Misterija povezanosti jednojajčanih blizanaca

Ilustracija
Ilustracija

Stoljećima naučnici i psiholozi pokušavaju razotkriti jednu od najvećih intriga ljudske rase – jednojajčane blizance.

Naučnici su ponajviše zaintrigirani činjenicom kako blizanci koji su genetski identični mogu biti toliko različiti.

Kako bi pokušao rasvijetliti neke od fascinacija s blizancima, National Geographic je pokrenuo projekt koji je koristio fotografiju i nauku.

banner

Naučnike je zaintrigiralo to kako blizanci različito djeluju na sunčevu svjetlost. Šestogodišnje Johanna Eva Gill samo su dvije od mnogobrojnih blizanaca koji su fotografirani.

“Mnoge stvari kod njih dvije su apsolutno iste, ali kada ih bolje upoznate shvatite da ima i toliko različitih stvari”, kazao je istraživač Danielle Reed.

Drugi par blizanaca koji su se našli u studiji National Geographica su Don i Dave Wolf, vozači kamiona iz Michigana (SAD).

“On je krupniji od mene, ali volimo istu muziku i dijelimo isti smisao za humor”, kazao je Don.

Studija National Geographica je najnovije naučno istraživanje svijeta blizanaca. Istraživanje koje je provedeno 1970. godine još uvijek se smatra jednim od najrelevantnijih. U istraživanju je posmatrano 65 parova blizanaca razdvojenih u djetinjstvu.

Rezultati su pokazali da između blizanaca postoji jaka psihološka povezanost i iako su fizički odvojeni mogu osjetiti bol onog drugog. Primjera za to je mnogo, a jedan od recentnijih je napad na Twin Towerse u New Yorku prije 10 godina u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi, među kojima i 46 blizanaca.

Nakon tragedije, njihovi braća i sestre blizanci su izjavljivali da su nakon gubitka svoje druge polovine razmišljali o samoubistvu.

Jedan od parova blizanaca koji se našao u istraživanju National Geographica su i teniseri Mike i Bob Bryan koji igraju u dublu. Do sada su osvojili više od 70 turnira među kojima i londonski Wimbledon.

Tridesettrogodišnjaci s Floride su toliko povezani da bez riječi mogu predvidjeti svaki pokret. Mnogi njihovi suparnici tvrde da između njih postoji jaka telepatska veza.

Možda će vas zanimati

Ostavi komentar

O nama

Mi smo mala ali sposobna ekipa mladih ljudi (spremnih za dobar humor, nespremnih za crnilo svakodnevnih vijesti),  spremni promijeniti vaše mišljenje o vijestima i kako bi one trebale izgledati, nismo politički opredijeljeni a ni uhljebljeni stoga dva puta i zaključite da smo ipak svoji.

Postojimo svega nekoliko mjeseci no to ne znači da nećemo još dugo, mi ćemo se truditi da vas intrigiramo, a Vi nas samo pratite i gledajte kako možebitno rastemo.

@2024 – Dizajn i marketing  by TEHNO ADAM

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00