ZAMOLBA RAVNATELJU HRVOJU ŠPICERU ZA SMJEŠTAJ U MUZEJ BP STAROG, ŽELJEZNOG SPOMENIKA ELIZABETE PRIBAČIĆ

Danas je u toku dana službeno urudžbirana na ime ravnatelja Muzeja BP Hrvoja Špicera zamolba za smještaj u Muzej starog nadgrobnog spomenika Elizabete Pribačić. Želja je vlasnice grobnice gđe Marije Kolaček, naše rođene Brođanke da se spomenik Elizabete Pribačić smjesti u Muzej, budući da se radi o unikatu i raritetu, jedinstvenom starom željeznom nadgrobnom spomeniku u cijelome svijetu.

Teška bolest, mala mirovina i više tragičnih slučaja u obitelji i gubitak najvoljenijih osoba učinili su svoje pa je u pomoć priskočio Komunalac i u jednoj humanoj i profesionalnoj gesti i dimenziji pripomogao je da se spomenik sanira i prebaci na dostojanstveno mjesto. Zbog svega toga gđa Marija je vrlo zahvalna direktoru Komunalca Krunoslavu Janjiću I voditeljici groblja Slađani Skoko Mihić koji su se najviše angažirali na ovome projektu.

No, kako je ova priča privukla i veliku medijsku pozornost, gđu Mariju je sada opravdano i strah da netko ne ukrade ovaj spomenik, što se vrlo lako može desiti i smatra da bi bilo najbolje i najsigurnije da se ova zanimljiva i atraktivna starina smjesti u Muzej Bridskog Posavlja. Ovaj spomenik priča priču o tome kako su se nekada ukapali naši stari Brođani i kako su nekada izgledali stari nsdgrobni spomenici od kovanog I lijevanog željeza.

Na žalost, danas ih na našem groblju ima još samo desetak. Ono što Elizabetin spomenik čini jedinstvenim u cijelome svijetu i što mu daje pečat unikata i rariteta je kombinacija lijevanog Isusa Krista visoke umjetničke vrijednosti sa porculanskim spomen fotoportretom Elizabete Pribačić koja također u umjetničkom pogledu kao žena zrači jednom posebnom ljepotom, šarmom i gracioznošću. U cijelome svijetu postoji tek nekoliko spomenika u kombinaciji lijevanog Isusa Krista i porculanskog fotoportreta.

banner

Porculani se vrlo često stavljaju na mramorne i kamene nadgrobne spomenike, ali u cijelome svijetu ima ih tek nekoliko na starom, željeznom nadgrobnom spomeniku, i to je ono nešto što ovaj Elizabetin spomenik čini posebnim u cijelome svijetu, jer i tih nekoliko su ispod povijesno-etnografske i kulturno-,umjetničke vrijednosti našega brodskog spomenika. Zbog povijesti i tradicije naših starih Brođana, prema fotografiji i etnografske kulture odijevanja, kao i svega gore navedenog, držimo da je mjesto ovome spomeniku u Muzeju BP.

Vjerujemo da će nakon Ivane Brlić Mažuranić i Mie Čorak Skavenske naša ELizabeta postati kao ambasador kulture, treća žena koja će svijetom promovirati povijesne I kulturne ljepote Slavonskog Broda i Lijepe naše. Kao donator i dobročinitelj gđa Marija očekuje sada i osobni razgovor i dogovor s direktorom Muzeja da se o svim detaljima precizno dogovore. Imamo razloga vjerovati i nadati se da će spomenik Elizabete Pribačić postati najatraktivniji eksponat u Muzeju BP.

Uredništvo portala Sbpozitvno

[modula id=”5109″]

Foto : Darko Daky Lončar

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00