. godine prolazila sjeverozapadnom Istrom te povezivala Trst i Poreč. Osim što je u 33 godine prometovanja doprinijela gospodarskom razvoju ovog dijela Hrvatske, povezivala je i 33 istarska mjesta.

Danas je Parenzana od graničnog prijelaza između Italije i Slovenije do Poreča preuređena u biciklističku i pješačku stazu, koja privlači razne ljubitelje ”outdoor” aktivnosti. Na putu se mogu pronaći žute ploče s informacijama o povijesnim vijaduktima, tunelima i željezničkim postajama. A posebna se iznenađenja skrivaju u prekrasnim udolinama, na zelenim brežuljcima i skrivenim vinogradima.

2. Povijesni fenomen kraj Novalje

Nedaleko od Paške uvale, u neposrednoj blizini Novalje, smjestila se Caska. Na prostoru ovog malog mjesta koje krije bogatu povijest nekad se nalazila Cissa – rimski grad koji je u 4. stoljeću potonuo zbog potresa. Danas postoje dvije verzije legende o dramatičnom potonuću Cisse. U jednoj se spominju dvije sestre, dobra Bona i zla Mali, te anđeo kojeg je poslao Bog da među zlim stanovništvom pronađe jedno dobro ljudsko stvorenje. Anđeo je pronašao Bonu i naredio joj da pobjegne iz grada, koji je nakon njezina odlaska uništen potresom i tako zauvijek nestao u moru.

U drugoj verziji dobra sestra živi s lijepom i zdravom djecom u siromaštvu, a ona zla ima blijedu i nezdravu djecu, ali su vrlo bogati. Jednog je dana siromašna sestra zatražila pomoć od bogate, a ova ju je odbila, zbog čega se Bog silno naljutio i za kaznu potopio cijeli grad, a dobru sestru s njezinom djecom sklonio na uzvisinu Sv. Juraj.

U Caski se nalazi samo nekoliko kuća, daleko je od gradskog betona, pa je vrlo jednostavno opustiti se uz zvuke prirode. Ovo mjesto nudi mogućnost šetnje i vožnje kajakom. Ako žudite za bijegom od stresa i gužvi, ova mala oaza pružit će vam upravo to. Atrakcija je posebno privlačna zaljubljenicima u arheologiju i povijest, a atraktivan krajolik i kristalno čisto more nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim.

3. Prirodni fenomen tik do obale

Između dva poznata dalmatinska grada, Zadra i Šibenika, smjestilo se najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Ime mu je Vransko jezero, a ovaj prirodni fenomen jedno je od gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica s mnoštvom izvora pitke vode. Krasi ga osebujna bioraznolikost te je 1999. godine proglašeno parkom prirode. Njegove granice sežu između Pirovca i Pakoštana, a cijeli je park velik 57 km2. Najveći dio parka pruža se paralelno s morskom obalom, od koje je udaljen manje od kilometra, što ga čini još posebnijim za posjetitelje.

Vransko jezero posebni je ornitološki rezervat te je stanište četiri vrste ptica ugroženih na europskoj razini i stanište sedam vrsta ptica ugroženih na nacionalnom nivou. Osim toga, ovdje je i jedino gnjezdilište u mediteranskoj Hrvatskoj za čaplju dangubu, veliku bijelu čaplju, malu bijelu čaplju i malog vranca. Parkom se proteže uređena drvena poučna staza, a moguća je i vožnja brodom.

4. Plavo-zeleni raj na jugu

Premantura je malo ribarsko naselje od otprilike 850 stanovnika koje je poznato po impresivnim krajolicima te ga je fantastično istražiti pješice. Osim prekrasnog plavo-zelenog mora, na maloj se udaljenosti nalazi i zaštićeni krajolik rt Kamenjak. Riječ je o najjužnijem dijelu Istre, a poluotok krasi bogato razvedena obala koja je duga gotovo četiri kilometra. Čak 30 uvala i 11 otočića sačinjavaju arhipelag, a zbog iznimno razvijene flore i faune rt je 1996. proglašen zaštićenim područjem.

Tako se na Kamenjaku može pronaći čak šestotinjak ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta, od kojih se posebno ističu orhideje. Za florom ne zaostaje ni fauna jer na ovom području obitavaju razne vrste leptira, gmazova, vodozemaca i ptica. U blizini je “Put dinosaura”, obrazovna atrakcija koja sadrži mnoge tragove dinosaura, starije od 98 milijuna godina. Put se nalazi na desnoj strani zaštićenog područja Kamenjak na poluotoku Grakalovac i jedna je od najuzbudljivijih atrakcija za obitelji s djecom.

A iako na rtu nema, kampova, hotela i gradnje općenito, u blizini se može pronaći kvalitetan i udoban smještaj za cijelu obitelj. Hostin kapaciteti zapravo se nalaze nadomak svake ove destinacije, pa ako tražite mjesto za dobar odmor, birati možete između hotela Flores Poreč, apartmanskog naselja i kampa Hostin u Tisnom, apartmana Hostin Duga uvala kraj Pule ili apartmanskog naselja Hostin Gajac na Pagu.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00