Napoookon zakon o inkluzivnom dodatku

Od kako sam i sam postao osoba s invaliditetom slušam i kao pokorna ovčica vjerujem, pa  onda još slušam da samo što nije donesen zakon o Inkluzivnom dodatku, malo sam i oglušio  znajući da ide turbo izborna godina.

Tako lijepo zvuči kad premijer složi svoje analne pomoćnike i prije Božića saznamo da je Božić i da je premijer upravo Djed Božićnjak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom je obraćanju rekao kako je planirano da Zakon o inkluzivnom dodatku stupi na snagu 1. siječnja, a Zakon o doplatku za djecu najkasnije 1. ožujka.

Rekao je da će inkluzivni dodatak olakšati položaj osoba s invaliditetom.

banner

– On će objediniti četiri naknade – dakle, jedna naknada umjesto dosadašnje četiri – a to su: osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada do zaposlenja, rekao je premijer.

Naveo je kako trenutno za ove naknade izdvajaju 265 milijuna eura na godinu za više od 147.000 osoba s invaliditetom, dok će po donošenju zakona izdvajati 506 milijuna eura, gotovo dvostruko više. Da podsjetim Inkluzivni dodatak je novčana naknada namijenjena osobama s invaliditetom u svrhu prevladavanja različitih prepreka koje mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta.

Prosječni iznos doplatka za djecu po korisniku iznosit će 95 eura

Što se tiče drugog zakona, Plenković je rekao da je u 2022. prosječan broj korisnika doplatka bio 126.000, čime je bilo obuhvaćeno 247.000 djece, a izdvojilo se 173 milijuna eura.

– Izmjenama ovoga zakona povećavamo iznos prosječnog mjesečnog dohotka po članu kućanstva sa 70 posto – to je danas 309 eura – na 140 posto proračunske osnovice – dakle, duplo – koja iznosi 618 eura, rekao je.

– To znači da sva kućanstva s dohotkom do 618 eura po članu mogu ostvariti pravo na doplatak na dijete. Zahvaljujući tome, imat ćemo dvostruko veći obuhvat korisnika, to jest 271.000 roditelja i 511.000 djece, dodao je Plenković.

E da nije tih političara nebi bilo ni nas.

Kad nam nešto obećaju u provedbi dobijemo Murphyjev zakon. Nadalje slušajući divan narativ ljubljenog vođe  kao da će izvaliti “Evo imamo i nuklearnu bombu”.

Prije bi nemu povjerovao nego njegovom neuspješno antipodu Peđi. I onda iz analnog zadnjeg reda obrati se  hvalitelj velikog vođe.

Resorni ministar Marin Piletić istaknuo je važnost zakona o inkluzivnm dodatku kojim će se, kaže, trajno unaprijediti materijalni položaj za gotovo 150 tisuća osoba s invaliditetom te će biti potrebno samo jedno vještačenje za jedinstvenu novčanu naknadu.

Iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kreće od početnih 720 eura. Druga skupina će dobivati mjesečno 480 eura, treća 430, četvrta 162 eura i konačno peta – 138 eura.

Laži me to brate radiš najbolje.

Andrej Plenković

Do priznavanja inkluzivnog dodatka, korisnici će ostvarena prava i dalje imati. Postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024., a nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika od datuma stupanja zakona na snagu (1. siječnja 2024.). Novim korisnicima prava će se priznati od datuma predaje zahtjeva.

Znači  već postoji caka zvana  vozanje osoba s invaliditetom. Oh jesi li prohodao, narasla nova ruka, noga. Ma ne smiješak Vam dajemo, a Milan Amruš, obećati ćemo opet! Budite sigurni.

Oduševljen sam ovom Vladom kao svakom. Što se tiče inkluzivnog dodatka Živi bili pa vidjeli.

Autor: Vanja Krnić

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00