USKRSNUĆE KRALJICE ELIZABETE NA STAROM KATOLIČKOM GROBLJU U SLAVONSKOM BRODU

Za dobar spomenik treba troje, tri veličanstva: veličina mrtvaca, veličina živog naroda, pa veličina umjetnosti. Tako je o spomenicima zborio naš veliki hrvatski književnik Antun Gustav Matoš. Za stari nadgrobni željezni spomenik Elizabete Pribačić uopće nije upitno jeli dobar ili ne, nego jeli jedinstven u svijetu ili ne. Naime, pečat posebnosti, i pečat unikata ovome spomeniku daje porculanski fotoportret pokojnice koji se nalazi između raširenih ruku salivenog Isusa Krista. Kombinacija porculanskog fotoportreta i lijevanog Isusa je vrlo rijetka i takvih nadgrobnih spomenika ima tek nekoliko u cijelome svijetu. Svakako da umjetničkoj i povijesno-etnografskoj vrijednosti ovoga spomenika doprinosi kako vrhunska kvaliteta lijevanog Isusa tako i umjetnička ljepota porculanskog Elizabetinog portreta, portreta jedne prelijepe žene koja zrači gracioznošću i posebnim šarmom.

[modula id=”4812″]

To ovaj spomenik čini raritetom i jedinstvenim unikatom u cijelome svijetu. Otkrio sam ga istražujući povijest I kulturnu baštinu našega Starog-katoličkog groblja. Pronašao sam ga zapuštenog, odbačenog i potpuno sakrivenog od očiju javnosti. Odmah sam izvršio svoju građansku dužnost I obavezu i o ovom vrlo vrijednom povijesnom otkriću odmah izvijestio sve nadležne i odgovorne osobe i institucije grada. Direktor Komunalca Krunoslav Janjić odmah je reagirao i poduzeo sve pravne mjere i korake da se ovaj spomenik iskopa, sanira i prebaci na dostojanstveno mjesto. I danas, u toku dana, pod vodstvom upraviteljice groblja Slađane Skoko Mihić operacija je uspješno obavljena i izvršena.

[modula id=”4809″]

Lijep primjer odlične suradnje na relaciji novinar-istraživač- Uprava Komunalca. Elizabeta Pribačić, simbolično i metaforički govoreći, definitivno je kraljica svih starih, željeznih nadgrobnih spomenika. Uspio sam pronaći i jedini Elizabetin preostali rod, baka Mariju koja mi uz kavicu i ugodno druženje kaže da Pribačića u Brodu više nema, da je Elizabeta bila iznimno lijepa žena, Hrvatica, Rimokatolkinja i u tom duhu odgajana, naša rođena Brođanka koja je posebmo obožavala ples i plesnu umjetnost. Zahvaljujući razumijevanju Komunalca i njihovoj brizi za očuvanjem povijesti i kulturne baštine našega grada, od danas Elizabeta ponovo živi među svojim Brođanima, Elizabeta ponovo pleše. Uskrsnućem Elizabete, kraljice svih starih željeznih spomenika, Slavonski Brod je dobio vrlo vrijedan kulturni spomenik od svjetskog značaja. Na politici i političarima te Turističkoj zajednici Grada i županije ostaje sada sada da vide i sagledaju kako i na koji način preko Elizabete i njezine priče, na najbolji mogući način promovirati i naš grad i Lijepu našu u Europi I cijelome svijetu.

Autor: Darko Lončar

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00